
Είναι πολυδιάστατο γιατί αποτελείται από πολλαπλές διαφορετικές παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και φιλόδοξο γιατί έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Λύκεια.
Το «ΜΝΑΕ» εφαρμόζεται κυρίως στους μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ.. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές που έρχονται από το Γυμνάσιο και επιλέγουν το ΕΠΑ.Λ., στηρίζονται σε όλη τη διάρκεια της Α’ τάξης για μια ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης των επαγγελματικών σχολείων, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της καινοτομίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Για αυτό επιλέχθηκε μία από τις παρεμβάσεις του προγράμματος να είναι τα Σχέδια Δράσης (projects), που υλοποιούνται κατά τις ώρες της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, είναι χρηματοδοτούμενα και προωθούν καινοτόμα και δημιουργικά projects που μπορεί να συνδέονται με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, κ.λπ.
Βασικοί στόχοι του ιδρύματος είναι η συγκέντρωση, διάσωση, διαφύλαξη, τεκμηρίωση και προβολή της τεχνολογικής και βιομηχανικής μας κληρονομιάς. Επιπλέον, η εξοικείωση και επιμόρφωση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα Τεχνολογίας και Θετικών Επιστημών και γενικότερα η ανάπτυξη και διάδοση του καινοτομικού πνεύματος. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται τόσο με την φιλοξενία μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων (αρχαιά ελληνική επιστήμη και τεχνολογία, τεχνολογία των μεταφορών, τεχνοπάρκο, τεχνολογία της εικόνας και του ήχου) , οι οποίες καλύπτουν συνολικό εμβαδό μεγαλύτερο από 3.500 τ.μ., όσο και με την ενεργή συμβολή του Κέντρου σε Μαθητικούς Διαγωνισμούς, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Συνέδρια, Διαλέξεις, Ημερίδες, Εκδόσεις και συνεργασία με άλλους Πολιτιστικούς Φορείς και Μουσεία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

