Δράσεις

1ο ΕΠΑΛ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ «ΦΑΕΘΩΝ»

Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» εφαρμόστηκε πιλοτικά στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς σε εννέα ΕΠΑΛ της χώρας, ένα από τα οποία είναι και το σχολείο μας. Ο πρώτος απολογισμός και τα νέα που έρχονται από τα σχολεία είναι ενθουσιώδη και προοιωνίζουν θετικά την καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας.Το πρόγραμμα προβλέπει πολυεπίπεδη στήριξη των μαθητών και εκπαιδευτικών με:

  • εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά με συνδιδασκαλία
  • ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών από ψυχολόγους
  • εφαρμογή του Συμβούλου Καθηγητή, που πρώτο το σχολείο μας εφάρμοσε πριν από 9 χρόνια
  • εκπόνηση Σχεδίων Δράσης, με στόχο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα
  • εξοπλισμό των σχολείων με συστήματα τηλεδιάσκεψης για Δικτύωση των Σχολείων

Σχέδιο Δράσης «ΦΑΕΘΩΝ»

Στην πρώτη πιλοτική χρονιά του ΜΝΑΕ και στα σχέδια δράσης, το σχολείο πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την κατασκευή ενός πρωτότυπου υβριδικού οχήματος, το οποίο από τις 5 Μαΐου που πήραμε την τελική έγκριση μπήκε στην πρώτη του φάση κατασκευής του, που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιούνη.

Οι άμεσοι στόχοι μας ήταν η δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας από μέλη της σχολικής κοινότητας, που θα βασίζεται στην συνεργατικότητα και στην αναζήτηση της πληροφορίας, την ανάπτυξη της ικανότητας μελέτης, σχεδιασμού και κατασκευής, αλλά κι ολοκλήρωσης του έργου στον καθορισμένο χρόνο. Η αντίληψη του ότι «μαζί μπορούμε» και τ’ ότι «δεν υπάρχουν όρια, αρκεί να προσπαθήσεις» ήταν η πηγή ενέργειάς μας.

Έμμεσα, αναμέναμε την ανάπτυξη της αντίληψης των μαθητών μας για την τεχνολογική έκρηξη και τις δυνατότητες που ανοίγει, φέρνοντας τους σε πεδία άγνωστα για το επίπεδό τους, αλλά παράλληλα και χειροπιαστά -καθώς δημιουργούσαν κάτι χειροπιαστό! Παράλληλα οι συνεργασίες ανάμεσα σε τομείς αλλά κι εκπαιδευτικούς, θα έφερνε μεταστροφή στο κλίμα και μετέφερε το θέμα της δημιουργίας στον καθημερινό διάλογο. Η σχέση μαθητών-εκπαιδευτικών μέσα από ένα ρεαλιστικό έργο απαιτήσεων, αλλάζει μορφή και γίνεται δυναμική, ουσιαστική. «Αλλαγή συμπεριφοράς & στάσης» ήταν το ζητούμενο.

Και το αποδείξαμε. Σε μόλις 52 ημέρες αναζητήσαμε, μελετήσαμε, σχεδιάσαμε, κατασκευάσαμε ένα όχημα και βασικά δοκιμάσαμε τα όριά μας. Κι είναι απεριόριστα.

Στην ERGASIA_PHAETHON _web,  μπορείτε να δείτε τα βήματά μας αναλυτικά με κείμενο κι εικόνες. Τύπος: Pdf file, 2ΜΒ

Η παρουσίαση του «ΦΑΕΘΩΝ» παρά την κακοκαιρία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και τα σχόλια ήταν μόνο θετικά! Η κατασκευή ενός οχήματος ελεύθερου χρόνου σε 52 ημέρες από μια ομάδα μαθητών και τριών εκπαιδευτικών πρέπει να είναι απόλυτο ρεκόρ!

Εικόνες και videos από την κατασκευή, δοκιμή και παρουσίαση του ΦΕΑΘΩΝ στο σχολείο μας! Τετάρτη 27.06 με καταιγίδες!!!

Videos:

Δοκιμάζοντας τον «ΦΑΕΘΩΝΑ». Κι όμως δουλεύει!

Μικρό και ροπάτο το όχημά μας!

Η πρώτη φορά σε κοινό!