Εργασία ομάδας 2
ΜΝΑΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ
Α Τίτλος :
Παρασκευή κηραλοιφής, σαπουνιών και καλλυντικών
Β I) Σκοπός
Σκοπός της παρούσας υποδράσης είναι η μαθητές να ενημερωθούν και να συνεργαστούν προκειμένου να παρασκευάσουν καλλυντικά προϊόντα.
II) Στόχοι
Οι μαθητές να :
– έρθουν σε επαφή με τον θαυμαστό κόσμο της κοσμητολογίας.
– Εργάζονται σε ομάδες για την επίτευξη κοινού στόχου
– Ενισχύουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας
– Δημιουργούν δικά τους καλλυντικά
– Προβάλουν το έργο τους στην κοινωνία
– Επιλέγουν τις κατάλληλες πρώτες ύλες για την παρασκευή δικών τους καλλυντικών
– Απαριθμούν τα κυριότερα καλλυντικά προϊόντα και τις λειτουργίες τους
Γ Σύντομη περιγραφή
Οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων. Το σχολείο ενστερνίζεται τα οφέλη αυτής της δράσης καθώς θα αυξηθούν οι γνωστικές τους ικανότητες και ταυτόχρονα θα καλλιεργηθούν οι κλίσεις και το αίσθημα συνεργασίας των μαθητών.
Ειδικότερα, οι μαθητές σε πρώτη φάση θα έρθουν σε επαφή με την κοσμητολογία σαν επιστήμη. Θα γνωρίσουν ποιες είναι οι πρώτες ύλες των καλλυντικών προϊόντων καθώς και τα φαρμακευτικά φυτά και αιθέρια έλαια. Στην συνέχεια θα εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό, τις συσκευές και τα εργαλεία που απαιτούνται για την παρασκευή.
Στην τελική φάση, θα παρασκευάσουν τα καλλυντικά προϊόντα, τα σαπούνια και τις κηραλοιφές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους.
Δ Παραδοτέα
1. Φωτογραφίες
2. Video από την ημερίδα παρουσίασης
ΚΡΕΜΕΣ
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» και του πρότζεκτ με τίτλο «Παρασκευή κηραλοιφών, σαπουνιών και καλλυντικών κρεμών» πάνω στο οποίο δουλεύουν οι μαθήτριες της ειδικότητας Αισθητικής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες, επισκέφθηκαν το εργαστήριο παραγωγής καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων του φαρμακοποιού και κοσμετολόγου κου Κακαβούλα.
Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ξεναγήθηκαν στο χώρο του εργαστηρίου και γνώρισαν τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται ώστε να υλοποιηθεί το εγχείρημά τους. Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου εξήγησε όλες τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την δημιουργία οποιουδήποτε καλλυντικού σκευάσματος ώστε αυτό να πληρεί συγκεκριμένα δραστικά, ποιοτικά, και υγειονομικά πρότυπα.
Στην συνέχεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης, ο φαρμακοποιός-κοσμετολόγος μαζί με τον χημικό συνεργάτη του έδειξαν στις μαθήτριες όλη την διαδικασία παρασκευής μιας καλλυντικής κρέμας βάσης (base cream). Τους έδειξαν την διαδικασία μέτρησης και ζύγισης των διαφόρων συστατικών και πως φτιάχνουμε ξεχωριστά τις δύο φάσεις ανάμιξης του τελικού προϊόντος: την λιπαρή και την υδατική φάση, θερμαίνοντας μαζί τα υδατοδιαλυτά συστατικά και σε άλλο δοχείο τα λιποδιαλυτά. Έπειτα, οι δύο επαγγελματίες έδειξαν πως γίνεται η ανάμιξη των δύο φάσεων ώστε να ολοκληρωθεί η γαλακτωματοποίηση του προϊόντος. Τέλος, εξήγησαν στις μαθήτριες γιατί προσθέτουμε τα πιο ευαίσθητα συστατικά του τελικού προϊόντος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της γαλακτωματοποίησης.
Με αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη, οι μαθήτριες κάλυψαν το πρακτικό κομμάτι της γαλακτωματοποίησης καθώς το θεωρητικό το είχαν ήδη διδαχθεί στο μάθημα της «Κοσμετολογίας-Τεχνολογία υλικών Αισθητικής» και είναι έτοιμες να πειραματιστούν στο σχολικό εργαστήριο πάνω στην δημιουργία της δικής τους καλλυντικής κρέμας.
Από το διαδίκτυο, οι μαθήτριες άντλησαν τις παρακάτω πληροφορίες:
«Κρέμες – ένας πολύτιμος σύμμαχος για την επιδερμίδα μας»
«Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια τα βότανα υποβάλλονταν σε εκχυλίσεις. Και για να εκχυλίσουν τις θεραπευτικές ουσίες των βοτάνων οι βοτανοθεραπευτές και οι φαρμακολόγοι χρησιμοποιούσαν πολλούς και διάφορους τρόπους δίνοντάς μας μια εκπληκτική ποικιλία μορφών.
Έτσι , δεν έχουμε μόνο τα εγχύματα ,τα αφεψήματα και τα βάμματα αλλά και τα ελιξήρια , το οξύμελι , τις αλοιφές , τις κρέμες και πολλά άλλα.
Για να παρασκευάσουμε – λοιπόν – κρέμες με λάδια και βότανα πρέπει να συνδυάσουμε
1. λάδι και
2. νερό με τέτοιο τρόπο ώστε να πάρουμε ένα γαλάκτωμα.
Οι κρέμες είναι βασισμένες κυρίως στο νερό.
Βασικά, είναι λάδι στο νερό.
Για να ενώσουμε αυτά τα δύο υλικά χρειαζόμαστε την παρουσία
3. του γαλακτωματοποιητή – έτσι έχουμε τρία συστατικά
α. την υδατική μας βάση η οποία μπορεί να είναι
έγχυμα βοτάνου
αφέψημα βοτάνου
ανθόνερο
νερό ή
ζελ βοτάνου
β. τα έλαιά μας τα οποία μπορεί να είναι
φυτικά έλαια όπως
το αμυγδαλέλαιο
το ελαιόλαδο
το καροτέλαιο ή
εκχυλίσματα και εγχύματα βοτάνων σε έλαια όπως
το βαλσαμέλαιο
το λάδι του σύμφυτου και πολλά άλλα και
γ. το γαλακτωματοποιητή ή ομογενοποιητή ο οποίος μπορεί να είναι
κερί μέλισσας σε συνδυασμό – όταν χρειάζεται –με βόρακα ή
λεκιθίνη.
Αυτά είναι τα τρία βασικά συστατικά που χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε μία κρέμα ενώ μπορούμε να προσθέσουμε
1. αιθέρια έλαια τα οποία προσδίδουν στην κρέμα μας τις ανάλογες ιδιότητες – π.χ
– το αιθέριο έλαιο του ροδόξυλου μας δίνει μιά ισχυρή αντιγηραντική κρέμα
– το αιθέριο έλαιο της λεβάντας μας δίνει μιά ισχυρή επουλωτική κρέμα ιδανική για τα εγκαύματα
– το αιθέριο έλαιο του λεμονιού μας δίνει μιά κρέμα λευκαντική
– το αιθέριο έλαιο μελαλεύκης , το οποίο προστατεύει τις κρέμες μας από την ανάπτυξη μούχλας και τους δίνει περισσότερο χρόνο ζωής
2. μέλι , το οποίο χαρίζει στις κρέμες μας επουλωτικές , ενυδατικές και αναζωογονητικές ιδιότητες
3. βιταμίνες
4. γλυκερίνη ακόμα και
5. αποξηραμένο ή νωπό βότανο , ανάλογα ποιός ο σκοπός της κρέμας μας
6. βάμματα και
7. σκόνες
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΡΕΜΑΣ ΜΕ ΚΕΡΙ ΚΑΙ ΒΟΡΑΚΑ
Και τώρα πως θα φτιάξουμε τις κρέμες μας.
Βασικό είναι να έχουμε όλα τα υλικά και τα σκεύη μας δίπλα μας για να μην τα ψάχνουμε
και πάμε
~. γεμίζουμε ένα βαθύ τηγάνι κατά το ένα τρίτο με νερό και το τοποθετούμε σε μιά εστία θερμάνσεως ρυθμίζοντας την θερμοκρασία χαμηλά
~. σε ένα ανοξείδωτο σκεύος βάζουμε την υδατική μας βάση με τον βόρακα και τοποθετούμε το σκεύος μας μέσα στο τηγάνι ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά μας – ακολουθούμε δηλαδή την μέθοδο του bain-marie – μόλις είναι έτοιμο το αποσύρουμε και
~. στη θέση του τοποθετούμε ένα άλλο ανοξείδωτο σκεύος που έχουμε βάλει το κερί.
Ανακατεύουμε και μόλις το κερί μας λιώσει το απομακρύνουμε από τη φωτιά
~. αφού κάνουμε έναν έλεγχο ώστε τα δύο υλικά μας – το λιωμένο κερί και η υδατική μας βάση με τον βόρακα – να έχουν περίπου την ίδια θερμοκρασία προσθέτουμε σιγά-σιγά την υδατική μας βάση στο κερί ανακατεύοντας συνεχώς
~. στη συνέχεια – προσέχοντας το μείγμα μας να είναι αρκετά χλιαρό – προσθέτουμε τα έλαια συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
~. ανακατεύουμε μέχρι λίγο πριν να κρυώσει η κρέμα μας
Όταν
~. κρυώσει την τοποθετούμε σε βαζάκια τα οποία με την σειρά τους τα τοποθετούμε σε σκοτεινό ξηρό σημείο ή στο ψυγείο
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι αγνά χωρίς χημικά πρόσθετα.
Οι κρέμες που παρασκευάζουμε με αυτόν τον τρόπο δεν διαρκούν πολύ καιρό διότι δεν έχουν συντηρητικά άρα καλό είναι να τις διατηρούμε στο ψυγείο.
Όταν φτιάχνουμε κρέμες δεν πρέπει να βιαζόμαστε κατά τη διάρκεια της παρασκευής διότι τα δύο βασικά συστατικά μας – το λάδι και το νερό – υπάρχει κίνδυνος να διαχωριστούν.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οι κρέμες χαρακτηρίζονται από ελαφριά υφή. Απορροφώνται γρήγορα και δεν αφήνουν λιπαρά σημάδια και παρέχουν βαθιά υγρασία στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας μας , αυτό οφείλεται στην παρουσία νερού στη βάση.
Όταν εφαρμόζουμε κρέμες σε κάποιο σημείο του σώματός μας δεν δημιουργούν μεμβράνη στο δέρμα, όπως οι αλοιφές , με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αναπνέει συνεχώς , αλλά και να ιδρώνει φυσιολογικά.
Οι κρέμες χρησιμοποιούνται ως ένα πρόσθετο προϊόν θεραπείας και φροντίδας του δέρματος , σε όποιο σημείο του σώματός μας έχουμε ανάγκη , καθώς έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες πάντα ανάλογα και με τα βότανα που περιέχουν:
Ανακουφίζουν από ερεθισμούς.
Έχουν ηρεμιστική επίδραση στην επιδερμίδα μας , την οποία και ενυδατώνουν και τρέφουν.
Ενεργοποιούν τις ενδοκυτταρικές διεργασίες.
Καλύπτουν βλάβες της επιδερμίδας – όπως εκδορές, μώλωπες, γρατζουνιές.
Έχουν ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
Προστατεύουν και ενυδατώνουν το απαλό δερματάκι των μωρών.
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της κρέμας είναι η ικανότητά της να ασκεί ισχυρή τοπική επίδραση, αλλά ουσιαστικά δεν έχει συστηματική επίδραση σε ολόκληρο το σώμα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ήπια μορφή της δεν διεισδύει στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι κρέμες είναι σε θέση να βοηθήσουν μόνο τις εξωτερικές στοιβάδες της επιδερμίδας μας σε αντίθεση με την αλοιφή , η οποία διεισδύει βαθιά.
Έτσι οι κρέμες χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις εγκαυμάτων καθώς έχουν ισχυρές επουλωτικές ιδιότητες , σε περιπτώσεις αφυδάτωσης καθώς έχουν ισχυρές ενυδατικές ιδιότητες , σε εκζέματα , σε γηρασμένες επιδερμίδες καθώς έχουν ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες , σε ατοπικές δερματίτιδες και γενικά στα περισσότερα μικροπροβλήματα των εξωτερικών στιβάδων της επιδερμίδας μας»
Μετά το σεμινάριο στο εργαστήριο του φαρμακείου και την μελέτη των πληροφοριών από τα βιβλία και το διαδίκτυο, προχωρήσαμε με τις μαθήτριές μας στην προσπάθεια παρασκευής απλής κρέμας βάσης. Τα υλικά και τις συσκευές τα προμηθευτήκαμε χάρη στο πρόγραμμα ΜΝΑΕ. Οι μαθήτριες πειραματίστηκαν με την διαδικασία της γαλακτωματοποίησης και την μετατροπή της κρέμας-βάση σε προϊόν απολέπισης προσώπου και σώματος, με την προσθήκη κατάλληλων κόκκων.
Επίσης, πειραματίστηκαν με την κρέμα-βάση, προσθέτοντας vitE, αιθέρια έλαια χαμομηλιού, καλέντουλας, τριαντάφυλλου και υαλουρονικό οξύ. Με αυτόν τον τρόπο έφτιαξαν ένα εμπλουτισμένο προϊόν κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί ως κρεμομάσκα προσώπου με ποικίλες εφαρμογές στον τομέα της Αισθητικής.
Τις παραπάνω πληροφορίες τις συγκέντρωσαν οι:
Γραβάλου Θεοδώρα
Τσεκούρα Σταυρούλα
Κουτσουπιά Ευαγγελία
Βερσή Κατερίνα
(Μαθήτριες της Γ’- Δ’ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου, σχολικό έτος 2019-20)
ΠΗΓΕΣ:
Κεραλοιφή Συνταγές & Θεραπευτικές Ιδιότητες – Πώς Φτιάχνω Κεραλοιφή
Κεραλοιφή: Xρήση, ιδιότητες και η συνταγή για να τη φτιάξετε
http://www.melissopolis.com/blog/keralifi-7-sintages-fisiko-keri-melissas/
http://alternativenaturally.com/event.asp?id_newsdata=1829#sthash.n3tmgq34.dpbs
https://www.proionta-tis-fisis.com/category/therapia/
https://oliviart-gr.blogspot.com/2014/02/blog-post_28.html
Πηγή: Σαπούνι ελαιόλαδου | Βασική συνταγή
http://www.thesoapcalculator.com/greek
Πηγή http://xeiropoihma.blogspot.com/2011/11/blog-post_3032.html
Πηγή https://www.in2life.gr/everyday/howto/article/339965/pos-na-ftiaxete-monoi-sas-spitiko-sapoyni.html
Τις πληροφορίες για τα θεραπευτικά βότανα και τις ιδιότητές τους, καθώς και τους τρόπους χρήσης τους στα σκευάσματα τις αντλήσαμε από τα παρακάτω βιβλία:
– ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ, ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Κ. Μουλοπούλου- Καρακίτσου, Δ. Ρηγόπουλος, Ι.Δ. Στρατηγός
Εκδ. ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Αθήνα 1998
– ΒΟΤΑΝΑ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ι.Ν. Αυγουστής- εκδ. Κ. Πολίτης, Αθήνα 2002
– Petit Larousse-Θεραπευτικά φυτά, τομ. Α,Β
Gerard Debuigne, Francois Couplan
Μτφρ. Γεροκώστα Ε., Γούλα Κ., Μαλαθράκη Μ.
Εκδ. Πεδίο Εκδοτική και Διαφημιστική Α.Ε., Αθήνα 2015
– Αρχαιοελληνικές Τεχνικές Αισθητικής και Ευεξίας
Βιβιλάκη Ε., Δενδραμή Φ. Θεοδωροπούλου Μ., Μπενέτου Α., Νταουντάκη Ε.
Εκδ. ΙΤΥΕ Διόφαντος , Αθήνα 2015-16
– ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ
Καμμένου-Παπαγεωργίου Ε., Κοτονιάς Γ., Σκανδάλη Α.
ΙΤΥΕ Διόφαντος, ΑΘΗΝΑ
– ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ
Καραγεωργοπούλου Α., Παναγιωτόπουλος Δ., Παπαθανασίου Δ.
Εκδ. ΟΕΔΒ -ΑΘΗΝΑ