Δράσεις, Νέα – Ανακοινώσεις

ΕΠΑΛ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Επίσκεψη στηTerra Verde  ( Εγχείρημα κοινωνικής κι Αλληλέγγυας οικονομίας )

Στα πλαίσια της δεύτερης φάσης υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη  στο εγχείρημα κοινωνικής κι Αλληλέγγυας οικονομίας Terra Verde ( Πράσινη Γη ) στο κέντρο της πόλης των Χανίων

Εκεί μας υποδέχτηκαν μέλη της Κοιν.Σ.επ ( εργαζόμενοι , παραγωγοί κι εθελοντές ) καθώς και οι υπεύθυνοι του κέντρου ενημέρωσης Κ.ΑΛ.Ο ( συνεργαζόμενος Φορέας ) παρουσιάζοντας μας την μορφή τον σκοπό  και τον τρόπο λειτουργίας τους

Εν συντομία :

Το σύστημα διαχείρισης τους είναι μικτό, αποτελείται από παραγωγούς, μεταποιητές, αλληλέγγυους υποστηρικτές και εργαζόμενους.

Οι παραγωγοί και οι μεταποιητές που πουλούν τα προϊόντα τους στην Terra  Verde επιδιώκετε  να διέπονται από σεβασμό στη φύση, στους εργαζόμενους και στους αδύνατους αυτού του κόσμου..

Να παράγουν με συνείδηση, όσον αφορά την ποιότητα και όχι να αποσκοπούν στο κέρδος ως αυτοσκοπό.

Έτσι δίνετε   τη δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να διαθέτουν στο εγχείρημα   τα προϊόντα τους, που δεν μπορούν να το κάνουν στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων  .

Τα ποσοστά κέρδους που βάζουνε στα προϊόντα για τα έξοδα του εγχειρήματος είναι σαφώς χαμηλότερα από το κοινό εμπόριο. Νοίκι, Λογαριασμοί και μισθοί είναι  τα πάγια έξοδα τους .

Εκεί πάει και το ¨κέρδος ¨ από το κάθε προϊόν.

Ο παραγωγός στην Terra Verde έχει την δυνατότητα να ορίσει την τιμή στο ράφι με γνώμονα τις δικές του ανάγκες,  χωρίς παζάρια και πιέσεις με όρους ανταγωνισμού της αγοράς, αντιλαμβανόμενοι τις δύσκολες, σκληρές και ασταθείς συνθήκες παραγωγής.

Για τα προϊόντα εκτός Κρήτης συμβουλεύονται  παρόμοια εγχειρήματα του Ελλαδικού και όχι μόνο χώρου δίνοντας προτεραιότητα σε εγχειρήματα αλληλέγγυου και δίκαιου εμπορίου, ή ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., δηλαδή εγχειρήματα κοντά στην λογική μας όσων αφορά την διαφορετικότητα στο εμπόριο.

Η νομική τους  μορφή είναι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., με κυρίαρχο όργανο την μηνιαία Συνέλευση (κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα) οπού οι αποφάσεις για ό,τι τους  απασχολεί παίρνονται οριζόντια και αμεσοδημοκρατικά, με γνώμονα την ομοφωνία και την   συναίνεση

Η  συμμέτοχη των παραγωγών – μεταποίητων είναι ένα απ τα χαρακτηριστικά  που τους  διαφοροποιεί σε σχέση με τα υπόλοιπα παντοπωλεία του  εμπορίου  .