Δράσεις, Εικονική Επιχείρηση, Έκθεση, Ημερίδες, Κατασκευές, Νέα – Ανακοινώσεις, Περιβάλλον, Πιλοτική Φάση, Πληροφορική, Πολιτισμός & Τέχνη, Προγράμματα, Τεχνολογία

1ο ΕΠΑΛ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

«Κατασκευή και προώθηση mini θερμοκηπίου με κεντρική μονάδα αυτοματισμού» από το Μανουσάκειο Επαγγελματικό Λύκειο Δεσκάτης.

  

Με τη συνεργατική δράση ¨ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, ΕΝΕΡΓΩ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ¨ το Μανουσάκειο Επαγγελματικό Λύκειο  Δεσκάτης συμμετείχε, για το σχολικό έτος 2019-20 και 2020-21 στο πρόγραμμα Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ το οποίο υποστηρίζεται από το Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ.  Η δράση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των Τομέων που λειτουργούν στο Μανουσάκειο και περιλάμβανε τις  υποδράσεις:

  1. ¨ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ¨ του Τομέα Γεωπονίας.
  2. ¨ΣΥΝΘΕΣΗ/ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ¨ του Τομέα Πληροφορικής.
  3. ¨ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΑΔΡΕΥΣΗ¨ του Τομέα Ηλεκτρολογίας.
  4. ¨ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΡΑΣΗΣ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ¨ του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης.

Το αποτέλεσμα της υλοποίησης των παραπάνω υποδράσεων ήταν η «κατασκευή και προώθηση ενός mini θερμοκηπίου με κεντρική μονάδα αυτοματισμού».

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ο Τομέας Γεωπονίας κατασκεύασε τη συσκευή από σκληρή ξυλεία με ρυθμιζόμενο άνω άνοιγμα και πόρτα στην μπροστινή πλευρά με δυνατότητα  τοποθέτησης ενσωματωμένης κεντρικής μονάδας αυτοματισμού η οποία με κατάλληλα προγράμματα να ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του θερμοκηπίου όπως: η άρδευση ως προς το χρόνο, τη διάρκεια και την ποσότητα του νερού καθώς και η λειτουργία του τεχνητού φωτισμού.

Ο Τομέας Πληροφορικής συναρμολόγησε έναν Η/Υ για τον προγραμματισμό της στοχευμένης άρδευσης και φωτισμού του mini θερμοκηπίου.

Ο Τομέας Ηλεκτρολογίας κατασκεύασε τον αυτοματισμό για την προγραμματισμένη άρδευση του θερμοκηπίου με σταγόνες και νερό της βροχής που συλλέγεται σε δεξαμενή. Επίσης κατασκεύασε αυτόματο προγραμματισμένο φωτισμό ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών και την εποχή.

Ο Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης σχεδίασε και επιμελήθηκε την παραγωγή εντύπων, αφισών, banner και δελτίων τύπου για την προβολή και προώθηση της δράσης και του mini θερμοκηπίου. Και επιπλέον παρακολούθησε τον  προϋπολογισμού και την υλοποίηση των δαπανών της δράσης.

Το mini  θερμοκήπιο και τα στάδια κατασκευής του εκτίθεται και παρουσιάζεται στο χώρο του Μανουσάκειου ΕΠΑΛ Δεσκάτης , στην ιστοσελίδα του σχολείου http://1epal-deskat.gre.sch.gr/ καθώς και στην ιστοσελίδα  του κέντρου ΝΟΗΣΙΣ https://mnae.noesis.edu.gr/