ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Πραγματοποίηση Ημερίδας «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.- Σχέδια Δράσης» στο Νόησις

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 15/11/2018 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις στη Θεσσαλονίκη, η Ημερίδα ενημέρωσης για το Πρόγραμμα «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.». Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο ‘’Ν. Οικονόμου’’ και έλαβε χώρα από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:30μ.μ.

Διευθυντές, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους Άξονες του Έργου με έμφαση στα χρηματοδοτούμενα Σχέδια Δράσης που υποστηρίζει το Νόησις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους τρόπους υποβολής των Σχεδίων και όλων των απαραίτητων εγγράφων που είναι αναγκαίο να συμπληρωθούν και να κατατεθούν.

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης και στη σημαντικότητα της διεύρυνσης του Προγράμματος στο σύνολο των ΕΠΑ.Λ. της χώρας, ώστε να αναδειχθεί η πρωτοβουλία των μαθητών, οι καινοτόμες πρακτικές, η συνεργασία και η σύνδεση με την τοπική κοινωνία.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 20 Νοεμβρίου 2018 η ενημερωτική συνάντηση των διευθυντών ΕΠΑΛ Αττικής με θέμα «Οι πυλώνες του Προγράμματος ΜΝΑΕ – Από τα 9 πιλοτικά ΕΠΑΛ στην καθολική εφαρμογή».

Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξοικείωση και η υποστήριξη των Διευθυντών των ΕΠΑ.Λ. Αττικής με το Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» (ΜΝΑΕ), ώστε να αξιοποιήσουν τα καινοτόμα στοιχεία που εισάγει και να τα ενσωματώσουν στη λειτουργία και την κουλτούρα των ΕΠΑ.Λ..

Το Νόησις υπεύθυνο για τα Σχέδια Δράσης, παρουσίασε τις αρχές υποστήριξης και διαχείρισης τους και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

Ενημερωτική συνάντηση των Διευθυντών ΕΠΑ.Λ. Περιφέρειας Πελοποννήσου, με θέμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – από τα 9 πιλοτικά ΕΠΑ.Λ. στην καθολική εφαρμογή», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του 4ου Γενικού Λυκείου Τρίπολης. Κλιμάκιο μελών της συντονιστικής επιτροπής, του NOESIS και των πιλοτικών σχολείων, παρουσίασαν τους άξονες του Έργου. Οι διευθυντές ανταποκρίθηκαν με ενδιαφέρον και εύστοχες ερωτήσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Έργου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, στο αμφιθέατρο του 7ου ΕΠΑ.Λ. της Λάρισας.

Ως συνέχεια των προηγούμενων Ημερίδων με θέμα: «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – Από τα 9 πιλοτικά ΕΠΑ.Λ. στην καθολική εφαρμογή» Διευθυντές των ΕΠΑ.Λ και Ε.Κ ,είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και για τα «Σχέδια Δράσης» από εκπροσώπους του Νόησις.

Ο συντονιστής, Αναστάσιος Νταμπίζας και ο πληροφορικός  της ομάδας Έργου ΜΝΑΕ, Βασίλης Μπιλμπίλης απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων μετά τις παρουσιάσεις τους .Το ενδιαφέρον των Διευθυντών, για εμπλοκή των ΕΠΑ.Λ. της Περιφέρειας σε καινοτόμες δράσεις ήταν έκδηλο και ενθαρρυντικό.

Στο πλαίσιο του Έργου «Μια Νέα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑ.Λ.», διεξήχθη ενημερωτική συνάντηση στο Ηράκλειο Κρήτης, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου.

Η Ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης.

Οι Διευθυντές/ριες και εμπλεκόμενοι στο Πρόγραμμα ενημερώθηκαν για τα καινοτόμα στοιχεία που εισάγει αυτή η «Νέα Αρχή» για τα ΕΠΑ.Λ. που στόχο έχουν την αναβάθμιση και την ανάδειξή τους.

Ο κ. Βασίλης Μάτσος, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις», παρουσίασε τον πυλώνα του ΜΝΑΕ: «Σχέδια Δράσης και Δικτύωση Σχολείων» ,τονίζοντας τη συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των ΕΠΑ.Λ.. Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής, των ΠΕΚΕΣ και των ΚΕΔΔΥ ,ενημέρωσαν  σχετικά με τους υπόλοιπους πολύτιμους άξονες του Προγράμματος .

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν τα παραδοσιακά κάλαντα με τα οποία υποδέχτηκαν οι Διευθυντές/ριες της Κρήτης τους ομιλητές.

Στο πλαίσιο του Έργου «Μια Νέα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη Σχολικών Μονάδων ΕΠΑ.Λ.», διεξήχθησαν ενημερωτικές ημερίδες στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Η πρώτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 28-1-19 στο 2ο ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής στις 11:00πμ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η δεύτερη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 31-1-19 στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Πάτρας στις 11:00πμ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Η τρίτη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 1-2-19 στα Ιωάννινα στις 12πμ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου

Το Νόησις εκπροσωπήθηκε σε όλες τις ημερίδες από τα μέλη της ομάδας υποστήριξης έργου. Στις παρουσιάσεις δόθηκε έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ο φορέας υποστηρίζει τα σχολεία καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης, στα υψηλά ποσοστά συμμετοχής των ΕΠΑΛ στο πρόγραμμα πανελληνίως καθώς επίσης και στον τρόπο χρηματοδότησης των Σχεδίων Δράσης. Η ομάδα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους διευθυντές των ΕΠΑΛ των εν λόγω περιοχών, να λύσει οποιεσδήποτε απορίες και να επιβεβαιώσει την πλήρη στήριξη τους.