Δράσεις, Ημερίδες, Περιβάλλον, Τεχνολογία

1ο ΕΠΑΛ ΧΙΟΥ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Έξυπνες Λύσεις στην Πόλη

Στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ»  το 1ο ΕΠΑΛ Χίου παρουσίασε στις 27 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του σχολείου τα αποτελέσματα του δικού του σχέδιου δράσης με τίτλο «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Έξυπνες Λύσεις στην Πόλη».

Οι μαθητές της Α΄τάξης του  σχολείου μας μελέτησαν σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα την ηλιακή, την αιολική και τη γεωθερμία. Πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκαν με τον τρόπο εφαρμογής τους στην περιοχή μας και τις θετικές ή αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε περιοχές όπου παράγεται αιολική και ηλιακή ενέργεια καθώς και σε  γεωθερμικό πεδίο και έγινε ενημέρωση από ειδικούς.

Επίσης κατασκευάστηκε από ομάδα μαθητών ηλιακό πάνελ σε μικρογραφία, το οποίο ελέγχεται από μικροεπεξεργαστή και στρέφεται συνεχώς προς την κατεύθυνση του ήλιου. Ο συνολικός έλεγχος της κατασκευής γίνεται με μικροελεγκτή arduino. Σαν έξοδο η κατασκευή έχει κύκλωμα στο οποίο θα μπορούν να φορτιστούν κινητά τηλέφωνα.

Στη δεύτερη υποδράση σχεδιάστηκε και θα κατασκευάστηκε μακέτα στην οποία προσαρμόστηκαν  αισθητήρες για μέτρηση και καταγραφή θερμοκρασίας και υγρασίας με τα αποτελέσματα να εμφανίζονται σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο με τη βοήθεια της πλατφόρμας thingspeak:

https://thingspeak.com/channels/676412    

                       

 

Τμήματα της μακέτας σχεδιάστηκαν και εκτυπώθηκαν από 3D εκτυπωτή στο σχολείο. Στην μακέτα κινείται αυτόνομο ρομποτικό όχημα χωρίς οδηγό που προσομοιώνει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (υποδράση 3).

                                                                             

 

Επίσης δημιουργήθηκε σύστημα αξιολόγησης υπηρεσιών που θα τοποθετηθεί σε stand και μεταδίδει ασύρματα τα δεδομένα του στο ‘σύννεφο’. Το σύστημα αξιολόγησης υπηρεσιών βασίζεται σε μικροελεγκτή arduino και esp32 wifi module και συνδέεται ασύρματα στο internet.