2ο ΕΠΑ.Λ. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «ΝΕΟ ΕΠΑΛ: ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΥΨΗ»

Στόχο καθηγητών και μαθητών του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αγίας Παρασκευής, μέσα από τις τέσσερις υποδράσεις, αποτέλεσε η ανάδειξη ενός νέου ΕΠΑΛ, το οποίο οδεύει στα ύψη. Ο ξυλόφουρνος, τα μουσικά όργανα, τα εικαστικά έργα, το καμίνι κεραμικής είναι υποδράσεις που από μόνες τους θα μπορούσαν να είναι ένα χωριστό σχέδιο δράσης. Η πρώτη Υποδράση με τίτλο. «Το αρχαίο Μεσογειακό καμίνι κι ο τροχός κεραμικής» ήταν μια δράση βιωματική με υλικά φυσικής δόμησης που στηρίχθηκε στη συνεργασία, την ομαδικότητα και την επαφή με τα φυσικά υλικά. Βασίστηκε στην μαζική παρασκευή ωμών πλίνθων από τους μαθητές, τα οποία φτιάχτηκαν σε φόρμες, στέγνωσαν και χτίστηκαν. Το καμίνι κεραμικής στήθηκε στο προαύλιο χώρο του σχολείου κάτω από ένα ξύλινο στέγαστρο. Ένα μικρό δείγμα πειραματικής αρχαιολογίας που μαζί με την κατασκευή του ξύλινου ποδοκίνητου τροχού αγγειοπλαστικής μας μετέφεραν στο παρελθόν.

Στη δεύτερη Υποδράση με τίτλο: « Μουσικά παραδοσιακά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά», το δύσκολο πάντρεμα της ανακύκλωσης με την οργανοποιία επιτεύχθηκε κατασκευάζοντας, 4 πνευστά όργανα. Φτιάχτηκε μία φλογέρα ,ένα καβάλι (μεγάλη φλογέρα),μία τσαμπούνα και μία γκάιντα. Με υλικά όπως το πλαστικό, το χαρτί, το ξύλο το ύφασμα με πολλούς πειραματισμούς και τεχνικές δυσκολίες, έγινε η προσπάθεια μέσα από τα ανακυκλώσιμα υλικά να παραχθεί ο σωστός ήχος μία ακουστική ποιότητα που να προσομοιάζει με τα αντίστοιχα φυσικά παραδοσιακά όργανα.

Η τρίτη Υποδράση με τίτλο. « Ο παραδοσιακός φούρνος κι ο περιβάλλον χώρος». Στο ξερό προαύλιο χώρο του κήπου, κατασκευάστηκε όλη η οικοδομική υποδομή για να δεχτεί μετά, το πλακόστρωτο καλντερίμι, τη βάση του φούρνου, του πάγκου και της κρήνης. Με τη σειρά ήρθαν, το πάνω μέρος του φούρνου, ο νεροχύτης, η ψηφιδωτή διακόσμηση, το χτίσιμο με πέτρα, η ξύλινη πέργκολα, η φύτευση πάνω από 110 φυτών, δένδρων και θάμνων, η μαρμάρινη κρήνη και τέλος το γλυπτό ψηφιδωτό έργο, « η κολοκύθα με το καλό φίδι στη κρήνη» που ανήκει στην υποδράση 4, προσαρμοσμένη πάνω στο ξυλόφουρνο.

Η τέταρτη και τελευταία Υποδράση με τίτλο. « Έξι συν μία εικαστικές δημιουργίες στο σχολείο», κατάφερε να υλοποιηθεί και να κοσμήσει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου. Οι μαθητές κατάφεραν να εκφραστούν εικαστικά και να περάσουν μέσα από την τέχνη τις αγωνίες και τα εφηβικά τους μηνύματα. Συγχρόνως, με τις πρωτότυπες δημιουργίες τους κατάφεραν να στολίσουν τους έρημους τοίχους του σχολείου και να αναπτύξουν ένα διάλογο μεταξύ έργου και θεατών στους κοινόχρηστους χώρους. 4 ζωγραφικά έργα σε μεγάλη διάσταση, 2 ψηφιδωτά έργα και ένα με μικτή τεχνική (γλυπτό και ψηφιδωτό) σε εξωτερικό χώρο.

Δείτε περισσότερα στην σελίδα του σχολείου:

http://2epal-ag-parask.att.sch.gr/

Back to list