Ένας σύγχρονος χώρος με εκθέματα που αφηγούνται την ιστορία της Τυπογραφίας. Πρωταγωνιστές, άψυχα αντικείμενα, τα οποία ξαναζωντανεύουν μέσω της όρασης και της όσφρησης. Το άρωμα του νωπού μελανιού και του χαρτιού, η εικόνα του λιθογράφου-λινοτύπη που με τα χέρια του έφτιαχνε ολόκληρα έργα τέχνης, εφημερίδες, παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στο χώρο.
Εντός του χώρου ογκώδεις μηχανές, με επιβλητική την παρουσία του ακριβούς αντιγράφου του ξύλινου πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου.
Δύο μεγάλα επίπεδα τυπογραφικά πιεστήρια του 19ου αιώνα δεσπόζουν στον χώρο της νέας πτέρυγας και του αμφιθεάτρου. Μέσα από τις τυπογραφικές μηχανές και τα τυπογραφικές πλάκες οι τυπογράφοι «μιλούν» και αναφέρουν τα νέα παλαιοτέρων εποχών.
Σπάνια μηχανήματα, εκδόσεις και εργαλεία τυπογραφίας , συνοδευόμενα από επεξηγηματικά κείμενα -σε ελληνικά και αγγλικά- αναφορικά με τη χρήση, την προέλευση και τη χρονολογία κατασκευής τους ή την περίοδο λειτουργίας τους. Ποδοκίνητα πιεστήρια τύπου Victoria σηματοδοτούν την πορεία της τυπογραφίας στον χρόνο, ενώ πολυάριθμα μικρότερου μεγέθους χειροκίνητα πιεστήρια τύπου Boston στολίζουν τον χώρο.
Πάγκοι στοιχειοθεσίας όπου ο στοιχειοθέτης γράμμα-γράμμα ετοίμαζε το κείμενο με τη χρήση ανάγλυφων τυπογραφικών στοιχείων από την εποχή του Γουτεμβέργιου τον 15ο αιώνα μέχρι και ένα μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα συνυπάρχουν με τα δύο μηχανήματα μηχανικής στοιχειοθεσίας τα οποία κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, τη λινοτυπία και τη μονοτυπία.
Τεχνικές όπως η λιθογραφία, η offset λιθογραφία, η ξυλογραφία, η χαλκογραφία, η τσιγκογραφία και η μεταξοτυπία παρουσιάζονται αναλυτικά σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, ενώ ξεχωρίζει και η παρουσίαση της μεθόδου γραφής Μπράιγ, μια δωρεά του Φάρου Τυφλών Ελλάδας.
Σπάνιες ελληνικές και ξένες εκδόσεις (από το 1570), αρχεία εφημερίδων (από το 1860) καθώς και βιβλία που αφορούν την τυπογραφία και την ιστορία της φυλάσσονται στην πολύτιμη βιβλιοθήκη, στον ημιώροφο της κυρίως αίθουσας του μουσείου.