Δράσεις, Υγεία

3ο ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

3o ΕΠΑΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – Το ΕΠΑΛ της Νέας Αλικαρνασσού εν δράσει – Δράσεις στον τομέα της Υγείας

Σας προσκαλούμε να πάρετε μια γεύση από τα αποτελέσματα δύο (2), από τις πέντε (5) συνολικά δράσεις του σχεδίου «Το ΕΠΑΛ  της Νέας Αλικαρνασσού εν δράσει», που υλοποιήθηκε με επιτυχία φέτος στο σχολείο μας, στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» – «ΜΝΑΕ». Οι δύο αυτές δράσεις αφορούσαν θέματα υγείας και υλοποιήθηκαν με την ενεργή συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου, σε συνεργασία με φορείς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και με δύο σχολεία της πόλης, το Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού & το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν τα παρακάτω:

  • «Ενημερωτικές δράσεις Πρώτων Βοηθειών», με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σ΄ αυτή τη δράση, 20 εθελοντές μαθητές του σχολείου μας, εκπαιδεύτηκαν από τους γιατρούς-εκπαιδευτές ERC (European Resuscitation Council) του Εργαστηρίου, στον αλγόριθμο της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης κι έπειτα με τη σειρά τους βοήθησαν στην πρακτική εκπαίδευση όλων των μαθητών του σχολείου μας καθώς και των μαθητών της Γ΄ τάξης των συνεργαζόμενων Γυμνασίων που μας επισκέφθηκαν.

  • «Ενημερωτικές δράσεις για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα», με τη συνεργασία της Ομάδας Προαγωγής Υγείας Φοιτητών Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σ’ αυτή τη δράση, μαθητές της Α΄ τάξης, που παρακολουθούσαν το μάθημα προσανατολισμού Αγωγή Υγείας, συνεργάστηκαν με τους εθελοντές της Ομάδας Προαγωγής Υγείας. Αφού παρακολούθησαν τις ενημερωτικές δράσεις των φοιτητών στο σχολείο μας και στα δύο συνεργαζόμενα σχολεία, κατέγραψαν τις ερωτήσεις των συμμαθητών τους, αναζήτησαν πληροφορίες και δημιούργησαν ενημερωτικό υλικό με τον γενικό τίτλο #KantoSwsta. Το υλικό αυτό δημοσιοποιήθηκε:
  1. με τη μορφή έντυπου φυλλαδίου που θα διανεμηθεί στους μαθητές/τριες των συνεργαζόμενων σχολείων στην αρχή αυτής της σχολικής χρονιά, και
  2. με τη μορφή ηλεκτρονικού ενημερωτικού φυλλαδίου, που μπορεί να διαβαστεί online από κάθε ενδιαφερόμενο (δείτε παρακάτω).

Σε επόμενο άρθρο θα σας ενημερώσουμε σχετικά με τα αποτελέσματα και των υπόλοιπων δράσεων του σχεδίου μας, που θεωρούμε ότι συνέβαλαν σημαντικά στο άνοιγμα του σχολείου μας στην τοπική κοινωνία και στην βελτίωση της εικόνας της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης γενικότερα.