Δράσεις, Κατασκευές, Τεχνολογία, Υγεία

ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Διάταξη προστασίας στην παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από σφάλμα στον Ουδέτερο Αγωγό

ΕΠΑ.Λ ΖΑΚΥΝΘΟΥ  2018-2019

Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ

Πως ξεκίνησε η ιδέα;

  • ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • ΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΑΣ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
  • ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ  ΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Γ΄ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ  ΟΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΝ ΘΕΜΕΛΕΙΑΚΗ ΓΕΙΩΣΗ ΣΕ ΝΕΟΑΝΑΓΕΙΡΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

 

Παρουσίαση-Διάχυση αποτελεσμάτων του έργου «Διάταξη προστασίας στην παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από σφάλμα στον ουδέτερο αγωγό» του ΕΠΑ.Λ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

«Διάταξη προστασίας στην παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από σφάλμα στον ουδέτερο αγωγό»

ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Διάταξη προστασίας στην παροχή Ηλεκτρικής Ενέργειας από σφάλμα στον ουδέτερο αγωγό

(1). Το σφάλμα σύνδεσης του ουδέτερου αγωγού στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας
Η ηλεκτρική σύνδεση του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με τους καταναλωτές, παρουσιάζει βλάβες που οφείλονται στους εξής λόγους: α) ρύπανση των ηλεκτρικών συνδέσεων β) αστοχία των ηλεκτρικών συνδέσεων λόγω παλαιότητας.
(2). Η επικινδυνότητα του σφάλματος
Η σοβαρότητα της επικινδυνότητας του σφάλματος στον ουδέτερο αγωγό Ν της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έγκειται στο γεγονός της ¨χρήσης¨ του αγωγού της γείωσης προστασίας ΡΕ ως ¨ουδέτερο αγωγό Ν¨, χωρίς να πέφτει το αντιλεκτροπληξιακό ρελέ της εγκατάστασής μας αφού η διαρροή προκύπτει πριν από τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση της ηλεκτροπληξίας, λόγω του παραπάνω σφάλματος, προκύπτει από τα αγώγιμα πλαίσια των ηλεκτρικών συσκευών καθώς επίσης και από τη χρήση του δικτύου ύδρευσης αφού και η γη χρησιμοποιείται για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρικές συσκευές και όχι να προστατεύει από διαρροές. (Π.χ ηλεκτροπληξία στο ντους, στη βρύση κ.α.)

Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση της ηλεκτροπληξίας, λόγω του παραπάνω σφάλματος, προκύπτει από τα αγώγιμα πλαίσια των ηλεκτρικών συσκευών καθώς επίσης και από τη χρήση του δικτύου ύδρευσης αφού και η γη χρησιμοποιείται για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρικές συσκευές και όχι να προστατεύει από διαρροές. (Π.χ ηλεκτροπληξία στο ντους, στη βρύση κ.α.)

ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ (Κατασκευή από τους μαθητές ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ

(3). Η σύλληψη της ιδέας ως λύση στο πρόβλημα
Η ιδέα της «Διάταξης προστασίας από σφάλμα παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας» προέκυψε από την
συνεχή παρακολούθηση των επιτευγμάτων της τεχνολογικής εξέλιξης και την ασφαλή χρήση τους σε
συνδυασμό με την ευαισθησία μας (της ειδικότητας ΗΛΕΚΤΡΟΛΌΓΩΝ) σε θέματα ασφάλειας στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας (έχουν προκύψει αρκετά θανατηφόρα περιστατικά από το πρόβλημα αυτό).

(4). Η κατασκευή της διάταξης προστασίας
Η κατασκευή της διάταξης προστασίας από σφάλμα στον ουδέτερο αγωγό παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει τη μελέτη τον σχεδιασμό και την οργάνωση από τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας των μαθητών στα εργαστήρια ΗΛΕΚΤΡΟΛΌΓΩΝ του Εργαστηριακού Κέντρου Ζακύνθου.
Σε δημιουργικό κλίμα συνεργασίας και ασφάλειας, με την αμέριστη στήριξη των εκπαιδευτικών, οι μαθητές εμπνεύστηκαν και συμμετείχαν δημιουργικά για την εξεύρεση προτεινόμενης λύσης προστασίας από την ηλεκτροπληξία. Εργάστηκαν εθελοντικά, ακόμα και στα διαλείμματα (!)

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην ΑΔΜΗΕ ΖΑΚΎΝΘΟΥ στο Αργάσι.

 

ΔΙΆΤΑΞΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΟΜΟΊΩΣΗ (Κατασκευή από τους μαθητές ΗΛΕΚΤΡΟΛΌΓΟΥΣ) για να ειδοποιούνται οι χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει διαρροή πριν από τον μετρητή τους και να προστατεύονται από ηλεκτροπληξία με την προτεινόμενη τοποθέτηση διατάξεων προστασίας στους πίνακες των υποσταθμών της εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στην 2η εκδήλωση ¨Το ΕΠΑ.Λ Δημιουργεί 2018-2019¨ που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου 8,9 & 10 Μαΐου 2019.