Δράσεις, Εικονική Επιχείρηση, Περιβάλλον, Υγεία

14ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

14ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης – Υποδράση 1: Δημιουργία εικονικής επιχείρησης με αντικείμενο αρωματικά φυτά και βότανα: Αρωγοί στην υγεία μας στη διατροφή και στην ομορφιά

 

Το 14ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης  συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – Σχέδια Δράσης» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»» μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποδράση 1: Δημιουργία εικονικής επιχείρησης με αντικείμενο Αρωματικά φυτά και βότανα: Αρωγοί στην υγεία μας στη διατροφή και στην ομορφιά

Για την υλοποίηση της δράσης συνεργάστηκαν μαθητές/τριες της Α΄τάξης και μαθητές/τριες του τομέα Γεωπονίας υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών του τομέα. Σκοπός της υποδράσης ήταν η δημιουργία μίας εικονικής επιχείρησης με αντικείμενο την παραγωγή προϊόντων  φιλικών προς το περιβάλλον, την επεξεργασία αρωματικών φυτών και βοτάνων που προορίζονται για χρήση στη βιομηχανία τροφίμων και στη φαρμακευτική.

Κατά την υλοποίηση της δράσης οι μαθητές που συμμετείχαν μελέτησαν την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.  Συγκέντρωσαν τις απαραίτητες πληροφορίες και καλλιέργησαν αρωματικά φυτά και βότανα όπως η λεβάντα, η καλέντουλα, το δεντρολίβανο, η μέντα κ.α  Έγινε η σπορά των αρωματικών φυτών και βοτάνων  καθώς και ο πολλαπλασιασμός τους με μοσχεύματα. Δημιούργησαν έτσι την βάση για την υλοποίηση ενός παρτεριού με αρωματικά φυτά και βότανα. Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για την επεξεργασία της πρώτης ύλης, δηλαδή την απόσταξη, την εκχύλιση και την αποξήρανση των συγκομιζόμενων προϊόντων, ανάλογα με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους.

με την επίβλεψη και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του τομέα ασχολήθηκαν :

  • με την απόσταξη λεβάντας και την παραγωγή αιθέριου ελαίου, καθώς και ανθόνερου
  • με την συλλογή καλέντουλας και την παραγωγή ελαίου καλέντουλας
  • με την παραγωγή σαπουνιών ελαιολάδου και  γλυκερίνης που περιείχαν αιθέριο έλαιο λεβάντας, μέντας κ.λ.π
  • με την παραγωγή κεραλοιφών χρησιμοποιώντας λάδι καλέντουλας και βαλσαμέλαιο
  • με την παραγωγή αρωματικού λαδιού ή ξυδιού με αρωματικά φυτά της επιλογής τους
  • με την τυποποίηση των προϊόντων

 

 

Σχετικές αναρτήσεις