Δράσεις, Κατασκευές, Περιβάλλον, Τεχνολογία

8ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

8ο ΕΠΑ.Λ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Το θέμα που επιλέξαμε για το φετινό μας πρόγραμμα ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. είναι: «Η ενέργεια στην ζωή μας».

Η ενέργεια μας παρέχει μια πιο άνετη ζωή. Χάρη στην ενέργεια λειτουργούν οι ηλεκτρονικές μας συσκευές, έχουμε θέρμανση το χειμώνα και ψύξη τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, μετακινούμαστε πιο γρήγορα από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα, από ήπειρο σε ήπειρο, γιατί χάρη στην ενέργεια κινούνται τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία, τα τρένα, πετούν τα αεροπλάνα, έχουμε φως και βλέπουμε ακόμη και την νύχτα, ψυχαγωγούμαστε  βλέποντας τηλεόραση- κινηματογράφο – θέατρο, μιλάμε στο τηλέφωνο με συγγενείς και φίλους χωρίς περιορισμό.  Μπορούμε να πούμε λοιπόν, ότι η ενέργεια είναι απαραίτητη στη ζωή μας.

Η ενέργεια όμως για να παραχθεί χρειάζονται τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία όπως είδαμε, δημιουργήθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Καθημερινά, εξορύσσονται ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ορυκτών καυσίμων για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες  όλων μας. Όμως, τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα – και όταν χαθούν, χάνονται για πάντα…

Μπορεί σήμερα να έχουμε αρκετά αποθέματα που μπορούν να εξασφαλίσουν ενέργεια σε όλους μας, όμως, αν συνεχίσουμε να ξοδεύουμε τόσο πολύ ενέργεια, τα αποθέματα αυτά θα εξαντληθούν σύντομα. Επίσης, με την μείωση παραγωγής ενέργειας, θα έχουμε και πιο καθαρό περιβάλλον, καθώς όπως είδαμε η καύση των ορυκτών προκαλεί ρύπανση, κλιματική αλλαγή, φαινόμενο του θερμοκηπίου, όξινη βροχή κ.α.

Υπάρχουν βέβαια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, όμως δεν είναι προς το παρόν αρκετές ώστε να παραχθεί  ενέργεια για όλους.

Η καλύτερη λύση λοιπόν, προς το παρόν, είναι να χρησιμοποιούμε με σύνεση την ενέργεια και να μην την σπαταλάμε.

Στόχοι του προγράμματος:

Να αντιληφθούν οι μαθητές, ότι η αλόγιστη χρήση µη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οδήγησε σε ενεργειακή κρίση και σε ρύπανση του περιβάλλοντος, η οποία επιδρά πρωτίστως στην ανθρώπινη υγεία.

Να κατανοήσουν, ότι το πρώτο βήμα στη λύση του ενεργειακού προβλήματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και το δεύτερο βήμα, η χρησιμοποίηση των κατάλληλων ΑΠΕ για κάθε περιοχή.

Να υιοθετούν θετικές στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στη συνετή χρήση ενέργειας σε ατομικό, εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

 

Μέσα από τις δράσεις μας, οι μαθητές γνώρισαν τη σημασία της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, καθώς επίσης και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα που αφορούν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή, τη μείωση των επιπτώσεων και την έγκαιρη προειδοποίηση.

Επιπλέον, κατανόησαν την έννοια της ενέργειας και τις μορφές της, υπολογίζοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα και ανέπτυξαν την «ενεργειακή» και «περιβαλλοντική» τους συνείδηση.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις υποδράσεις μας στην ιστοσελίδα του σχολείου μας στον παρακάτω σύνδεσμο :
http://8epal-thess.thess.sch.gr/?p=5168

Διαβάστε τα βιβλία που δημιούργησαν οι μαθητές/τριες
ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.pptx

Δείτε το video με όλες τις υποδράσεις
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΝΑΕ 2022-2023.mp4