Δράσεις, Εικονική Επιχείρηση, Έκθεση, Ημερίδες, Κατασκευές, Μουσική, Περιβάλλον, Πολιτισμός & Τέχνη, Προγράμματα, Τεχνολογία, Φωτογραφία

ΕΠΑΛ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Ημερίδα Προβολής Διάχυσης Πεπραγμένων – ΕΠΑΛ Νέων Μουδανιών

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου, η Ημερίδα προβολής διάχυσης πεπραγμένων, στα πλαίσια υλοποίησης του σχεδίου δράσης, του σχολείου μας, με τίτλο «Δρω κι Επιχειρώ για ένα Καλύτερο Αύριο».

Στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», το σχολείο μας υπέβαλε αίτηση υλοποίησης σχεδίου Δράσης με τίτλο «Δρω κι επιχειρώ για ένα καλύτερο αύριο». Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 5 δράσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς από μαθήτριες και μαθητές κυρίως της Α΄ τάξης αλλά και με τη βοήθεια μαθητριών και μαθητών των τομέων και ειδικοτήτων της Β΄ και Γ΄ τάξης.

Η 1η δράση έχει τίτλο: «Καλλωπίζω την είσοδο και τον εξωτερικό χώρο του σχολείου μου».

Όπως καταλαβαίνετε και από τον τίτλο, η δράση αυτή περιλαμβάνει διάφορες παρεμβάσεις στην είσοδο και στον εξωτερικό χώρο του σχολείου με σκοπό να γίνει πιο ελκυστικός, ευχάριστος και λειτουργικός.  Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση. Να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την όψη του σχολείου μας και να το κάνουμε πιο όμορφο.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κατασκευάσουμε με φυσικά υλικά όπως το ξύλο, παγκάκια για να καθόμαστε στα διαλείμματα και κάδους απορριμμάτων για να πετάμε τα σκουπίδια. Ακόμη, να δημιουργήσουμε όμορφα ανθισμένα παρτέρια ώστε να αποκτήσει λίγο χρώμα η αυλή και να είναι πιο ευχάριστος ο χώρος που κάνουμε την βόλτα μας στα διαλείμματα. Έτσι επιλέξαμε να βελτιώσουμε την εικόνα της αυλής μας, αλλά και να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλους να κάνουν το ίδιο, ευαισθητοποιώντας παράλληλα και την τοπική κοινωνία ως προς το περιβάλλον και το πράσινο.

Έτσι λοιπόν αφού ψάξαμε στο διαδίκτυο, βρήκαμε σχέδια για να κατασκευάσουμε παγκάκια και κάδους από ξύλα, παραγγείλαμε την ξυλεία, εφοδιαστήκαμε με εργαλεία και μηχανήματα, βερνίκια, μπογιές και πινέλα και στρωθήκαμε στη δουλειά. Μία άδεια αποθήκη του σχολείου, έγινε το εργαστήριό μας. Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε και από ένα έργο. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς μας, μετρήσαμε, κόψαμε τα ξύλα, βάψαμε βιδώσαμε και δημιουργήσαμε όμορφες κατασκευές. Φτιάξαμε παρτέρια και φυτέψαμε διάφορα εποχιακά και αρωματικά φυτά, με τη βοήθεια και τις συμβουλές των συμμαθητών μας από τον τομέα της Γεωπονίας. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και κατασκευών μας, ευελπιστούμε όλοι οι συμμαθητές μας να εκτιμήσουν τους κόπους και τις προσπάθειές μας και να φροντίζουν για την καλή διατήρησή τους.

Η δεύτερη δράση είναι η δημιουργία της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου μας και η παραγωγή της εκπομπής με τίτλο «Ωριαία Αποβολή».

Τα τελευταία 3 χρόνια το σχολείο μας συμμετέχει στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του μαθητικού διαδικτυακού ραδιοφώνου  European school radio. Έτσι και φέτος στα πλαίσια του μαθήματος Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, συγκροτήσαμε τη ραδιοφωνική μας ομάδα για την παραγωγή της εκπομπής με τίτλο «Ωριαία Αποβολή». Επιλέξαμε  να κάνουμε εκπομπές με ποικίλη θεματολογία όπως, Επιστήμη και Τεχνολογία, Υγεία, Μουσική, Κινηματογράφος, Αθλητισμός. Αποφασίσαμε να εντάξουμε την ραδιοφωνική μας εκπομπή στο σχέδιο δράσης του σχολείου μας και να επωφεληθούμε από την χρηματοδότηση που μας εξασφαλίζει, για να προμηθευτούμε μικρόφωνα και να πραγματοποιήσουμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη.

Το ταξίδι μας στον κόσμο του ραδιοφώνου ξεκίνησε με μια εισαγωγή στην ιστορία του ραδιοφώνου και την εξέλιξή του. Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τη διαδικασία παραγωγής και προώθησης μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Ειδικότερα χωριστήκαμε σε 4 ομάδες. Την ομάδα σύνταξης, την ομάδα προώθησης των εκπομπών, την ομάδα τεχνικής υποστήριξης και την ομάδα παρουσίασης. Μάθαμε να χρησιμοποιούμε προγράμματα που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία μιας εκπομπής, όπως το audacity και το Mixx. Μάθαμε να σχεδιάζουμε μια εκπομπή ανάλογα με τη θεματολογία και να επιλέγουμε κατάλληλα μουσικά κομμάτια.

Για τη φετινή χρονιά Ολοκληρώσαμε την παραγωγή 4 εκπομπών. Ηχογραφήσαμε αρκετά ραδιοφωνικά σποτ και σχεδιάσαμε αφίσες για να προωθήσουμε και να διαφημίσουμε τις εκπομπές μας. Ακόμη στα πλαίσια της δράσης πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στον ραδιοφωνικό σταθμό Imagine 89,7 στη Θεσσαλονίκη. Παρακολουθήσαμε ζωντανά την εκπομπή, συζητήσαμε με τους συντελεστές της εκπομπής, τους κάναμε πολλές ερωτήσεις και αντλήσαμε πολύτιμες πληροφορίες  για τη λειτουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού, την προετοιμασία και την παραγωγή μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να παραλείψουμε την συμμετοχή του σχολείου μας στο φετινό διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος ή τραγουδιού, με θέμα «Η φωνή μας ασπίδα στα λόγια του μίσους», που διοργάνωσε το European school radio. Το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό με ένα τραγούδι σε μουσική, στίχους και ερμηνεία των συμμαθητών μας Καλπακίδη Λάζαρου και Χατζηγιάννη Θωμά. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι «Ο δρόμος γέμισε όνειρα».

Η 3η δράση έχει τίτλο «Δημιουργίες με υλικά της φύσης και ανακυκλώσιμα υλικά» και υλοποιήθηκε στα πλαίσια το μαθήματος Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων της Α΄ τάξης.

Η βασική ιδέα ήταν να φτιάξουμε έργα που θα περιλαμβάνουν ζωγραφική και κατασκευές με υλικά που θα συλλέξουμε από τη φύση και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Αρχικά αποτυπώσαμε τις ιδέες και τα σχέδια μας πάνω σε ξύλα. Μαζέψαμε υλικά της φύσης όπως κοχύλια, όστρακα, βότσαλα και διάφορα ξύλα και στη συνέχεια τα επεξεργαστήκαμε ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Πραγματοποιήσαμε ατομικές δημιουργίες αλλά και ομαδικές. Φτιάξαμε ψηφιδωτά με θαλασσινά σχέδια όπως, αστερίες, κοχύλια και καράβια κολλώντας πολύχρωμα βότσαλα πάνω σε ξύλα.  Με πολύχρωμες πέτρες, ο καθένας δημιούργησε, βάζοντας την δική του φαντασία και αυτοέκφραση, το δικό του ψηφιδωτό. Όλοι οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα για να κατασκευάσουν και κάποια ομαδικά έργα όπως ψηφιδωτά με θαλασσινά τοπία πάνω σε ξύλα, που μοιάζουν με τρισδιάστατους πίνακες ζωγραφικής.

Ένα θέμα που μας απασχόλησε πολύ κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι η ανακύκλωση και πως μπορούμε όλοι να συμβάλουμε ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα. Έτσι, πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο του Zero Waste Lab που φιλοξενεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Εκεί, παρακολουθήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν η βιωματική εμπειρία που είχαμε. Παρακολουθήσαμε ζωντανά και από κοντά, τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης επίπλων και άλλων αντικειμένων από ανακυκλωμένο πλαστικό. Η δράση μας ολοκληρώθηκε με την έκθεση των έργων που κατασκευάσαμε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας.

Η 4η δράση μας έχει θέμα την δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης παραγωγής καλλυντικών. Το όνομα της επιχείρησης είναι «Narial».

Δημιουργήσαμε μία εικονική επιχείρηση καλλυντικών στο μάθημα «Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία» που πραγματοποιείται δύο ώρες την εβδομάδα. Στην προσπάθειά μας αυτή μας βοήθησαν πέντε μαθητές του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος για την παραγωγή των προϊόντων στα εργαστήρια του Τομέα, καθώς και δύο μαθητές από τον Τομέα Πληροφορικής, για τη δημιουργία του φυλλαδίου και της αφίσας.

Το όνομα της επιχείρησης είναι “Narial”, που σημαίνει καρύδα στην Ινδική διάλεκτο χιντί, αφού θεωρείται ότι η Ινδία είναι η χώρα καταγωγής της και είναι το κύριο συστατικό που  χρησιμοποιούμε. Κάθε ένας από εμάς ανέλαβε έναν ρόλο, όπως υπεύθυνος παραγωγής, λογιστηρίου, μάρκετινγκ κτλ. Ασχοληθήκαμε με τη διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων, φτιάχνοντας σελίδα στο facebook, φυλλάδια και αφίσα με την επωνυμία της επιχείρησης. Επίσης δημιουργήσαμε ένα βίντεο που παρουσιάζει την επιχείρηση. Συνεργαστήκαμε με την εταιρεία καλλυντικών Cream Team ΑΒΕΕ, που ήταν και χορηγός μας, δίνοντας μας κάποιες από τις πρώτες ύλες που ήταν απαραίτητες για την παρασκευή των προϊόντων μας. Η εικονική μας επιχείρηση παράγει σαπούνι και κρέμα σώματος με σκοπό την θεραπεία δερματικών προβλημάτων, όπως είναι η ξηρότητα (ατοπικό δέρμα), η λιπαρότητα και η κυτταρίτιδα. Χρησιμοποιήσαμε φυτικά υλικά όπως το λάδι καρύδας, το ελαιόλαδο, ζελέ αλόης, ροδόνερο, αιθέρια έλαια κανέλας, τριαντάφυλλου και άλλα.

Τέλος, παρουσιάσαμε την εικονική μας επιχείρηση στην Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης στο Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos που διοργάνωσε το ΣΕΝ, δηλαδή το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων. Ζήσαμε μια συναρπαστική εμπειρία , γιατί ήρθαμε σε επαφή με άλλες εικονικές επιχειρήσεις  μιλώντας  με τα παιδιά των άλλων σχολείων όπου μας περιέγραψαν τις επιχειρήσεις τους. Εκεί καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι η ομαδική δουλειά και τι μπορεί να πετύχει. Επίσης μιλήσαμε με ανθρώπους από τον κόσμο της επιχειρηματικότητας οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να μας βοηθήσουν στα μελλοντικά μας σχέδια.

Η 5η δράση , που ολοκληρώνει και την παρουσίαση του σχεδίου δράσης του σχολείου μας έχει τίτλο «Μαθαίνω για την τέχνη της φωτογραφίας, φωτογραφίζοντας τις δράσεις του σχολείου μου».

Στα πλαίσια του μαθήματος Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, ασχοληθήκαμε με την τέχνη της φωτογραφίας. Αρχικά έγινε ένα σεμινάριο που αναφέρονταν στην ιστορία της φωτογραφίας, στην εξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής και αργότερα έγινε ένα δεύτερο, όπου είδαμε  δουλειές διασήμων φωτογράφων. Παρατηρήσαμε την κάθε φωτογραφία και ανακαλύψαμε πως πραγματικά μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Η  φωτογραφία δεν είναι μόνο ένα  μέσω επικοινωνίας. Η φωτογραφία  μπορεί να γίνει δικός μας τρόπος έκφρασης, επικοινωνίας και αυτογνωσίας.

Ταυτόχρονα όμως με την θεωρία περάσαμε και στην δράση. Φωτογραφίσαμε τις δράσεις του σχολείου μας θέλοντας να αποτυπώσουμε την δουλεία και την προσπάθεια των παιδιών. Όμως δεν μείναμε μόνο εκεί , Βγάλαμε φωτογραφίες που μας εκφράζουν, με σκοπό να περάσουμε ένα μήνυμα, αλλά και για να ξετυλίξουμε το καλλιτεχνικό μας ταλέντο. Πειραματιστήκαμε με τον φωτισμό, με το στήσιμο της φωτογραφίας με την επεξεργασία της και ανακαλύψαμε έναν κόσμο που έχει πραγματικό ενδιαφέρον. Μάθαμε να βλέπουμε πέρα από την εικόνα και να αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα που προσπαθεί να προβάλει ο φωτογράφος.

Συμμετείχαμε στην έκθεση φωτογραφίας του Περιφερειακού Δικτύου «Κλικ Προστάτευσέ το» με έξι φωτογραφίες, έξι μαθητών φωτογράφων και μία φωτογραφία της συντονίστριας καθηγήτριας. Το θέμα που επιλέξαμε για το δίκτυο είναι η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Οι φωτογραφίες ήταν πολλές και πραγματικά δυσκολευτήκαμε στην επιλογή μόνο έξι φωτογραφιών. Πιστεύουμε ότι καταφέραμε να δείξουμε το πρόβλημα μέσα από την εικόνα. Σκοπός ήταν να φανεί ότι η δραστηριότητες του ανθρώπου, όπου στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η αλιεία, μπορούν να υπάρχουν χωρίς να καταστρέφουν το υπέροχο τοπίο, με άλλα λόγια το φυσικό περιβάλλον. Μια φωτογραφία μας πήρε το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού.

Τέλος επιλέξαμε και επεξεργασθήκαμε  τις φωτογραφίες που συμμετείχαν στην  έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσε το σχολείο μας, στα πλαίσια της παρουσίασης των δράσεων μας. Τριάντα φωτογραφίες από πολλούς φιλόδοξους φωτογράφους εκτέθηκαν και διακόσμησαν τους χώρους του σχολείου.

Σχετικές αναρτήσεις