Δράσεις, Υγεία

ΕΠΑΛ ΓΑΡΑΖΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

“Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές” στο ΕΠΑΛ Γαράζου

Κατά τη Σχολική Χρονιά 2022-23, το ΕΠΑ.Λ. Γαράζου συμμετείχε για ακόμα μια χρονιά στο Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ. – Σχέδια Δράσης» υλοποιώντας Σχέδιο δράσης με τίτλο “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές“.

Τα Σχέδια Δράσης, ως ένας από τους Πυλώνες του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» έχουν στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, την επαύξηση του κύρους και της ελκυστικότητάς της, την ανακατασκευή προκαταλήψεων και την εξωστρέφεια.

Φέτος, το σχέδιο δράσης “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές” περιελάμβανε δύο υποδράσεις:

1. Πρώτες Βοήθειες με ασφάλεια

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑ.Λ. Γαράζου ενημερώθηκαν για την εφαρμογή Πρώτων Βοηθειών και την αναγκαιότητά τους. Συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις με τις εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας του σχολείου μας καθώς και με εξειδικευμένους επαγγελματίες από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου. Στη συνέχεια, δημιούργησαν υλικό προς ενημέρωση των εκπαιδευτικών και της ευρύτερης σχολικής κοινότητας και έκαναν επίδειξη βασικών πρωτοκόλλων των Πρώτων Βοηθειών.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Λυδάκη Χαρίκλεια, Καραγρηγόρη Φωτεινή.

2. Πρώτες βοήθειες και φροντίδα νεογνού και βρέφους

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΠΑΛ Γαράζου ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν, από τις εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων Νοσηλευτικής και Βρεφονηπιοκομίας του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας, στη βασική υποστήριξη ζωής νεογνού – βρέφους, στην ανταπόκριση σε πνιγμονή, και στις ασφαλείς πρακτικές φροντίδας. Στη συνέχεια, επιμελήθηκαν την παραγωγή ενημερωτικού υλικού. Ως μέρος της υποδράσης, μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου, συμμετέχοντας σε βιωματικές δράσεις.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Καραγρηγόρη Φωτεινή, Λυδάκη Χαρίκλεια

Τα αποτελέσματα των δράσεων που υλοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου μας σε εκδήλωση στις 12 Μάϊου 2023. Στο βίντεο που ακολουθεί, γίνεται μία σύντομη παρουσίαση του σχεδίου δράσης.

Οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Γαράζου ευχαριστούν θερμά το ΕΚΑΒ Ηρακλείου και το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου για τη συνεργασία. Επιπλέον ευχαριστούν τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν. Ελπίζουν η συμμετοχή τους να τους προσέφερε νέες δεξιότητες για τη ζωή τους και τους εύχονται Καλή Πρόοδο!

Το πρόγραμμα “Μαθαίνουμε Πρώτες Βοήθειες, Σώζουμε Ζωές” υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2022-23 στο πλαίσιο της Πράξης “Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικές αναρτήσεις