Δράσεις

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΑΠΟΥΝΙΑ- ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εργασία ομάδας μαθητριών 3
ΣΑΠΟΥΝΙΑ- ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗ
Από το διαδίκτυο, οι μαθήτριες άντλησαν τις παρακάτω πληροφορίες:

«Οι δύο διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής
Αν θέλετε να φτιάξετε σαπούνι, υπάρχουν δύο «δρόμοι»: Η «ψυχρή» και η «θερμή» μέθοδος. Στην πρώτη, σε ανοιχτό χώρο διαλύετε την καυστική σόδα στο νερό και ρίχνετε το μείγμα σε λεκάνη με το λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια το αιθέριο έλαιο, μέχρι να χυλώσει και να δέσει. Τοποθετείτε το μίγμα σε καλούπια (προαιρετικά) και το αφήνετε για μία ημέρα για την αρχική του σταθεροποίηση. Μετά από αυτό μπορείτε να προσθέσετε υλικά για διακόσμηση ή θρεπτικό εμπλουτισμό. Στην συνέχεια αφήνετε για άλλες τέσσερις ημέρες, αφαιρείτε ή κόβετε το σαπούνι στα σχήματα που θέλετε και τα αφήνετε να ωριμάσουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες προτού τα χρησιμοποιήσετε. Η «ψυχρή» μέθοδος προτιμάται συνήθως διότι διατηρεί τη γλυκερίνη του σαπουνιού, ιδιαίτερα σημαντική για την ενυδάτωση του δέρματος.

Στην θερμή μέθοδο, το σαπούνι παρασκευάζεται σε κατσαρόλα με νερό που έχει ζεσταθεί σε χλιαρή θερμοκρασία. Σε αυτό προστίθεται σταδιακά η καυστική σόδα με συνεχές ανακάτεμα. Όταν διαλυθεί, προστίθεται το ελαιόλαδο και το μείγμα ανακατεύεται σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει και να δέσει, σαν κρέμα. Μόλις δέσει, το αφαιρούμε από τη φωτιά, το αφήνουμε λίγη ώρα και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε καλούπια (προαιρετικά) ή ατόφιο σε σκεύος και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία (ξεκούραση μιας ημέρας, εμπλουτισμός, άλλες τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια αφαίρεση από τα καλούπια και ωρίμανση 4-6 εβδομάδων).

Οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το κομμάτι: Τα γάντια είναι πάντα απαραίτητα, ιδιαίτερα όσο έχουμε να κάνουμε με την καυστική σόδα. Στο ανακάτεμα χρειάζεται να φοράμε μάσκα και να μην εισπνέουμε τους ατμούς κατά την ανάμιξη της σόδας με το νερό, η οποία πρέπει πάντα να γίνεται σιγά-σιγά. Δεν χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία και πάντα πραγματοποιούμε την αρχική ανάμιξη σε ανοιχτό χώρο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και με ανοιχτό τον απορροφητήρα. Φροντίστε το μίγμα να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα σας και να μην εκθέσετε τα μάτια σας στους ατμούς. Για καλούπια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μπολάκια μιας χρήσης.

Η αναμονή για την ωρίμανση είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσει το νάτριο να αντιδράσει με την ατμόσφαιρα και να απομακρυνθεί από το σαπούνι (έτσι παράγεται η σκόνη που θα σχηματιστεί σταδιακά πάνω στο σαπούνι μας). Όσο δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία, το σαπούνι παραμένει υπερβολικά όξινο για το ανθρώπινο δέρμα. Το σαπούνι είναι αρκετά ώριμο όταν από το κίτρινο χρώμα που έχει μετά την παρασκευή του γίνει λευκό.

Σημειώστε ότι η βασική δοσολογία των υλικών είναι η εξής: 500 γρ. ελαιόλαδο, 64,25 γρ καυστική σόδα (NaOH) και 157,80 γρ νερό αποσταγμένο – η ακρίβεια στις ποσότητες είναι σημαντική γι’ αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ζυγαριά ακριβείας.»

(Πηγή https://www.in2life.gr/everyday/howto/article/339965/pos-na-ftiaxete-monoi-sas-spitiko-sapoyni.html)

Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι
Εργαλεία- συσκευές
• Μια ξύλινη κουτάλα
• Μια κατσαρόλα
• Ένα πλαστικό σκεύος
• Ένα θερμόμετρο (μαγειρικής), εγώ βέβαια δανείζομαι ένα θερμόμετρο που μετράει από απόσταση (θα το δείτε στο βίντεο).
• Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (π.χ. μίξερ) (προαιρετικό)
• Ζυγαριά ακριβείας
• Και καλούπια. Τα καλούπια μπορεί να είναι πλαστικά, ξύλινα, από σιλικόνη, αλλά ποτέ μεταλλικά (αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά πρέπει να ντυθούν με μεμβράνη ή λαδόκολλα.

Βασικά συστατικά:
• Έλαια: Τα έλαια μπορεί να είναι σε υγρή μορφή π.χ. ελαιόλαδο ή σε στερεή π.χ. βούτυρο κακάο
• Νερό: Το νερό πάντα αποσταγμένο (χωρίς άλατα), Μπορεί να αντικατασταθεί ή να συνδυαστεί π.χ. με ανθόνερο, ροδόνερο, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ
• NaOH υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα)
Προαιρετικά:
• Αιθέρια έλαια για άρωμα.
Τα αιθέρια έλαια έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, ακόμα και για τα ζώα. Όμως υπάρχουν ορισμένα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους με κάποιες ευαισθησίες, για παράδειγμα στις εγκύους ή σε ανθρώπους με αλλεργίες. Γι΄αυτό όταν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο αιθέριο έλαιο πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με αυτό.
Προσέξτε να χρησιμοποιείτε μόνο αυτά που έχουν παραχθεί από απόσταξη. Και ποτέ συνθετικά για χρήση σε σαπούνια ή καλλυντικά.

Μέτρα προστασίας:
• Γάντια. Λόγω της χρήσης NaOH. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, διότι έχει καυστικές ιδιότητες.
• Μπλούζα με μακρύ μανίκι για μεγαλύτερη ασφάλεια.
• Γυαλιά για προστασία των ματιών μας.
• Όλες οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Από το NaOH, θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε.
• Μάσκα ή μαντίλι το οποίο θα καλύπτει στόμα και μύτη.
*Τα προστατευτικά τα φοράμε καθ’ όλη τη διάρκεια, ακόμα και όταν πλένουμε τα σκεύη μας αφού έχουμε τελειώσει την κύρια διαδικασία παρασκευής σαπουνιού.

Εκτέλεση:
• Ζυγίζουμε τα υλικά. Η ακρίβεια εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
• Στο πλαστικό σκεύος έχουμε το νερό
• Μέσα στο νερό ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή το NaOH, και ανακατεύουμε συνεχώς.
Σε αυτή τη φάση έχουμε αναθυμιάσεις, και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει. Γι’ αυτό το NaOH πέφτει αργά αργά. Διαφορετικά, θα ανέβει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει περίπτωση, να αφρίσει και να χυθεί έξω από το σκεύος.
Όσο ανακατεύουμε, το νερό σιγά σιγά γίνεται διαυγές.
• Αφού πέσει όλο το NaOH. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
*Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα θα το κάνουμε παγάκια και δεν θα το αφήσουμε να ανέβει πάνω από τους 37οC. Κατά την ανάμιξή του με το NaOH θα γίνει λίγο πηχτό, διότι θα προσπαθήσει να σαπωνοποιήσει το λίπος που εμπεριέχεται στο γάλα.
• Στην άλλη κατσαρόλα έχουμε τα έλαια. Θα πρέπει να έχουν ακριβός την ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού (νερό- NaOH). Αν χρειαστεί θερμένουμε το λάδι. Η θερμοκρασία αυτή βέβαια, να μην υπερβαίνει τους 40ο .
• Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (νερό- NaOH) στα έλαια (ποτέ το αντίθετο), ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα παρατηρήσουμε ότι το λάδι χάνει τη διαύγειά του. Και σιγά σιγά το χρώμα γίνεται χρυσοκίτρινο.
• Ανακατεύουμε για 30 με 60 λεπτά συνεχόμενα, μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός (ρευστότητα μελιού).
Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κάποιο ηλεκτρικό αναδευτήρα, στα 10 με 15 λεπτά θα είναι έτοιμο να μπει στα καλούπια (ο χρόνος αυτός ανά περίπτωση μπορεί να διαφέρει).
• Αφού μπει στα καλούπια σκεπάζουμε με υφάσματα και το αφήνουμε να σφίξει. Μετά από 48 ώρες, μπορούμε να το βγάλουμε από τα καλούπια και να το κόψουμε σε κομμάτια, (αν το καλούπι ήταν μεγάλο).
Το σαπούνι σε αυτή τη φάση είναι σχετικά μαλακό και κόβεται πολύ εύκολα.

Προσοχή δεν είναι ακόμα έτοιμα προς χρήση.
• Το αφήνουμε σε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο σημείο, ενός δωματίου (πιθανόν να έχουν έντονη μυρωδιά στην αρχή). Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε τα σαπούνια σας να καλύπτονται από μια λευκή πούδρα. Μην φοβηθείτε… είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι τίποτα άλλο από απλή και όχι καυστική σόδα πλέον. Μετά από 60 ημέρες περίπου, έχει κατέβει αρκετά το ph του σαπουνιού και μπορούμε να δούμε τον πρώτο του αφρό. Πηστέψτεμε θα ζήσετε μεγάλη στιγμή, όταν πλύνετε για πρώτη φορά τα χέρια σας με το δικό σας αγνό σαπουνάκι. Να σημειωθεί ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο γίνεται για το δέρμα.

Δοσολογία
• 500gr. Ελαιόλαδο (η συγκεκριμένη ποσότητα ισχύει μόνο για ελαιόλαδο)
• 64,25gr NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα)
• 157.80gr Νερό

Αν θέλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αυξήστε ή μειώστε τα γραμμάρια αναλογικά.

*Μην ξεχνάτε όλα τα προστατευτικά είδη συνεχίζουμε να τα φοράμε ακόμα και κατά τον καθαρισμό των σκευών μας.

Άλλη μία συνταγή για σπιτικό σαπούνι
Αυτή είναι η παλαιά και πατροπαράδοτη μέθοδος δημιουργίας σπιτικού σαπουνιού 900 gr. ελαιόλαδο 115 gr. NAOH (καυστική σόδα) 300 ml νερό πηγής Πρώτα φτιάχνουμε το διάλυμα του καυστικού νατρίου. Το καυστικό νάτριο (NaOH) είναι μια επικίνδυνη χημική ένωση που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Αν τηρούνται όμως μερικές προφυλάξεις μπορούμε να το χειριστούμε χωρίς πρόβλημα. Έχουμε κοντά μας ένα μπουκάλι ξύδι για να σταματήσουμε το έγκαυμα σε περίπτωση που χρειαστεί. Φοράμε γυαλιά ασφαλείας, κλειστά παπούτσια, πλαστικά γάντια και ξεκινάμε. Προσθέτουμε το καυστικό νάτριο στο νερό, ποτέ το αντίθετο γιατί θα γίνουν μικρές εκρήξεις. Προσέχουμε να μην πιτσιλιστούμε γιατί είναι καυστικό και έχει υψηλή θερμοκρασία. Το αφήνουμε να κρυώσει σε χώρο που αερίζεται καλά μακριά από παιδιά. Μέσα στην συνταγή μας μπορεί να περιέχονται στερεά λάδια (βούτυρα) π.χ. λάδι καρύδας. Βάζουμε τα βούτυρα μέσα στο δοχείο μας και το βάζουμε στην φωτιά. Μόλις λιώσει σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα υγρά λάδια(ελαιόλαδο). Προσθέτουμε αργά την καυστική σόδα στα λάδια (ποτέ το αντίθετο γιατί μπορεί να «κόψει» το σαπούνι) ανακατεύοντας συνέχεια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να πήξει ελαφρά. Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και πριν γίνει πολύ πηχτό προσθέτουμε τα βότανα, τα μπαχαρικά και τα αιθέρια έλαια που θέλουμε ανακατεύοντας συνέχεια. Για την παραπάνω βασική συνταγή προσθέτουμε 20- 25 ml αιθέριων ελαίων. Ήρθε η ώρα να γεμίσουμε τα καλούπια μας. Χρησιμοποιούμε παλιά ταψιά και πλαστικά σκεύη στρωμένα με λαδόκολλες ή φόρμες σιλικόνης. Τοποθετούμε τα ταψιά με το σαπούνι σε ένα ζεστό και ασφαλές μέρος ώστε να αρχίσει να ωριμάζει. Καλό είναι ανάλογα με την θερμοκρασία του δωματίου να τοποθετείται μια πετσέτα γύρω από το καλούπι ώστε να το κρατάει ζεστό και να προχωράει η σαπωνοποίηση σωστά. Αφήνουμε το νέο σαπούνι στα καλούπια του για 24 ώρες μέχρι να σκληρύνει αρκετά ώστε να μπορούμε να το βγάλουμε και να το κόψουμε σε κομμάτια(με γάντια γιατί είναι ακόμα καυστικό). Η διαδικασία της σαπωνοποίησης διαρκεί αρκετές μέρες και το σαπούνι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά από 3-4 εβδομάδες που θα είναι ώριμο και θα έχει πέσει το PH του.

Ιδιότητες ελαίων και βοτάνων για την σαπωνοποίηση
Υπάρχουν πολλά έλαια που χρησιμοποιούνται στη σαπωνοποίηση σήμερα και είναι συνήθως έλαια φυτών. Χρησιμοποιούμε ένα συνδυασμό από υγρά έλαια (ακόρεστα) μαζί με στερεά έλαια (κορεσμένα), για να κάνουμε ένα θαυμάσιο σκληρό σαπούνι. Παρακάτω θα δούμε μια λίστα ελαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι ιδιότητές τους.
Λάδι Αβοκάντου
Το λάδι αβοκάντου έχει έντονο πράσινο χρώμα και είναι ένα πλούσιο έλαιο που είναι καλό για το σαπούνι, τις κρέμες και τα λοσιόν. Είναι υψηλό σε βιταμίνη Α, D & το Ε αυξάνοντας έτσι το χρόνο ζωής του. Ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος αλλά είναι πολύ καλό για το ξηρό και υπερβολικά ευαίσθητο δέρμα.

Αμυγδαλέλαιο (γλυκό)
Αυτό το λάδι είναι δημοφιλές για τη χρήση στο μασάζ και τη γενική φροντίδα δέρματος. Μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιου στις μάσκες προσώπου βοηθούν στην ξηρότητα. Είναι θρεπτικό και είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δερμάτων.
Βερικοκέλαιο
Είναι ιδιαίτερα καλό για τις ρυτίδες, το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Ενυδατώνει ιδιαίτερα, δίνει σταθερό αφρό όταν χρησιμοποιείται στην παραγωγή του σαπουνιού.
Βαλσαμόλαδο
Το βαλσαμόχορτο εμποτίζεται σε ένα καλό έλαιο, το οποίο δεν χαλάει εύκολα, όπως είναι το ελαιόλαδο και αποκτά ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου και σε αναφυλαξίες δερμάτων.
Ελαιόλαδο παρθένο, εξαιρετικά παρθένο ή πυρηνέλαιο
Αυτό το λάδι είναι πολύ καλό στο δέρμα, είναι κατευναστικό και μαλακτικό. Κάνει λίγο αφρό στο σαπούνι όταν χρησιμοποιείται μόνο του, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο καστορέλαιο ή ζάχαρη για να κάνει μεγαλύτερες φουσκάλες που διαρκούν περισσότερο.
Ελαιόλαδο κατακάθι
Το κατακάθι ελαιολάδου είναι το καλύτερο για την παρασκευή σαπουνιού επειδή είναι πηχτό σαν βούτυρο, έχει πολλές περισσότερες καθαριστικές ιδιότητες από το παρθένο ελαιόλαδο ή το πυρηνέλαιο. Δημιουργεί σαπούνι με πλούσιο κρεμώδη αφρό, κατάλληλο για δέρμα, μαλλί και πρόσωπο, σε αντίθεση με της καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου που το σαπούνι είναι μόνο για πλύσιμο ρούχων και πιάτων. Το σαπούνι μόνο από κατακάθι ελιάς είναι για όλους τους τύπους μαλλιών και δέρματος αλλά είναι ιδανικό για μωρά και ανθρώπους με πολύ ξηρό δέρμα. Το κατακάθι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του και δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη του λαδιού καρύδας ή του καστορέλαιου την αύξηση του αφρού του σαπουνιού.
Ηλιέλαιο (βιολογικό)
Είναι ένα μαλακτικό έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους ηλίανθων. Είναι πλούσιο στα λιπαρά οξέα, είναι μια καλή βάση για τα έλαια μασάζ, τις κρέμες, τις λοσιόν και το φυσικό σαπούνι.
Βουτυροκακάο
Είναι θαυμάσιο στα σαπούνια και τα κάνει σκληρότερα. Έχει μια φυσική μυρωδιά σοκολάτας που μεταδίδει ένα ωραίο άρωμα. Έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες.
Καλέντουλας λάδι
Αυτό το έλαιο γίνεται με εμποτισμένα πέταλα καλέντουλας σε ένα καλό λάδι μεταφορέων όπως η ελιά ή το γλυκό αμύγδαλο. Έχει ένα ανοικτό κίτρινο χρώμα.

Βούτυρο καριτέ (Shea Butter)
Το ανεπεξέργαστο βούτυρο καριτέ είναι πιο διεισδυτικό από το επεξεργασμένο, επειδή δεν έχει αντιμετωπιστεί χημικά και δεν έχουν φύγει οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά του.

Καστορέλαιο
Το καστορέλαιο, είναι ένα λάδι που μπορεί να προστεθεί για την ενίσχυση του αφρού του σαπουνιού. Ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος αλλά ειδικά στο ξηρό.
Λάδι καρύδας
Αυτό είναι ένα από τα λάδια για σαπωνοποίηση που δίνουν φυσικό αφρό στο σαπούνι. Το λάδι καρύδας, είναι σχεδόν απαραίτητο για το σαπούνι, αφού έχει περισσότερες καθαριστικές ιδιότητες από το ελαιόλαδο.

Καροτέλαιο
Αυτό είναι ένα λάδι με πλούσιο χρυσό χρώμα που λαμβάνεται από τα καρότα. Το έλαιο καρότων είναι υψηλό σε βιταμίνη Α και την Beta-Carotene με αποτέλεσμα να είναι πολύ θεραπευτικό λάδι για το πρόσωπο. Ταιριάζει σε όλους τους τύπους δέρματος αλλά περισσότερο στο ξηρό και ώριμο.
Μελισσοκέρι
Χρησιμοποιείται στην παραγωγή των σαπουνιών, των κρεμών, των αλοιφών και των λοσιόν. Εάν χρησιμοποιούμε το μελισσοκέρι από παραγωγό, έχει μια φυσική μυρωδιά μελιού και έχει επίσης τις φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες που οι μέλισσες μεταδίδουν σε αυτό.

Λάδι τζοτζόμπα
Το λάδι Jojoba δεν είναι λάδι, αλλά ένα υγρό κερί, γι’ αυτό το λόγο δεν είναι τόσο λιπαρό όσο τα άλλα λάδια.

Σησαμέλαιο
Λέγεται ότι είναι καλό για την ψωρίαση, το έκζεμα, το ρευματισμό, και την αρθρίτιδα.
Με παπαρουνόσπορο και αιθέρια έλαια.
Είναι κατά της κυτταρίτιδας, βοηθητικό σε περιόδους αδυνατίσματος. Συνδυάζοντας αιθέρια έλαια μαραθόσπορου, γκρέιπφρουτ, γερανιού, βασιλικού και μαύρου πιπεριού με την απολέπιση που κάνει ο παπαρουνόσπορος μπορούν να έχουν αποτελέσματα.
Με ελαιόλαδο και αλόη.
Η προσθήκη αλόης, δροσίζει και τονώνει το σώμα. Θεωρείται κατάλληλο για πληγές και είναι αντιμυκητιακό.

Με λεβάντα.
Είναι καταπραϋντικό για σώμα και πρόσωπο. Για το λόγο αυτό το σαπούνι με λεβάντα χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση της ακμής.

Με ρόδι.
Το ρόδι, ενδείκνυται για λιπαρές επιδερμίδες.

Με γεράνι και πορτοκάλι.
Χρησιμοποιείται για φροντίδα προσώπου, σώματος, για πρησμένα άκρα καθώς και για κυτταρίτιδα.
Με βιολογικό ελαιόλαδο, γάλα και σοκολάτα.
Πρόκειται για σαπούνι πλούσιο σε βιταμίνες, με αντιγηραντικές ιδιότητες που χαρίζει λάμψη στη επιδερμίδα.
Με δάφνη και δεντρολίβανο.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο και με έντονο άρωμα, όμως και η δάφνη και το δεντρολίβανο, ενδείκνυται για την τριχόπτωση, την πιτυρίδα και την ξηροδερμία.

Τριαντάφυλλο.
Είναι πολύ ενυδατικό σαπούνι, κατάλληλο και για ξηρές επιδερμίδες.
Με χαμομήλι.
Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του χαμομηλιού περνάνε και στο απαλυντικό αυτό σαπούνι. Χρησιμοποιείται για σώμα και πρόσωπο αλλά και για να κάνετε τα μαλλιά σας πιο ανοιχτόχρωμα.

Με ελαιόλαδο και μαστίχα.
Πρόκειται για δύο προϊόντα που φημίζεται οτι προσφέρει η χώρα μας. Το σαπούνι με την προσθήκη μαστίχας προστατεύει το δέρμα από ερεθισμούς. Επίσης, έχει αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιασική δράση.

Πίνακας Σαπωνοποίησης (Table Saponification)

Ο πίνακας σαπωνοποίησης που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να παρασκευάσετε τα δικά σας χειροποίητα σαπούνια, αφού πρώτα υπολογίσετε τις αναλογίες σε Καυστική Σόδα (NaOH) και Καυστική Ποτάσα (KOH) που θα χρειαστούν. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να παρασκευάσετε στέρεα σαπούνια σε πλάκες χρησιμοποιείτε Καυστική Σόδα (NaOH), ενώ για να παρασκευάσετε υγρά κρεμοσάπουνα χρησιμοποιείτε Καυστική Ποτάσα (KOH). Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τις τιμές που θα υπολογιστούν ανάλογα με τη ποσότητα και το είδος του ελαίου που θα χρησιμοποιήσετε.

Πίνακας Σαπωνοποίησης (Table Saponification)
Έλαια – Βούτυρα Καυστική Σόδα (NaOH) Καυστική Ποτάσα (KOH)
Αμυγδαλέλαιο
0,136 0,190
Βερυκοκέλαιο
0,135 0,189
Βουτυρο Κακάο
0,137 0,192
Βούτυρο Καριτέ
0,128 0,179
Έλαιο Brazil Nut
0,138 0,195
Ελαιόλαδο
0,134 0,188
Ηλιέλαιο
0,134 0,188
Καροτέλαιο
0,134 0,188
Καστορέλαιο
0,128 0,180
Λάδι Αβοκάντο
0,133 0,186
Έλαιο Αργκάν
0,134 0,188
Λάδι Καλέντουλας
0,134 0,188
Λάδι Καμέλιας
0,135 0,189
Λάδι Καρύδας
0,190 0,266
Λινέλαιο
0,135 0,190
Λάδι Macadamia
0,139 0,195
Λάδι Μποράγκο
0,13 0,184
Έλαιο Νυχτολούλουδου
0,130 0,184
Λάδι Neem
0,139 0,194
Λάδι Jojoba
0,069 0,096
Έλαιο Παπάγιας
0,134 0,188
Μελισσοκέρι
0,069 0,096
Σησαμέλαιο
0,133 0,186
Σιτέλαιο
0,135 0,190
Λάδι Σόγιας
0,134 0,188
Σπορέλαιο Κάνναβης
0,135 0,190
Σταφυλέλαιο
0,135 0,191
Φοινικέλαιο
0,141 0,197
Φουντουκέλαιο
0,135 0,190
Φυστικέλαιο
0,136 0,190

Παράδειγμα: Για να σαπωνοποιήσετε 100γρ λάδι Καρύδας χρειάζεστε 100 x 0.190 = 19γρ. καυστική σόδα. Στη συνέχεια, αφού έχετε υπολογίσει τις αναλογίες ελαίου και καυστικής σόδας, θα πρέπει να υπολογίσετε τη ποσότητα του νερού που θα απαιτηθεί για να διαλύσετε τη καυστική σόδα.
Για να υπολογίσετε τη σωστή ποσότητα του νερού, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε το συνολικό ποσό της καυστικής σόδας. Διαιρώντας το ποσό της καυστικής σόδας με 0,3 και αφαιρώντας στη συνέχεια από το αποτέλεσμα το ποσό της καυστικής σόδας, προκύπτει το καθαρό βάρος του νερού που απαιτείται.
Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα θα χρειαστείτε 19γρ καυστικής σόδας, ποσό το οποίο διαιρείτε με 0,3. Δηλαδή 19 ÷ 0,3 = 63,33, αποτέλεσμα που αντιστοιχεί στο συνολικό βάρος νερού και καυστικής σόδας. Για να απομονώσετε τη καυστική σόδα, έτσι ώστε να προκύψει το καθαρό βάρος του νερού αφαιρείτε από το συνολικό βάρος το ποσό της καυστικής σόδας. Δηλαδή 63,33 – 19 = 44,33 είναι και το αποτέλεσμα της ποσότητας του νερού που θα απαιτηθεί.
Χρησιμοποιώντας παραπάνω νερό θα παράγετε μαλακότερα σαπούνια, που θα χρειαστούν επιπλέον χρόνο στεγνώματος και ωρίμανσης.
Μην ξεχνάτε να παίρνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά τη παρασκευή και εκτελείτε τις συνταγές σας κατά γράμμα και με μεγάλη προσοχή. Αφήνετε τα σαπούνια σας να ωριμάσουν πριν τη χρήση τους για τουλάχιστον 40 ημέρες.

Γιατί να χρησιμοποιήσεις σαπούνι από ελαιόλαδο;

1 Ενυδατώνει
Το σαπούνι από ελαιόλαδο έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες και χαρίζει βαθιά ενυδάτωση και θρέψη. Αυτό σημαίνει πως δεν ερεθίζει και δεν ξηραίνει την επιδερμίδα.
2 Είναι αντιγηραντικό
Το ελαιόλαδο περιέχει ελαϊκό οξύ και πολυφαινόλες. Αυτά τα συστατικά συνεργάζονται για να βελτιώσουν την υφή και τον τόνο της επιδερμίδας. Αυτό σημαίνει ότι το σαπούνι από ελαιόλαδο έχει τη δύναμη να καταπολεμά τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Εκτός από αυτό, μπορεί να διατηρήσει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας που το δέρμα χάνει καθώς γερνάμε. Σε αντάλλαγμα σου προσφέρει απαλό και λαμπερό δέρμα, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
3 Είναι υποαλλεργικό
Όλοι στην οικογένεια, μωρά και ενήλικες, μπορούν να επωφεληθούν από το σαπούνι από ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι υποαλλεργικό, και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι μην τυχόν το δέρμα σου αντιδράσει κοκκινίζοντας.
4 Είναι εξαιρετικά απαλό
Σύμφωνα με την Clinical Paediatric Dermatology Journal το ελαιόλαδο είναι το κατάλληλο συστατικό για κρέμες που χρησιμοποιούνται σε πρόωρα μωρά. Εάν είναι ασφαλές για χρήση στο δέρμα των νεογνών, είναι ιδανικό και για το ευαίσθητό σου δέρμα.
5 Προσφέρει πιο υγιές και λαμπερό δέρμα
Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να συμβάλει σε πιο υγιές και λαμπερό δέρμα. Αποκαθιστά τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα.
6 Κάνει απαλό ντεμακιγιάζ
Το σαπούνι από ελαιόλαδο απομακρύνει απαλά και αποτελεσματικά το μακιγιάζ χωρίς να ερεθίζει το δέρμα. Ωστόσο, όπως και κάθε σαπούνι χωρίς χημικά που εξουδετερώνουν το pH, καλό είναι να αποφεύγεις το σαπούνι να μπει στα μάτια σου, γιατί τσούζει.
7 Είναι πλούσιο σε βιταμίνες
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Α, που βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η περιεκτικότητά του σε β-καροτένιο μπορεί επίσης να διεγείρει τη δημιουργία νέων κυττάρων, να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ρυτίδων δίνοντας στην επιδερμίδα νεανική όψη.
8 Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Το σαπούνι από ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθά στην επούλωση του δέρματος, ανακουφίζει από τα δερματικά εξανθήματα ακόμη και από τα ηλιακά εγκαύματα.
9 Ανακουφίζει το έκζεμα και την ψωρίαση
Το σαπούνι από ελαιόλαδο ανακουφίζει από δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.
10 Μειώνει την ακμή
Το σαπούνι από ελαιόλαδο δεν είναι λιπαρό και έτσι δεν φράσσει τους πόρους, επομένως είναι ιδανικό για δέρματα με ακμή.
11 Μυρίζει υπέροχα
Ναι! Πραγματικά σου φέρνει εικόνες από την παιδική σου ηλικία (πείτε με ρομαντική) και σε γυρίζει στη φύση.
12 Κάνει τη δουλειά του: καθαρίζει σε βάθος!
Το σαπούνι από ελαιόλαδο αφήνει μια ασυναγώνιστη αίσθηση καθαριότητας στην επιδερμίδα, που τα υγρά καθαριστικά δεν θα πετύχουν ποτέ. Και φυσικά να μη μιλήσουμε για το packaging: ένα σαπούνι με ωραίο design μπορεί να κάνει με μια κίνηση το μπάνιο σου να δείχνει απίστευτα cool και να δηλώνει και την αγάπη σου για το περιβάλλον

Πως χρωματίζουμε τα σαπούνια
Για τα ανοιχτόχρωμα λάδια υπολογίζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού λιποδιαλυτής χρωστικής για ½ λίτρο λαδιού. 1 κουταλάκι του γλυκού χρώμα διαλύεται σε μία κουταλιά της σούπας λάδι. Οι χρωστικές που χρησιμοποιούμε στα σαπούνια είναι:
Οξείδια γήινα (καφέ-μαύρο)
Ultramarines (μπλε, πράσινα, ροζ)
Pigments (υγρή μορφή σαπούνι)
Νεροχρώματα
Mica (γυαλιστερά)
TiO2 (λευκό)
Φυσικές χρωστικές (καροτένιο, χλωροφύλλη, κουρκουμάς, πάπρικα κτλ)

Τις παραπάνω πληροφορίες συγκέντρωσαν οι:
Πιστιώλη Γλυκερία
Λαζαρίδου Μαρία
Καλογερά Μαρία
Κατσιάδα Βασιλική
Κατσιπάνου Μαρίνα
Λιβιτσάνου Σταυρούλα
Νταλλή Παρθενία
(Μαθήτριες της Γ’- Δ’ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑΛ Αγρινίου, σχολικό έτος 2019-20)
Οι μαθήτριες πειραματίστηκαν με τα διαθέσιμα υλικά και κατέληξαν στις παρακάτω συνταγές σαπουνιού
Σαπούνι χαμομήλι
½ λίτρο ελαιόλαδο
100 γραμμάρια λάδι καρύδας
85,8 γραμμάρια ΝαΟΗ
200 γραμμάρια νερό απεσταγμένο
Κίτρινο χρώμα
Αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού
Αιθέριο έλαιο χαμομήλι

Σαπούνι καλέντουλας με καριτέ
½ λίτρο ελαιόλαδο
100 γραμμάρια λάδι καρύδας
85,8 γραμμάρια ΝαΟΗ
200 γραμμάρια νερό απεσταγμένο
Πράσινο χρώμα
Αποξηραμένα άνθη καλέντουλας
Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
60 γραμμάρια καριτέ

Σαπούνι με αμυγδαλέλαιο, jojoba και vitE
1 λίτρο ελαιόλαδο
200 γραμμάρια λάδι καρύδας
171,6 γραμμάρια ΝαΟΗ
400 γραμμάρια νερό απεσταγμένο
Πράσινο και κίτρινο χρώμα
30 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο
30 γραμμάρια jojoba
2 γραμμάρια vitE
Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Σαπούνι με βαλσαμέλαιο
½ λίτρο ελαιόλαδο
100 γραμμάρια λάδι καρύδας
85,8 γραμμάρια ΝαΟΗ
200 γραμμάρια νερό απεσταγμένο
Κόκκινο χρώμα
Αιθέριο έλαιο κυπαρίσσι και δεντρολίβανο
60 γραμμάρια βαλσαμέλαιο

Σαπούνι με αμυγδαλέλαιο και δαφνέλαιο
1 λίτρο ελαιόλαδο
200 γραμμάρια λάδι καρύδας
171,6 γραμμάρια ΝαΟΗ
400 γραμμάρια νερό απεσταγμένο
Μπλε χρώμα
30 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο
30 γραμμάρια δαφνέλαιο
Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Σαπούνι με κόκκους peeling και λάδι grapefruit
1 λίτρο ελαιόλαδο
200 γραμμάρια λάδι καρύδας
171,6 γραμμάρια ΝαΟΗ
400 γραμμάρια νερό απεσταγμένο
Βιολετί χρώμα
30 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο
Αιθέριο έλαιο grapefruit
3 κουταλιές σούπας κόκκοι τριμμένου κουκουτσιού

ΠΗΓΕΣ

Βότανα και τρόποι χρήσης : Πως φτιάχνουμε κρέμες με βότανα

Κεραλοιφή Συνταγές & Θεραπευτικές Ιδιότητες – Πώς Φτιάχνω Κεραλοιφή

Κεραλοιφή: Xρήση, ιδιότητες και η συνταγή για να τη φτιάξετε

http://www.melissopolis.com/blog/keralifi-7-sintages-fisiko-keri-melissas/

Γιατί να χρησιμοποιήσεις σαπούνι από ελαιόλαδο;

http://alternativenaturally.com/event.asp?id_newsdata=1829#sthash.n3tmgq34.dpbs

https://www.proionta-tis-fisis.com/category/therapia/

Ιδιότητες ελαίων και βοτάνων για την σαπωνοποίηση

Πίνακας σαπωνοποίησης για το σαπούνι ψυχρής μεθόδου

https://oliviart-gr.blogspot.com/2014/02/blog-post_28.html

Πηγή: Σαπούνι ελαιόλαδου | Βασική συνταγή

Σαπούνι ελαιόλαδου | Βασική συνταγή

http://www.thesoapcalculator.com/greek

Πηγή http://xeiropoihma.blogspot.com/2011/11/blog-post_3032.html
Πηγή https://www.in2life.gr/everyday/howto/article/339965/pos-na-ftiaxete-monoi-sas-spitiko-sapoyni.html

Τις πληροφορίες για τα θεραπευτικά βότανα και τις ιδιότητές τους, καθώς και τους τρόπους χρήσης τους στα σκευάσματα τις αντλήσαμε από τα παρακάτω βιβλία:

– ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ, ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Κ. Μουλοπούλου- Καρακίτσου, Δ. Ρηγόπουλος, Ι.Δ. Στρατηγός
Εκδ. ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Αθήνα 1998

– ΒΟΤΑΝΑ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ι.Ν. Αυγουστής- εκδ. Κ. Πολίτης, Αθήνα 2002

– Petit Larousse-Θεραπευτικά φυτά, τομ. Α,Β
Gerard Debuigne, Francois Couplan
Μτφρ. Γεροκώστα Ε., Γούλα Κ., Μαλαθράκη Μ.
Εκδ. Πεδίο Εκδοτική και Διαφημιστική Α.Ε., Αθήνα 2015

– Αρχαιοελληνικές Τεχνικές Αισθητικής και Ευεξίας
Βιβιλάκη Ε., Δενδραμή Φ. Θεοδωροπούλου Μ., Μπενέτου Α., Νταουντάκη Ε.
Εκδ. ΙΤΥΕ Διόφαντος , Αθήνα 2015-16

– ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ
Καμμένου-Παπαγεωργίου Ε., Κοτονιάς Γ., Σκανδάλη Α.
ΙΤΥΕ Διόφαντος, ΑΘΗΝΑ

– ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ
Καραγεωργοπούλου Α., Παναγιωτόπουλος Δ., Παπαθανασίου Δ.
Εκδ. ΟΕΔΒ -ΑΘΗΝΑ