Δράσεις, Κατασκευές, Περιβάλλον, Πληροφορική, Πολιτισμός & Τέχνη, Τεχνολογία

1ο ΕΠΑΛ ΓΕΡΑΣ

Οι δράσεις «Ανακυκλώνω, Ομορφαίνω, Καινοτομώ» του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γέρας.

Ένα διαφορετικό σχολείο είναι πλέον το 1ο ΕΠΑ.Λ. Γέρας μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης «Ανακυκλώνω, Ομορφαίνω, Καινοτομώ», που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2018-2019 στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Μία νέα αρχή στα ΕΠΑΛ». Το έργο χρηματοδοτήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tο 1ο ΕΠΑ.Λ. Γέρας έχει την ιδιαιτερότητα να στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 19ου αιώνα όπου λειτούργησε το πρώτο «Ελληνικό Σχολείο» της Γέρας. Το κτίριο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αρχοντικό του Βρανά, παππού του Οδυσσέα Ελύτη.

Ένας από τους βασικότερους σκοπούς του Σχεδίου Δράσης ήταν να καλύψει την ανάγκη για ανακαίνιση και αισθητική αναβάθμιση του προαύλιου χώρου του σχολείου με την δημιουργική παρέμβαση των μαθητών και με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου.

Κατά την είσοδό του στο σχολείο, μπορεί κανείς να παρατηρήσει αμέσως τις αλλαγές. Στο προαύλιο δεσπόζει μια εντυπωσιακή τοιχογραφία με τίτλο «Άνοιξη, Ανάσταση, Επανάσταση».

Δίπλα στην ανακαινισμένη παραδοσιακή κρήνη δημιουργήθηκε ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό παγώνι, που κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από ανακυκλωμένα υλικά.

Οι σχολικές αίθουσες απέκτησαν ιδιαίτερη ζωντάνια αφού πλέον στολίζονται με έργα ζωγραφικής των μαθητών.

Παράλληλα, στο σχολείο έχει αρχίσει να λειτουργεί με τη μέριμνα των μαθητών ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης με κάδους συλλογής χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου, μπαταριών και μικρών ηλεκτρικών συσκευών.

Επιπλέον, η μαθητική ομάδα «ΕνεργοΚλαδευτές» συμμετείχε στον  1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοικτών Τεχνολογιών που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) με την κατασκευή μιας πλήρως αυτοματοποιημένης μηχανής εκκόλαψης αυγών.

Το σύνολο των δράσεων έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά, να βιώσουν την καινοτομία και την δημιουργικότητα με την συμμετοχή τους στην αναδιαμόρφωση του σχολικού χώρου, βάζοντας την δική τους σφραγίδα στο παρόν και το μέλλον του κτιρίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις του «Ανακυκλώνω, Ομορφαίνω, Καινοτομώ» σχεδιάστηκαν εξ αρχής με στόχο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το πρόγραμμα Erasmus+ «Πολυπολιτισμικές Πτυχές στα Σχολεία μας», στο πλαίσιο της ενότητας για τις τέχνες, της οποίας την ευθύνη υλοποίησης είχε το σχολείο τους με κορύφωση την φιλοξενία των σχολείων εταίρων στον τόπο μας. Οι δράσεις αυτές παρουσιάστηκαν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας φιλοξενίας, Δευτέρα 13 Μαΐου, με την παρουσία των αντιπροσωπειών από την Ιταλία, την Γερμανία, την Τουρκία, την Μάλτα και την Ρουμανία.

Ακολουθούν βίντεο παρουσίασης των δράσεων:

 

Σχετικές αναρτήσεις