Κατασκευές, Τεχνολογία

1ο ΕΠΑΛ ΒΑΡΗΣ

Όταν τα ψάρια «δίνουν» … τα φυτά αναπτύσσονται

Οι μαθητές των τμημάτων Α2 και ΒΓΕΩΠΟΝΙΑΣ του 1ου ΕΠΑΛ Βάρης στα πλαίσια της συνεργασίας του σχολείου με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS» συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»-«ΜΝΑΕ» υλοποιώντας το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος καλλιέργειας φυτών, της «Ενυδρειοπονίας».

Η ενυδρειοπονία αποτελεί την πλέον οικολογική μορφή παραγωγής προϊόντων, δεδομένου ότι δεν γίνεται χρήση χημικών σκευασμάτων. Επιπροσθέτως για την ενέργεια που χρειαζόμασταν εγκαταστήσαμε ένα φωτοβολταϊκό πάνελ το οποίο κάλυπτε  τις ανάγκες λειτουργίας της αντλίας νερού και του φωτισμού.

Η ενυδρειοπονία είναι ένα σύστημα το οποίο συνδυάζει την υδροπονική καλλιέργεια φυτών, δηλαδή την παραγωγή φυτών εκτός του χώματος, με την εκτροφή ψαριών. Στο συγκεκριμένο σύστημα ασχοληθήκαμε μόνο με την παραγωγή κηπευτικών για αυτό και χρησιμοποιήσαμε χρυσόψαρα. Το σύστημα αυτό στηρίζεται στην αλληλεπίδραση του οικοσυστήματος που τελικά δημιουργείται, στο οποίο τα ψάρια παρέχουν τροφή για τα φυτά, ενώ τα φυτά φιλτράρουν το νερό το οποίο επιστρέφει καθαρό στα ψάρια.

 

 

   

Σχετικές αναρτήσεις