Δράσεις, Ημερίδες, Κατασκευές, Νέα – Ανακοινώσεις, Περιβάλλον, Πληροφορική, Τεχνολογία

1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

ΕπαΛ Καλαμπάκας – Παρουσίαση «Έξυπνων Κάδων» και «Ψηφιακών Χαρτών»

 

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των δημιουργιών των μαθητών του ΕπαΛ Καλαμπάκας και διάχυσης αποτελεσμάτων, με την οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η υλοποίηση του προγράμματος «Noesis – ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ», γα το σχολικό έτος 2018-19.

Είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε δύο project (Έξυπνοι Κάδοι & Ψηφιακοί Χάρτες) με υπεύθυνο Έργου τον Εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ. Καρακίτσιο Χρήστο, με συμμετοχή και βοήθεια πολλών εκπαιδευτικών του σχολείου μας από διάφορες ειδικότητες καθώς και με την αμέριστη υποστήριξη του Διευθυντή του ΕπαΛ Καλαμπάκας κ. Φωλίνα Αθανάσιου σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης των έργων.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν ενεργά και μαθητές που ήταν στην ομάδα των έργων και οι οποίοι ανέλαβαν να κάνουν live επίδειξη σχετικά με τις λειτουργίες των κάδων, τον σχεδιασμό των graffiti που έκαναν στον τοίχο του σχολείου καθώς και τις εμπειρίες τους σχετικά με την δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής εικονικής περιήγησης στις Μονές των Μετεώρων.

#Project_1: Έξυπνοι Κάδοι

  • Σχεδίαση και κατασκευή έξυπνων κάδων ανακύκλωσης με τεχνολογίες ρομποτικής, αισθητήρων και IoT (Internet of Things).

Υπεύθυνος υλοποίησης: ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Συνεργαζόμενοι καθηγητές: ΠΑΣΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Συνεργαζόμενος φορέας: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Η κατασκευή περιλαμβάνει:

  • Μόνιμη εγκατάσταση με 4 κάδους τοποθετημένους σε σταθερή βάση στον διάδρομο του σχολείου.
  • Εξωτερικό μεταλλικό κέλυφος στο οποίο είναι προσαρτημένο το καπάκι του κάδου, ο μικροελεγκτής Arduino, τα καλώδια, τα τροφοδοτικά, ενώ ο κάδος είναι πλήρως αποσπώμενος.
  • Ψηφιακό σερβοκινητήρα προσαρμοσμένο σε άξονα, ο οποίος παίρνει εντολή από τον μικροελεγκτή Arduino να σηκώσει το καπάκι όταν ο αισθητήρας υπέρηχων που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος αντιλαμβάνεται αντικείμενο σε κοντινή απόσταση.
  • Αισθητήρες υπερήχων στο καπάκι του κάδου, οι οποίοι ανάλογα με το ύψος της στάθμης των απορριμμάτων παρέχουν πληροφορίες για το πόσο γεμάτοι είναι.
  • Ψηφιακές οθόνες lcd που απεικονίζουν το ποσοστό πληρότητας του κάθε κάδου.
  • Διασύνδεση με το διαδίκτυο μέσω ειδικών module wifi, για αποστολή δεδομένων από τους αισθητήρες.
  • Smart TV 50’’ όπου απεικονίζονται οι πληροφορίες των αισθητήρων μέσω ειδικής web πλατφόρμας.

 

#Project_2: Ψηφιακοί Χάρτες

  • Ψηφιακή περιήγηση (virtual tour) η οποία βασίζεται σε δράσεις εναλλακτικής μορφής θρησκευτικού τουρισμού (περιήγηση στην μοναστική πολιτεία των Μετεώρων)
  • Μια διαδρομή στα σημαντικότερα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (points of interest) που υπάρχουν στην πόλη της Καλαμπάκας.

Υπεύθυνος υλοποίησης: ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 
Συνεργαζόμενοι καθηγητές: ΑΓΓΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΤΣΟΥΡΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα ΟΛΟΥΣ τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και βοήθησαν τα μέγιστα για την ολοκλήρωση των έργων, την Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας για την εκπαιδευτική υποστήριξη σε τεχνολογίες ρομποτικής Arduino και την βοήθεια καθόλη τη διάρκεια του έργου των έξυπνων κάδων, την ΠΑΔΥΘ (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ) για την δωρεάν προσφορά των κάδων και τον μηχανουργό κ.Τζιώρα Κων/νο για τις μεταλλικές κατασκευές.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ:
http://1epal-kalamp.tri.sch.gr/mnae/

Σχετικές αναρτήσεις