Δράσεις

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΗΡΑΛΟΙΦΗΣ

Εργασία ομάδας μαθητριών 1

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΗΡΑΛΟΙΦΗΣ

Από το διαδίκτυο, οι μαθήτριες άντλησαν τις παρακάτω πληροφορίες:

Η αναλογία κεριού,λαδιού θα πρέπει να είναι περίπου 1 προς 4 ή 1 προς 5, ώστε να βγεί μια αλοιφή μαλακή, που απλώνεται εύκολα.
Αν η αλοιφή σας βγεί πιο ρευστή από ότι θέλετε προσθέστε λίγο κερί παραπάνω, ενώ αν βγεί πιο σκληρή, προσθέστε λάδι.
1. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΛΟΙΦΗ ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑΣ
Υλικά: Άνθη καλέντουλας, Ελαιόλαδο, Κερί Μέλισσας
Παρασκευή: Ζεσταίνουμε 100 γρ. ελαιόλαδο και 10 γρ. κερί μέλισσας σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Ρίχνουμε μια χούφτα άνθη καλέντουλας και τα αφήνουμε για 2 λεπτά. Στραγγίζουμε πριν πήξει.
Ιδιότητες: Είναι πολλαπλής χρήσεως, για κάθε ηλικία. Προλαμβάνει και απαλείφει σοβαρά δερματικά προβλήματα: Ξηροδερμίες, κοκκινίλες, ερεθισμούς, σκασίματα, σκληρύνσεις, έλκη, εξανθήματα, οιδήματα, εγκαύματα, μυκητιάσεις, πόδι του αθλητή κ.α. Ανακουφίζει κιρσούς και φλεβίτιδα, πρησμένα και κουρασμένα πόδια. Η εξαιρετική αναπλαστική της δράση βοηθά τους ιστούς στη παραγωγή νέων κυττάρων. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις ξηρές επιδερμίδες.
2. ΚΗΡΑΛΟΙΦΗ ΜΕ ΠΡΟΠΟΛΗ
Υλικά:
20 ml βαμμα προπολης .
30 gr. Κερί Μέλισσας
60 ml ελαιόλαδο ή χαμομηλόλαδο ή σπαθόλαδο.
Λιώνουμε σε μπεν μαρι το κερί μαζί με το λάδι. Μόλις λιώσει το κερί ανακατεύουμε με τη βοήθεια σιλικονούχας σπάτουλας για 3 min ή με μιξεράκι χειρός (του καφέ). Μόλις το μίγμα γίνει χλιαρό προσθέτουμε το βάμμα πρόπολης σιγά-σιγά και ανακατεύουμε πολύ καλά .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν το ανακατεύουμε πρέπει να είναι αραιωμένο. Αν είναι πηχτό προσθέτουμε λάδι (σταματάμε για λίγο το ανακάτεμα και ελέγχουμε την πυκνότητα του).
Μπορούμε να προσθέσουμε μέλι – αιθέρια έλαια- μαστίχα κατά προτίμηση σε τρίμμα.
3. ΚΗΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΠΥΡΑΚΙΑ
1 κ.σ. Κερί Μέλισσας
5 κ.σ. Ελαιόλαδο
λίγη μαστίχα κοπανισμένη
λίγη βανίλια
λίγο άσπρο λιβάνι κοπανισμένο
Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί, την μαστίχα, το λιβάνι και την βανίλια. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά και πριν αρχίζει να πήζει το μίγμα το βάζετε σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κηραλοιφή είναι έτοιμη για χρήση.
4. ΚΗΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΜΩΝ
1 κ.σ. Κερί Μέλισσας
5 κ.σ. Ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί και στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχετε απομακρύνει από τη φωτιά και έχει κρυώσει λίγο το μίγμα για να μην εξατμιστούν. Στη συνέχεια βάζετε το μίγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κηραλοιφή είναι πολύ αποτελεσματική στα τσιμπήματα εντόμων και έτοιμη για χρήση.
5. ΚΗΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ, ΣΥΓΚΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΚΔΟΡΕΣ
1 κ.σ. Κερί Μέλισσας
4 κ.σ. Ελαιόλαδο ή λάδι jojoba
1 κ.σ. Λάδι καλέντουλας ή Αχιλλέας
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού
Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί και στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχετε απομακρύνει από τη φωτιά και έχει κρυώσει λίγο το μίγμα για να μην εξατμιστούν. Στη συνέχεια βάζετε το μίγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κηραλοιφή είναι πολύ αναπλαστική και έτοιμη για χρήση όσο για το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει.
6.ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΜΥΙΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ
1 κ.σ. Κερί Μέλισσας
5 κ.σ. Ελαιόλαδο ή σπαθόλαδο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δάφνης
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου
Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί και προσθέτετε το κερί και στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχετε απομακρύνει από τη φωτιά και έχει κρυώσει λίγο το μίγμα για να μην εξατμιστούν. Στη συνέχεια βάζετε το μίγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κηραλοιφή είναι πολύ αποτελεσματική για τους μυϊκούς πόνους και για τις αρθρίτιδες αφού περιέχει και αιθέριο έλαιο δάφνης.

7. ΚΗΡΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
1 κ.σ. Κερί μέλισσας
5 κ.σ. Ελαιόλαδο ή όποιο λάδι ψυχρής έλασης θέλετε
5 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου
Ζεσταίνετε το λάδι σε μπέν μαρί, προσθέτετε το κερί και στο τέλος τα αιθέρια έλαια αφού έχετε απομακρύνει από τη φωτιά και έχει κρυώσει λίγο το μίγμα για να μην εξατμιστούν. Στη συνέχεια βάζετε το μίγμα σε αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Η κηραλοιφή είναι πολύ αποτελεσματική για το κρυολόγημα και έτοιμη για χρήση.

8. ΚΗΡΑΛΟΙΦΗ με ροδόνερο και αμυγδαλέλαιο για το πρόσωπο
60 γραμμάρια κερί
250 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο
100 γραμμάρια ροδόνερο
αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και τριαντάφυλλο

Το αγνό κερί μέλισσας, δηλαδή το μελισσοκέρι, είναι ένα θαυματουργό αγαθό, με ποικίλες χρήσεις και ωφέλιμες ιδιότητες. Το ελαιόλαδο είναι το πιο γνωστό ίσως ελληνικό προϊόν που κατέκτησε ολόκληρο τον πλανήτη, λόγω των απίστευτων ευεργετικών του ιδιοτήτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν ενώσουμε τα δύο παραπάνω υπέροχα προϊόντα φτιάχνουμε την κηραλοιφή.
Τι είναι η κηραλοιφή
Η κηραλοιφή, όπως πιθανότατα έχουμε ακούσει από τις γιαγιάδες μας, είναι ένα χειροποίητο σκεύασμα που κάνει θαύματα όσον αφορά στην περιποίηση του δέρματος και στον καλλωπισμό. Η συνταγή της είναι πολύ παλιά και τα δύο κύρια συστατικά της είναι το κερί μέλισσας και το ελαιόλαδο. Πολλές φορές προστίθεται διάφορα έλαια για πιο εξειδικευμένη χρήση. Για παράδειγμα βαλσαμόλαδο για βαθύτερη ενυδάτωση, αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο κ.ά

Ιδιότητες της κηραλοιφής
Οι ευεργετικές ιδιότητες της κηραλοιφής πηγάζουν φυσικά από τα δύο μοναδικά συστατικά της.
Το κερί της μέλισσας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και περιέχει αντιβιοτικές και αντισηπτικές ουσίες, παρουσιάζοντας έτσι θεραπευτική δράση.
Το ελαιόλαδο είναι και αυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπου με την επάλειψη στο δέρμα μας, το τρέφει, ενισχύει την ελαστικότητά του και αναπληρώνει τα πολύτιμα λιπίδια της επιδερμίδας μας. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος, και έχει επουλωτικές ιδιότητες.
Έτσι ο συνδυασμός των δύο αυτών υλικών δίνουν ένα αποτέλεσμα πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, υδρογονάνθρακες και αντιοξειδωτικά που τρέφει και τονώνει το δέρμα και αυξάνει την ελαστικότητά του.
Πιο αναλυτικά,
• Η κηραλοιφή δίνει ελαστικότητα και απαλότητα στο δέρμα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα ημέρας ή κρέμα σώματος.
• Λόγω της αντιβιοτικής και αναπλαστικής της δράσης, επουλώνει αποτελεσματικά παθήσεις του δέρματος, όπως σπυράκια λόγω ακμής, κάψιμο, αλλεργίες, έκζεμα, ψωρίαση, δερματίτιδα, ξηροδερμία, πληγές, κ.α. Επίσης λειαίνει την εμφάνιση ουλών και ραγάδων.
• Λόγω της αντιγηραντικής της δράσης καταπολεμά τις αχνές ρυτίδες και προσφέρει λάμψη στην επιδερμίδα.
• Ενυδατώνει και επαναφέρει τα σκασμένα χείλη και τα προστατεύει.
• Είναι ιδανική στην αντιμετώπιση του έρπη.
• Μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς κανέναν κίνδυνο και από τις θηλάζουσες μητέρες με πληγωμένες ή ερεθισμένες θηλές.
• Κατάλληλη και για τα μωράκια σε περίπτωση συγκάματος.
• Λειτουργεί και σαν αναλγητικό, αντιμετωπίζοντας τους πόνους των μυών, τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά.
• Καθίσταται ως βάλσαμο για τις αιμορροΐδες και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων.
• Πολλοί το χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
• Ακόμα, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια για να διώχνει το άγχος και το στρες, τονώνοντας το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Σε συνδυασμό με τη λεβάντα και το φασκόμηλο, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό. Ενώ συστήνεται ακόμη και για την αϋπνία.
Πού θα προμηθευτείτε κηραλοιφή
Μπορείτε να βρείτε κηραλοιφή σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε καταστήματα καλλυντικών ή και σε φαρμακεία. Βέβαια, μπορείτε να την φτιάξετε και μόνοι σας και θα είστε και σίγουροι για τα αγνά υλικά που θα περιέχει.
Πώς φτιάχνω κηραλοιφή (Συνταγή)
Υλικά
1 κ.σ. μελισσοκέρι
5 κ.σ. αγνό ελαιόλαδο
Παρασκευή
Τρίψτε σε ένα τρίφτη το μελισσοκέρι και βάλτε το σε μπεν μαρί να λιώσει. Στη συνέχεια, πρόσθεσε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε την κηραλοιφή να κρυώσει.
Αν θέλετε, τώρα μπορείτε να προσθέσετε όποιο άλλο συστατικό επιθυμείτε, όπως πχ μέλι, αλόη, αιθέρια έλαια κτλ.
Στη συνέχεια μπορείτε να βάλετε την κηραλοιφή σας σε αποστειρωμένα βαζάκια και αφού σταθεροποιηθεί να τα σφραγίσετε.
Προσοχή στην αναλογία των υλικών καθώς αν βάλετε παραπάνω ελαιόλαδο θα γίνει πιο ρευστή, ενώ αν βάλετε παραπάνω κερί, θα γίνει πολύ συμπαγής και θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή.
Πώς θα τη χρησιμοποιήσετε
Χρησιμοποιήστε την άφοβα, κάνετε επάλειψη όσες φορές θέλετε, όπως π.χ. για την ξηροδερμία, επιμείνετε λίγο στην επάλειψη για να απορροφήσει το δέρμα όσο χρειάζεται, έπειτα σκουπίστε τυχόν υπολείμματα με ένα χαρτομάντιλο, ενώ στα εγκαύματα, πληγωμένες θηλές, συγκάματα, σκασίματα, κοψίματα, μόνο ελαφρά επάλειψη.
Παρενέργειες από τη χρήση κηραλοιφής
Οι παρενέργειες αφορούν μόνο όσους έχουν αλλεργία στα προϊόντα που σχετίζονται με την μέλισσα. Οπότε αν έχετε κάποια υποψία ότι μπορεί να έχετε κάποια αλλεργία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Κηραλοιφή ιδιότητες
Το φυσικό καλλυντικό, η κηραλοιφή, κουβαλάει εξαιρετικά θαυματουργές ιδιότητες και είναι ένα από τα πλέον πολυζήτητα φυσικά προϊόντα περιποίησης σώματος.
Ας πάρουμε, λοιπόν, ευθύς αμέσως μία υποτυπώδη γεύση από τα μαγικά οφέλη της κηραλοιφής• αν και για να πούμε την αλήθεια, θα πρέπει αναμφίβολα να τη δοκιμάσετε στο δέρμα σας, για να δείτε και έμπρακτα την απίστευτη δράση για την οποία φημίζεται.
Το μελισσοκέρι μαζί με το παρθένο ελαιόλαδο χαρίζουν ένα προϊόν πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία με πολύτιμες μαλακτικές, ενυδατικές, αντιγηραντικές, αντιβιοτικές, καταπραϋντικές, καλλυντικές, αντιμυκητιασικές και άλλες πολλές ιδιότητες.
Αναλυτικότερα:
• Η κηραλοιφή παρέχει ελαστικότητα και απαλότητα στο δέρμα, αφού με μια εφαρμογή της ενυδατώνει καταλλήλως την επιδερμίδα. Εν ολίγης, χρησιμοποιείται και σαν κρέμα ημέρας ή κρέμα σώματος.
• Φημίζεται για την αντιβιοτική της δράση, καθώς επουλώνει αποτελεσματικά παθήσεις του δέρματος, όπως σπυράκια λόγω ακμής, κάψιμο, αλλεργίες, έκζεμα, ψωρίαση, δερματίτιδα, ξηροδερμία, πληγές, κ.τλ., και κατ’ επέκταση το αναπλάθει.
• Λειτουργεί κατά της γήρανσης του δέρματος, καταπολεμώντας τις ρυτίδες που κάνουν την εμφάνισή τους και προσφέρει λάμψη στην επιδερμίδα.
• Κατευνάζει τυχόν ανεπιθύμητες ουλές και ραγάδες που σίγουρα θέλετε να ξεφορτωθείτε.
• Επαναφέρει στην φυσιολογική τους κατάσταση τα σκασμένα χείλη και τα προστατεύει.
• Η κηραλοιφή είναι πέρα για πέρα ιδανική ώστε να εξαφανίσετε έναν έρπη.
• Μπορεί να λαμβάνεται χωρίς κανέναν κίνδυνο και από τις θηλάζουσες μητέρες με πληγωμένες ή ερεθισμένες θηλές.
• Συστήνεται για όσους αποζητούν να διώξουν την αϋπνία από την καθημερινότητά τους.
• Κατάλληλη και για να την εφαρμόσετε στο μωράκι σας σε περίπτωση συγκάματος.
• Έχει και αναλγητικά οφέλη, αντιμετωπίζοντας τους πόνους των μυών, τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά.
• Ακόμη, λειτουργεί και ως αντικαταθλιπτικό μαζί με την λεβάντα ή το φασκόμηλο.
• Συνιστάται για την αντιμετώπιση προβλημάτων τριχόπτωσης.
• Καθίσταται ως βάλσαμο για τις αιμορροΐδες και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων.
• Τονώνει το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου.
• Σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια διώχνει το άγχος και το στρες, τονώνοντας το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμώντας ημικρανίες και πονοκεφάλους.

Τις παραπάνω πληροφορίες τις συγκέντρωσαν οι:
Χαντάκια Ουρανία
Σαγώνα Δήμητρα
Τούσκα Κατερίνα
Χατζηγιακουμή Δήμητρα
Χριστοπούλου Σπυριδούλα
(Μαθήτριες της Γ’- Δ’ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου, σχολικό έτος 2019-20)

ΠΗΓΕΣ:

Βότανα και τρόποι χρήσης : Πως φτιάχνουμε κρέμες με βότανα

Κεραλοιφή Συνταγές & Θεραπευτικές Ιδιότητες – Πώς Φτιάχνω Κεραλοιφή

Κεραλοιφή: Xρήση, ιδιότητες και η συνταγή για να τη φτιάξετε

http://www.melissopolis.com/blog/keralifi-7-sintages-fisiko-keri-melissas/

Γιατί να χρησιμοποιήσεις σαπούνι από ελαιόλαδο;

http://alternativenaturally.com/event.asp?id_newsdata=1829#sthash.n3tmgq34.dpbs

https://www.proionta-tis-fisis.com/category/therapia/

Ιδιότητες ελαίων και βοτάνων για την σαπωνοποίηση

Πίνακας σαπωνοποίησης για το σαπούνι ψυχρής μεθόδου

https://oliviart-gr.blogspot.com/2014/02/blog-post_28.html

Πηγή: Σαπούνι ελαιόλαδου | Βασική συνταγή
https://www.omorfizoi.gr/sapouni-elaioladou-vasikh-syntagh

http://www.thesoapcalculator.com/greek

Πηγή http://xeiropoihma.blogspot.com/2011/11/blog-post_3032.html
Πηγή https://www.in2life.gr/everyday/howto/article/339965/pos-na-ftiaxete-monoi-sas-spitiko-sapoyni.html

Τις πληροφορίες για τα θεραπευτικά βότανα και τις ιδιότητές τους, καθώς και τους τρόπους χρήσης τους στα σκευάσματα τις αντλήσαμε από τα παρακάτω βιβλία:

– ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ, ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Κ. Μουλοπούλου- Καρακίτσου, Δ. Ρηγόπουλος, Ι.Δ. Στρατηγός
Εκδ. ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Αθήνα 1998

– ΒΟΤΑΝΑ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ι.Ν. Αυγουστής- εκδ. Κ. Πολίτης, Αθήνα 2002

– Petit Larousse-Θεραπευτικά φυτά, τομ. Α,Β
Gerard Debuigne, Francois Couplan
Μτφρ. Γεροκώστα Ε., Γούλα Κ., Μαλαθράκη Μ.
Εκδ. Πεδίο Εκδοτική και Διαφημιστική Α.Ε., Αθήνα 2015

– Αρχαιοελληνικές Τεχνικές Αισθητικής και Ευεξίας
Βιβιλάκη Ε., Δενδραμή Φ. Θεοδωροπούλου Μ., Μπενέτου Α., Νταουντάκη Ε.
Εκδ. ΙΤΥΕ Διόφαντος , Αθήνα 2015-16

– ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ
Καμμένου-Παπαγεωργίου Ε., Κοτονιάς Γ., Σκανδάλη Α.
ΙΤΥΕ Διόφαντος, ΑΘΗΝΑ

– ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ
Καραγεωργοπούλου Α., Παναγιωτόπουλος Δ., Παπαθανασίου Δ.
Εκδ. ΟΕΔΒ -ΑΘΗΝΑ