Τα highlights της πενταετούς δράσης «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Το ΝΟΗΣΙΣ υποστήριξε για  πέντε χρόνια από το 2018 έως και το 2023 περισσότερα από 1000 Σχέδια Δράσης (projects) στα οποία συμμετείχαν 10.000 μαθητές από 410 ΕΠΑΛ της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» αρχικά εφαρμόστηκε πιλοτικά σε εννέα σχολικές μονάδες στη διάρκεια ου σχολικού έτους 2017-2018. Αμέσως «αγκαλιάστηκε» από όλη τη σχολική κοινότητα με ενθουσιασμό και έγινε εκπαιδευτικός θεσμός.

Σχολεία που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς για τα Σχέδια Δράσης τους

 Διαγωνισμός της Healthcare Business Awards: Το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετείχε στο διαγωνισμό Healthcare Business Awards και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Health Offer from Business Organizations outside the industry», αποσπώντας το πρώτο βραβείο με το Σχέδιο Δράσης του 2019-2020 “E-pill Medication Reminder”

Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece: Το ΕΠΑ.Λ. Βρυσών με τα “CREteeth” χειροποίητα προϊόντα στοματικής  υγιεινής, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας σε συνεργασία με το 1ο ΕΠΑ.Λ. Σερρών και το εκπαιδευτικό ρομποτικό τους όχημα και το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νικήτης με τα “FYSIS’AIM” προϊόντα τους συμμετείχαν στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση. Διακρίθηκαν για τα Σχέδια Δράσης τους και τοποθετήθηκαν μέσα στις πρώτες 15 εικονικές επιχειρήσεις λόγω καινοτομίας.

(http://senja.gr/)
Ειδικό Βραβείο Πρωτοτυπία στη Θεατρική Ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερούπολλης σε εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνε Τέχνης. (28/2-2/3/2019) Το σχολείο που βραβεύτηκε παρουσίασε σε διασκευή το έργο «Το Σακάκι που Βελάζει» του Στανισλάβ Στρατίεβ.

Το 1ο ΕΠΑ.Λ Φλώρινας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ», πραγματοποίησε Σχέδιο Δράσης σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» και διοργάνωσε Μαθητικό Διαγωνισμό για μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Φλώρινας, με θέμα: «Στείλε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού». Ξεχώρισαν 12 συμμετοχές (27/4/2023)

Το πρώτο βραβείο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής και Καινοτομίας  στην κατηγορία core values  κέρδισε το ΕΠΑΛ Ευόσμου – Τομέας Πληροφορικής. Η πρόταση του ΕΠΑΛ Κορδελιού  ήταν το «Eco cycling city – το ποδήλατο στη ζωή μας». Πρόκειται για  ένα στατικό ποδήλατο που προσαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες και η χρήση του παράγει ενέργεια. (29-30 Μαΐου 2021)

Οι μαθητές του Π.ΕΠΑΛ – 1ου ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ που συμμετείχαν στην ομάδα «Κατασκευή Θερμοκηπίου», με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους Κοντογιάννη Αργυρώ ΠΕ02 και Τζώρτζη Σπυριδούλα ΠΕ 81, βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο  Διαγωνισμό Φωτογραφίας του Ερυθρού Σταυρού,   κερδίζοντας το  1ο Βραβείο.  Η τελετή  πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. (24/6/2023)

 

Τα Σχέδια Δράσης στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης

Μαθητές και μαθήτριες από 15-18 ετών παρουσίασαν σε ευρύ κοινό τις έξυπνες επιχειρήσεις τους. Το 2023 παρουσιάστηκαν 33 εικονικές επιχειρήσεις και 600 μαθητές έλαβαν μέρος στη διοργάνωση  (31/3/2023 Mediterranean Cosmos)

Ανάμεσα στις συμμετέχουσες σχολικές μονάδες ήταν το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας και το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, τα οποία παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες που υλοποιούνται και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των Σχεδίων Δράσης «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».

Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετείχε με την Εικονική Επιχείρηση “Bikecology”, η ιδέα της οποίας στηρίζεται στη μεταποίηση παλιών ποδηλάτων σε στατικά, τα οποία θα εξοπλίζονται με το κατάλληλο ηλεκτρονικό  κύκλωμα ώστε να μετατρέπεται η κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και έτσι να τροφοδοτούνται και να λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές. Το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας, σε συνεργασία με το 5ο ΓΕΛ Σερρών παρουσίασαν την εταιρεία  “R– Toys”, η οποία εξειδικεύεται στην επισκευή και βελτίωση παραδοσιακών παιχνιδιών αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και εμπορία νέων παιχνιδιών στη βάση της ρομποτικής και της 3D σχεδίασης. Το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης συμμετείχε με την Εικονική Επιχείρηση “Bake my bread”, η οποία έχει ως κύριο προϊόν την παραγωγή κινητού φούρνου για το ψήσιμο ψωμιού, στοχεύοντας στην ανάδειξη της αξίας του άρτου, των παραγωγών του και τη δημιουργία καινοτόμων παραδοσιακών προϊόντων δίνοντας έμφαση στην κοινωνική και κυκλική οικονομία.

 Δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών.

Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς 2021-2022 επαγγελματικά λύκεια της χώρας που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» δημιούργησαν ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών.  Στο ΝΟΗΣΙΣ κατατέθηκαν επτά Σχέδια Δράσης με κοινό αντικείμενο τη μετεωρολογία και στόχο να αποτελέσουν οι σχολικές μονάδες  σημεία αναφοράς για παροχή καιρικών δεδομένων στον ευρύτερο πληθυσμό σε 24ωρη βάση. Οι καθηγητές δικτυώθηκαν αρχικά μέσω google-group, όπου επεξεργάστηκαν τις πρώτες λεπτομέρειες για τους κατάλληλους εξοπλισμούς, αλλά και τον τρόπο πρόσβασης των πολιτών στα μετεωρολογικά δεδομένα. Ορόσημο αποτέλεσε και η συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας που ήδη σε προηγούμενο έτος είχε υλοποιήσει, μέσω του Προγράμματος ΜΝΑΕ, Σχέδιο Δράσης βασισμένο σε μετεωρολογικό σταθμό. Έτσι, η τεχνογνωσία διαμοιράστηκε σε όλους, σε μια κοινή πια διευρυμένη προσπάθεια δικτύωσης με κοινό έργο που υπηρετεί άψογα τη φιλοσοφία των Σχεδίων Δράσης. Ακολούθησαν τηλεδιασκέψεις και επικοινωνίες μεταξύ εκπαιδευτικών των ενδιαφερόμενων ΕΠΑΛ και έτσι η ομάδα των μετεωρολογικών σταθμών περιλάμβανε τελικά τα εξής 8 Επαγγελματικά Λύκεια: 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας, 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας, 1ο ΕΠΑΛ Ψαχνών, ΕΠΑΛ Καρύστου, ΕΠΑΛ Αταλάντης, ΕΠΑΛ Μακρακώμης, 1ο ΕΠΑΛ Καρπενησίου, 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας. Η εφαρμογή στήθηκε στο app invertor, οι εξοπλισμοί των μετεωρολογικών σταθμών εγκαταστάθηκαν στις σχολικές μονάδες και υπήρχε πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες όπως: εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία, εξωτερική και εσωτερική υγρασία, βαρομετρική πίεση, βροχόπτωση, ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, αντιληπτή θερμοκρασία, σημείο δρόσου. Επιπρόσθετα, οι εξοπλισμοί παρείχαν δυνατότητα για live video streaming.

Όλα τα συμμετέχοντα Σχέδια Δράσης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο έτος 21- 22 και προβλέπεται ήδη εξέλιξη της υπάρχουσας ενέργειας κατά το τρέχον έτος 22-23, με κατεύθυνση από το 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας να δημιουργηθεί application στα γνωστά διαδικτυακά καταστήματα (App Store, Play Store) για άμεση πρόσβαση του πληθυσμού, μέσω της εφαρμογής, στα μετεωρολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής.

 

Σχέδια δράσης των ΕΠΑΛ στα Μαθητικά Συνέδρια Πληροφορικής

 

Σημαντική ήταν η παρουσία των μαθητών των ΕΠΑΛ στα μαθητικά συνέδρια Πληροφορικής που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κάθε χρόνο στο ΝΟΗΣΙΣ με την υποστήριξή του.

Στο 15ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής (25 έως 28 Απριλίου 2023) παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων η πλατφόρμα τηλεϊατρικής Point of Care του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, το ηλεκτρικό ποδήλατο του ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας, οι τεχνολογίες VR, AR, 3D Scanning & 3D Printing του ΕΠΑΛ Ελευθέριου Κορδελιού, και το φωτοβολταϊκό σύστημα που εγκατέστησε στο προαύλιό του το ΕΠΑΛ Συκεών.  Οι παρουσιάσεις των σχεδίων δράσης των μαθητών έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα.

 

Η ομάδα υποστήριξης των Σχεδίων Δράσης του ΝΟΗΣΙΣ δημιούργησε video προώθησης του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

 

Δείτε το video:

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των σχεδίων δράσης του προγράμματος “Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” https://mnae.noesis.edu.gr 

Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ – Πέντε χρόνια γεμάτα δράση

Πέντε χρόνια γεμάτα δράση, έμπνευση και πολλές εμπειρίες συμπληρώνει το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας μας.

Πέντε χρόνια από το 2018 έως κα το 2023, που έχει οριστεί ως ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων, ο φορέας υλοποίησης τους το ΝΟΗΣΙΣ υποστήριξε 1000 και περισσότερα Σχέδια Δράσης (projects) τα οποία ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή 10.000 μαθητών από 410 ΕΠΑΛ της χώρας.

Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» αρχικά εφαρμόστηκε πιλοτικά σε εννέα σχολικές μονάδες στη διάρκεια ου σχολικού έτους 2017-2018. Αμέσως «αγκαλιάστηκε» από όλη τη σχολική κοινότητα με ενθουσιασμό και έγινε εκπαιδευτικός θεσμός.

Μετά από μια πενταετία γεμάτη δράση, ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών των επαγγελματικών λυκείων στο πρόγραμμα, αποδεικνύει ότι η ομαδική διδασκαλία και η εμπειρική μάθηση βρήκε το κατάλληλο πλαίσιο υλοποίησής της.

Σχέδια Δράσης
Πυλώνα του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» αποτελούν τα Σχέδια Δράσης που έχουν ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, των δεξιοτήτων και της συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μέθοδο ομαδικής διδασκαλίας που τροφοδοτείται από τα ενδιαφέροντα των μαθητών γι’ αυτό και προϋποθέτει ενεργή συμμετοχή.

Τα θέματα των σχεδίων δράσεων «παίρνουν αφορμή» από οποιοδήποτε ενδιαφέρον εκδηλώσουν οι μαθητές και συνάδουν με τη διδακτέα ύλη.

Τα Σχέδια Δράσης είναι Projects τύπου STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Μathematics), αλλά αφορούν και κοινωνικά θέματα, δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας στο πλαίσιο των οποίων δημιουργείται εκπαιδευτικό υλικό με τη μέγιστη εμπλοκή των μαθητών με βάση τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

Ένα Σχέδιο Δράσης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια επιπλέον δραστηριότητα η οποία επιβαρύνει την εκπαιδευτική διαδικασία και το πρόγραμμα, αλλά ως ένας τρόπος οργάνωσης μιας ομάδας μαθητών, μιας τάξης ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας που υλοποιεί μια εξελικτική διαδικασία μάθησης, συνεργασίας, συμμετοχικής ευθύνης και αυτοβελτίωσης Στόχος των Σ.Δ είναι ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, η επαύξηση του κύρους και της ελκυστικότητάς της, η ανακατασκευή προκαταλήψεων και η εξωστρέφεια.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των σχεδίων δράσης του προγράμματος “Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” https://mnae.noesis.edu.gr 

«Το 4ο ΕΠΑΛ σε διαστημική τροχεία παρουσία του κ. Κριμιζή»

To 4o ΕΠΑ.Λ. Αθήνας συμμετείχε και φέτος στο πρόγραμμα «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ.» με Σχέδιο Δράσης το οποίο τιτλοφορείται «Το 4ο ΕΠΑ.Λ. Αθήνας “μπαίνει” σε διαστημική τροχιά». Το Σχέιδο Δάσης περιλάμβανε την συναρμολόγηση δύο μικροδορυφόρων, οι οποίοι στη συνέχεια προγραμματίστηκαν ώστε να εκτελούν συγκεκριμένες εντολές, όπως η καταγραφή περιβαλλοντικών παραμέτρων. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλαστικά σημεία του ενός εκ των δύο δορυφόρων κατασκευάστηκε από τους μαθητές μέσω 3D-Printer. Οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Αθηνών, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Ι. Χριστοδουλάκη και την βοήθεια του διευθυντή τους κ. Α. Καραγιάννη, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο την λειτουργία ενός δορυφόρου όσο και να εντρυφήσουν στα μυστικά του 3D-printing.

Οι μαθητές αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το εγχείρημα, το οποίο εξ αρχής αποτελούσε πρόκληση, λόγω των ζητημάτων που προέκυψαν κατά την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. Κατά την ολοκλήρωση του έργου και της εκδήλωσης διάχυσης, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια παρουσίαση του καθηγητή κ. Κριμιζή, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση του 4ου ΕΠΑΛ Αθηνών να παρευρεθεί και να μιλήσει στην εκδήλωσή. Ο κ. Κριμιζής είναι ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο της διαστημικής φυσικής.

Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση της δράσης από το ίδιο το σχολείο.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ του επιτραπέζιου παιχνιδιού «EscaPe At schooL»
3ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ και ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ


«Το μάθημα…παιχνίδι»

Οι μαθητές του τμήματος Α1 του 1ο  ΕΠΑΛ Ευόσμου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν μέσω του φετινού Σχεδίου Δράσης τους στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Αφηγηματικού παιχνιδιού του «ΕΚΟΜΕ». Με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης, η Κριτική Επιτροπή του 3ου Διεθνή Μαθητικού Διαγωνισμού απένειμε το: «ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ» στους συμμετέχοντες μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου δημιούργησαν – με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών κ. Μισαηλίδου Δ., κ. Ηλιού Α. και κ. Φωτιάδου Α. – ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι, του οποίου το σενάριο σχετίζεται με θεματικές που αντλούνται από το περιεχόμενο μαθημάτων που διδάσκονται με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα (π.χ. Ιστορία, Νέα Ελληνικά, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και διάφορα γνωστικά αντικείμενα των ειδικοτήτων).

Με το επιτραπέζιο «EscaPe At schooL» συμμετείχαν στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας επιτραπέζιου και ψηφιακού αφηγηματικού παιχνιδιού «Το μάθημα…παιχνίδι». Για τις ανάγκες του παιχνιδιού κατασκεύασαν κάρτες, εξαρτήματα, ταμπλό και πιόνια. Περιγράψανε την πλοκή, τους χαρακτήρες, το είδος του παιχνιδιού. Όρισαν τις οδηγίες, τους κανόνες, τον αριθμό των παικτών και τον σκοπό του. Στόχος του Μαθητικού Διαγωνισμού η προαγωγή της παιχνιδοκεντρικής μάθησης, η καλλιέργεια ομαδοσυνεργατικού πνεύματος, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης, της φαντασίας, του ψηφιακού γραμματισμού, των υπολογιστικών και άλλων δεξιοτήτων των μαθητών.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς!

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναρτημένα στο ΕΚΟΜΕ:

https://www.ekome.media/el/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/ta-vraveia-tou-3ou-mathitikou-diagonismou-to-mathimapaichnidi/

Πληροφορίες για το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα σχολείου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

https://1epal-evosm.eu/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100046413472847

«Η προβολή των δράσεων του “Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” στα κοινωνικά δίκτυα»

Η προβολή των δράσεων του “Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” στα κοινωνικά δίκτυα

Η ραγδαία άνοδος της επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ανατροπές της τελευταίας δεκαετίας. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα υπάρχουν 4,62 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter, και το Τik Tok. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει περίπου το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπρόσθετα, όλα δείχνουν ότι ο αριθμός συνεχώς θα αυξάνεται, επειδή οι νέοι (13-24 ετών) είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τα μεγαλύτερα σε ηλικία κοινά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώροι πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν υιοθετήσει με ενθουσιασμό τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με ιδρύματα όπως το MoMA, το Guggenheim, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ΝΟΗΣΙΣ για να προσελκύουν κοινό. Το ΝΟΗΣΙΣ, ένα πολιτιστικό, επιμορφωτικό, κοινωφελές Ίδρυμα έχει ως αποστολή να προσφέρει στη μαθητική κοινότητα, αλλά και το ευρύ κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των θετικών επιστημών και ενημέρωση για τις εξελίξεις της τεχνολογίας, παρέχοντας τόσο ενημερωτικό όσο και ψυχαγωγικό περιεχόμενο γύρω από τη συλλογή, τα εκπαιδευτικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δράσεις του.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται και η προώθηση του Έργου “Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” από το ΝΟΗΣΙΣ. Πιο συγκεκριμένα, σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούνται ανακοινώσεις και προβάλλονται δράσεις των ΕΠΑΛ ενώ παράλληλα πολλά ΕΠΑΛ αναφέρουν στις δημοσιεύσεις και στις ιστορίες τους το ΝΟΗΣΙΣ (tag/ mention @noesis_sciencecenter) και το ΝΟΗΣΙΣ με μεγάλη χαρά τις κοινοποιεί.

Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2017, οι φωτογραφίες, τα βίντεο και όλο το υλικό που έχει λάβει ο Φορέας από τα Παραδοτέα των σχολικών μονάδων μαρτυρούν τη σημαντικότητα της ομαδικής συνεργασίας και της ενεργούς εμπλοκής των μαθητών ως πρωταρχικά εργαλεία δημιουργίας και αποτελεσματικότητας. Η εμπειρική μέθοδος μάθησης κέρδισε και αναδείχθηκε ως το καρποφόρο μέλλον της εκπαίδευσης. Η ευρύτερη κοινωνία αναγνώρισε το πολύτιμο έργο που συντελείται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και οι εγγραφές νέων μαθητών, σύμφωνα με δεδομένα, αυξήθηκαν.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το δικό σας ΕΠΑΛ;

  • Δημιουργήστε λογαριασμούς σε fb και instagram, σε συνεργασία με τους μαθητές σας!
  • Ακολουθήστε το ΝΟΗΣΙΣ σε fb και Instagram
  • Αναρτήστε post ή stories στα οποία θα εμφανίζονται οι μαθητές “επί το έργον” και θα προβάλλουν τις δράσεις του ΕΠΑΛ σας
  • Κάντε tag ή mention το @noesissciencecenter με σκοπό να προβάλλουμε και εμείς το έργο σας!

 

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα:

POST του ΝΟΗΣΙΣ στο Facebook

   

Story του ΝΟΗΣΙΣ στο Instagram

Post του ΕΠΑΛ Μύρινας

Story στο Instagram του ΕΠΑΛ Μούδρου και κοινοποίηση από το ΝΟΗΣΙΣ

Το ΝΟΗΣΙΣ ως Φορέας Διαχείρισης των Σχεδίων Δράσης συνεχίζει με αμείωτο ζήλο να υποστηρίζει τα Επαγγελματικά Λύκεια σε κάθε βήμα και κάθε ενέργεια δημιουργικότητας, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Η επιτυχία του Προγράμματος αυτού είναι επιτυχία όλων!

«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Την Παρασκευή 31/3/2023 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης με πλήθος συμμετοχών από γυμνάσια και λύκεια της Βόρειας Ελλάδας. Μαθητές και μαθήτριες από 15- 18 ετών παρουσίασαν σε ευρύ κοινό τις «έξυπνες» επιχειρήσεις τους, τις οποίες αναπτύσσουν και εξελίσσουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Φέτος, 33 Εικονικές Επιχειρήσεις και 600 μαθητές έλαβαν μέρος στη διοργάνωση.

Ανάμεσα στις συμμετέχουσες σχολικές μονάδες ήταν το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας και το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, τα οποία παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες που υλοποιούνται και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των Σχεδίων Δράσης «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ». Το ΝΟΗΣΙΣ, ως Φορέας Διαχείρισης, στήριξε τις προσπάθειες των μαθητών και εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ που διαγωνίστηκαν με φυσική παρουσία δύο μελών της Ομάδας Έργου στη διοργάνωση. Οι δύο Υπεύθυνες Επικοινωνίας, κ. Μπλε και κ. Γκεμέ επισκέφθηκαν τα περίπτερα των ΕΠΑΛ και συζήτησαν με μαθητές και καθηγητές για το αντικείμενο των εικονικών επιχειρήσεων, τις καινοτομίες και τις προοπτικές τους.

Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετείχε με την Εικονική Επιχείρηση Bikecology, η ιδέα της οποίας στηρίζεται στη μεταποίηση παλιών ποδηλάτων σε στατικά, τα οποία θα εξοπλίζονται με το κατάλληλο ηλεκτρονικό  κύκλωμα ώστε να μετατρέπεται η κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και έτσι να τροφοδοτούνται και να λειτουργούν οι ηλεκτρικές συσκευές. Το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας, σε συνεργασία με το 5ο ΓΕΛ Σερρών παρουσίασαν την εταιρεία  R– Toys, η οποία εξειδικεύεται στην επισκευή και βελτίωση παραδοσιακών παιχνιδιών αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και εμπορία νέων παιχνιδιών στη βάση της ρομποτικής και της 3D σχεδίασης. Το 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης συμμετείχε με την Εικονική Επιχείρηση “Bake my bread”, η οποία έχει ως κύριο προϊόν την παραγωγή κινητού φούρνου για το ψήσιμο ψωμιού, στοχεύοντας στην ανάδειξη της αξίας του άρτου, των παραγωγών του και τη δημιουργία καινοτόμων παραδοσιακών προϊόντων δίνοντας έμφαση στην κοινωνική και κυκλική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις διοργανώνονται από το Junior Achievement Greece στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση – Company Program« το οποίο τελεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Χώρος Διεξαγωγής Mediterranean Cosmos


 

1ο ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΑΣ

1ο ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

5ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ 2022-2023»

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

 

Η Ομάδα μας σεβόμενη τα αιτήματα που έχει λάβει για παράταση στην ημερομηνία υποβολής των Σχεδίων Δράσης εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών της σχολικής κοινότητας, ορίζει νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023.

 

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης των Έργων παραμένει η Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023.

 

Τονίζουμε πως η διαδικασία χρηματοδότησης των ΕΠΑ.Λ  έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει να τηρείται σειρά προτεραιότητας στην επεξεργασία και στην έγκριση των Προτάσεων σας. Υπενθυμίζουμε πως η επεξεργασία των αρχείων προϋποθέτει την ταχυδρομική παραλαβή του Σχεδίου Δράσης σας από το Φορέα μας.

 

Η Ομάδα Έργου, στηρίζει κάθε σχολική μονάδα που έχει τη διάθεση να εμπλακεί δημιουργικά και να εντάξει Δράσεις που αναβαθμίζουν την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία, εμπλέκουν τους μαθητές και προβάλλουν το Έργο των ΕΠΑ.Λ.

 

Καλή και δημιουργική συνέχεια!

 

Η Ομάδα Έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης»

ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ

Το εκπαιδευτικό έτος 2021-2022, μία αξιοθαύμαστη ενέργεια δικτύωσης Επαγγελματικών Λυκείων έλαβε χώρα στο πλαίσιο των Σχεδίων Δράσης του Προγράμματος «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ». Η ιδέα για συνεργασία μεταξύ σχολικών μονάδων με κοινή δράση τη δημιουργία δικτύου μετεωρολογικών σταθμών είχε ως εμπνευστές τους εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας. Οι ίδιοι απευθύνθηκαν σε επαγγελματικά λύκεια της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση από τους συναδέλφους. Έτσι, κατατέθηκαν στο ΝΟΗΣΙΣ επτά Σχέδια Δράσης με κοινό αντικείμενο τη μετεωρολογία και στόχο να αποτελέσουν οι σχολικές μονάδες σημεία αναφοράς για παροχή καιρικών δεδομένων στον ευρύτερο πληθυσμό σε 24ωρη βάση. Οι καθηγητές δικτυώθηκαν αρχικά μέσω google-group, όπου επεξεργάστηκαν τις πρώτες λεπτομέρειες για τους κατάλληλους εξοπλισμούς, αλλά και τον τρόπο πρόσβασης των πολιτών στα μετεωρολογικά δεδομένα. Ορόσημο αποτέλεσε και η συνεργασία με το 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας που ήδη σε προηγούμενο έτος είχε υλοποιήσει, μέσω του Προγράμματος ΜΝΑΕ, Σχέδιο Δράσης βασισμένο σε μετεωρολογικό σταθμό. Έτσι, η τεχνογνωσία διαμοιράστηκε σε όλους, σε μια κοινή πια διευρυμένη προσπάθεια δικτύωσης με κοινό έργο που υπηρετεί άψογα τη φιλοσοφία των Σχεδίων Δράσης. Ακολούθησαν τηλεδιασκέψεις και επικοινωνίες μεταξύ εκπαιδευτικών των ενδιαφερόμενων ΕΠΑΛ και έτσι η ομάδα των μετεωρολογικών σταθμών περιλάμβανε τελικά τα εξής 8 Επαγγελματικά Λύκεια: 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας, 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας, 1ο ΕΠΑΛ Ψαχνών, ΕΠΑΛ Καρύστου, ΕΠΑΛ Αταλάντης, ΕΠΑΛ Μακρακώμης, 1ο ΕΠΑΛ Καρπενησίου, 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας.

Επόμενο βήμα η δημιουργία μίας κεντρικής αφίσας που θα συνοδεύει την εφαρμογή για κινητά και tablets. Η ιδέα αυτή τη φορά προέκυψε μέσα από τις προτάσεις των μαθητών. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακός διαγωνισμός όπου συμμετείχαν πάνω από 2500 μαθητές και εκπαιδευτικοί, ψηφίζοντας την αφίσα της αρεσκείας τους και έτσι το αποτέλεσμα κρίθηκε. Η εφαρμογή στήθηκε στο app invertor, οι εξοπλισμοί των μετεωρολογικών σταθμών εγκαταστάθηκαν στις σχολικές μονάδες και υπήρχε πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες όπως: εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία, εξωτερική και εσωτερική υγρασία, βαρομετρική πίεση, βροχόπτωση, ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, αντιληπτή θερμοκρασία, σημείο δρόσου. Επιπρόσθετα, οι εξοπλισμοί παρείχαν δυνατότητα για live video streaming. Όλα τα συμμετέχοντα Σχέδια Δράσης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο έτος 21- 22 και προβλέπεται ήδη εξέλιξη της υπάρχουσας ενέργειας κατά το τρέχον έτος 22-23, με κατεύθυνση από το 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας να δημιουργηθεί application στα γνωστά διαδικτυακά καταστήματα (App Store, Play Store) για άμεση πρόσβαση του πληθυσμού, μέσω της εφαρμογής, στα μετεωρολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής.

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατάρτιση και υποβολή των σχεδίων δράσης σχ. έτους 2022-23 στο πλαίσιο του προγράμματος Μ.Ν.Α.Ε.

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του 3ου ΠΕΚΕΣ Αττικής, διοργανώνεται από την Κα Μαγδαληνή Κοκκαλιάρη, Υπεύθυνη για το ΜΝΑΕ στο 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, σε συνεργασία με τις/τους Υπεύθυνους για το ΜΝΑΕ των υπόλοιπων 23 ΠΕ.Κ.Ε.Σ. ανά την Ελλάδα και με το «ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» που του έχει ανατεθεί η Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης, ενημερωτικό-επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Σχέδια Δράσης στο Πλαίσιο του Μ.Ν.Α.Ε. το σχ. έτος 2022-23», που απευθύνεται στους/στις Διευθυντές/-ριες των ΕΠΑ.Λ., τους/τις Συντονιστές/-ίστριες των Σχεδίων Δράσης και τους/τις εκπαιδευτικούς, που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν Σχέδια Δράσης, των σχολείων των ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας και Δυτικής Αττικής, καθώς και της υπόλοιπης επικράτειας και θα πραγματοποιηθεί την

 Παρασκευή 09/12/2022 και ώρα 11.45-14.00 μ.μ. διαδικτυακά, από τον σύνδεσμο https://minedu-secondary.webex.com/minedusecondary/j.php?MTID=m3b772b2bd9623dcfe7616e5286cb84cc

Εναλλακτικά, σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος με την παραπάνω διεύθυνση θα συνδεθείτε στην διεύθυνση https://minedu-secondary.webex.com/meet/andratha

Το σεμινάριο έχει στόχο την αναζήτηση, προς όφελος των Επαγγελματικών Λυκείων, βέλτιστων τρόπων υλοποίησης κατά το 2022-23 και διευκόλυνσης των σχολείων. Προς τούτο οι εκπρόσωποι του «ΝΟΗΣΙΣ» Βασίλειος Μάτσος, Διευθυντής Έρευνας, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, Μαρία Μπλε, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Τάνια Βελόνη, Υπεύθυνη Οικονομικών, θα ενημερώσουν τις/τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την εφαρμογή κατά το τρέχον σχολικό έτος και τις αλλαγές που υπάρχουν από τα προηγούμενα έτη. Επίσης, θα παρευρεθεί και θα συμμετάσχει με σύντομο χαιρετισμό ο Διευθυντής της Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ιωάννης Καπουτσής.

Κατόπιν θα δοθεί ικανοποιητικός χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση. Παρακαλούμε, για την αρτιότερη οργάνωση του σεμιναρίου, να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/49ff5p2b , μέχρι την Πέμπτη, 08-12-2022, 15:00 το μεσημέρι, θέτοντας και ερωτήματα που ενδεχομένως σας απασχολούν και να τηρηθεί η ώρα προσέλευσης.

Η Ομάδα Έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης»

Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ

Το ΝΟΗΣΙΣ μα χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση από το Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων-ΣΕΨ στο συμπόσιο με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» που διοργανώθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 από τις 11:00πμ έως τις 14:00μμ στην αίθουσα «Σοφία Βερβελίδου» στα Γραφεία του ΣΕΨ.

Το ΝΟΗΣΙΣ εκπροσωπήθηκε από τη Συντονίστρια του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα –Σχέδια Δράσης» Κυριακίδου Αικατερίνη, η οποία στην εισήγησή της αναφέρθηκε τόσο στην ευαισθησία του Φορέα σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όσο και σε πιθανούς τρόπους συνεργασίας των Ψυχολόγων, που είναι ήδη τοποθετημένοι στα ΕΠΑΛ, με το Φορέα στο πλαίσιο των «Σχεδίων Δράσης».

Στο συμπόσιο συμμετείχε με φυσική παρουσία η επίσημη προσκεκλημένη ομιλήτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Michele Knox (Professor of Psychiatry, Licensed Clinical Psychologist, University of Toledo, College of Medicine and Life Sciences, Toledo, Ohio, USA), η Πρόεδρος του Συλλόγου Μπουκουβάλα Βασιλική και η Δρ. Γιώτσα Άρτεμις ως Πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής. Επίσης, το συμπόσιο τίμησε με την παρουσία της και η Υφυπουργός Υγείας Ράπτη Ζωή. Ο Φορέας συμμετείχε διαδικτυακά μέσω  zoom.

Πρόσκληση Υποβολής Σχεδίων Δράσης 2022-2023

Το ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν τη σχολική χρονιά 2021 -2022 στην Πράξη «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» με κωδικό MIS 5011051 και προσκαλεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τα 410 ΕΠΑ.Λ. όλης της χώρας  να υποβάλουν νέα Σχέδια Δράσης. Η Δράση «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Χρηματοδότηση Σχεδίων Δράσης

Για κάθε ΕΠΑΛ το οποίο θα υποβάλει Σχέδιο Δράσης στο Πρόγραμμα το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 2400€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Υποβολή Σχεδίου Δράσης

Τα ΕΠΑΛ τα οποία υποβάλλουν για πρώτη φορά Σχέδιο Δράσης καλούνται να αποστείλουν email: mnae@noesis.edu.gr , ζητώντας κωδικό πρόσβασης, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του Προγράμματος. Τα ΕΠΑΛ που δημιούργησαν και ενεργοποίησαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές το λογαριασμό τους, μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα με τους υπάρχοντες κωδικούς πρόσβασης.

Μετά την ενεργοποίηση του λογαριασμού στην ιστοσελίδα, κάθε ΕΠΑΛ αφού συμβουλευτεί τον Οδηγό Διαχείρισης, μπορεί να υποβάλλει τα απαραίτητα έγγραφα Τεχνικού Δελτίου Σχεδίου Δράσης και του Προϋπολογισμού.

Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής Σχεδίων Δράσης θα είναι διαθέσιμο από την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται το αργότερο μέχρι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 ηλεκτρονικά καθώς και ταχυδρομικά, με τη σημείωση πάνω στο φάκελο: «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ – ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» για το πρόγραμμα «Μία νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» στη διεύθυνση:

ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ

6ο ΧΛΜ οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης

Τ.Θ. 60330

Θέρμη 57001 Θεσσαλονίκη

Σημαντική Σημείωση: Η διαδικασία αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης θα ξεκινά, μόνο μετά την παραλαβή από το Φορέα Διαχείρισης των απαραίτητων εγγράφων και ταχυδρομικά.

Η ομάδα του Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης

«Με διακρίσεις και πολλή δουλειά η υλοποίηση προγραμμάτων στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας»

Εσπερινό Ιεράπετρας - Τάξη

Συγχαρητήρια στην ομάδα των Σχεδίων Δράσης του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ!

Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες κατόρθωσαν σε αυτά τα τρία χρόνια συμμετοχής τους στο «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. – ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ» να υλοποιήσουν ποικίλες καινοτόμες Δράσεις με έμφαση στη Νέα Τεχνολογία. Η μέγιστη εμπλοκή των μαθητών, η δημιουργικότητα και η εξωστρέφεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου τους.

Μπορείτε να δείτε εδώ την σχετική δημοσίευση

Οι Μαρία Δακανάλη καθηγήτρια πληροφορικής και ο Διακάκης Γιώργος καθηγητής Ηλεκτρολογίας μιλούν στον Ηχώ 99,8:

Το σχολείο μας συμμετέχει για 4η χρονιά στα προγράμματα των Σχεδίων Δράσης.

Το 2018-2019 συμμετείχαμε με το Project «Μετεωρολογικός Σταθμός Πομπός – Δέκτης με Δικτυακή Ενσύρματη και Ασύρματη Συνεργασία PLC και RasberryPi 3 B+»

Περιγραφή έργου: Κατασκευάσαμε έναν αυτόνομο Μετεωρολογικό σταθμό Πομπού – Δέκτη όπου ασύρματα έστελνε σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή τις μετρήσεις της Θερμοκρασίας, Υγρασίας, Βαρομετρικής Πίεσης, μετρήσεις Έντασης τουΑνέμου από τα αισθητήρια.

Το 2019-2020 συμμετείχαμε με το Project «Α) Ανακατασκευή αυτόνομου αναπηρικού αμαξίδιου για άτομα Α.Μ.Ε.Α με χρήση plc-arduino και raspberry pi καθώς και Β) Δημιουργία – κατασκευή 3d-εκτυπωτή για εκτύπωση βασικών μερών του αναπηρικού αμαξιδίου»

Περιγραφή έργου: Ανακατασκευάσαμε με νέα υλικά ένα αναπηρικό αμαξίδιο για άτομα ΑΜΕΑ. Και δημιουργήσαμε τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός 3D – Εκτυπωτή για να μπορέσουμε να σχεδιάζουμε χρήσιμα αντικείμενα για τα εργαστήρια μας.

Το 2020 – 2021 συμμετείχαμε με το Project «Απομακρυσμένος  έλεγχος και συνεργασία έξυπνου εργαστηρίου Πληροφορικής με εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, με χρήση Raspberry Pi – και σύγχρονων αισθητηρίων  αυτοματισμού. Σύγχρονες μετρήσεις πιστοποίησης των ηλεκτρικών τους εγκαταστάσεων»

Περιγραφή έργου: Καταφέραμε να ελέγξουμε απομακρυσμένα το εργαστήριο Πληροφορικής και το Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων με σύγχρονα αισθητήρια αυτοματισμού. Πιο συγκεκριμένα, καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τις έξυπνες πρίζες, τα έξυπνα φώτα, τα παράθυρα των εργαστηρίων αν είναι ανοιχτά ή κλειστά μέσα από εφαρμογές που δημιουργήσαμε στέλνοντας τα σήματα των αισθητηρίων σε απομακρυσμένο υπολογιστή.

Το 2021 – 2022 συμμετέχουμε με το Project «Κατασκευή έξυπνου ψυκτικού θαλάμου και απομακρυσμένος έλεγχος αισθητηρίων με προγραμματιζόμενο λογικό ελεγκτή (Σύστημα οπτικοποίησης Scada)- Βελτιστοποίηση δικτυακών επικοινωνιών μετεωρολογικού σταθμού με την χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα.»

Περιγραφή έργου: Σκοπός μας φέτος είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα υλικά και τα αισθητήρια ενός ψυκτικού θαλάμου, να εμπλουτίζονται με γνώσεις και δεξιότητες χρήσης αισθητηρίων ψύξης, να κατανοήσουν εξειδικευμένες έννοιες που αφορούν στην ψύξη ενός θαλάμου (συμπιεστή εξατμιστή). Να φτιάξουν  κι ένα περιβάλλον οπτικοποίησης θαλάμου με ειδικό πρόγραμμα. Και όσον αφορά τον μετεωρολογικό σταθμό να βελτιστοποιήσουν τη δικτυακή επικοινωνία με την χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα και τοποθέτηση σε στεγανοποιημένο κουτί ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα φαινόμενα προσέγγισης εταιριών ιδιωτικών συμφερόντων προς σχολικές μονάδες ΕΠΑΛ. Οι εταιρίες αυτές επικαλούνται συνεργασία με το Φορέα μας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ- Σχέδια Δράσης».

Ο Φορέας μας «ΝΟΗΣΙΣ» θα ήθελε να σας διαβεβαιώσει πως ουδεμία σχέση έχει, ούτε προωθεί  τέτοιου είδους συνεργασίες. Επίσης, σας εφιστούμε την προσοχή καθώς οι συγκεκριμένες εταιρίες, επικαλούμενες ενδεχομένως το «ΝΟΗΣΙΣ», προσπαθούν να προσανατολίσουν τα σχολεία σε υλοποίηση συγκεκριμένων υποδράσεων, που ευνοεί την προώθηση των εξοπλισμών τους, προσπαθώντας να αποκομίσουν κέρδος.

Σε περίπτωση που έχει προσεγγιστεί και η δική σας σχολική μονάδα με παρόμοιους ισχυρισμούς συνεργασίας με το «ΝΟΗΣΙΣ», παρακαλώ να μας ενημερώσετε, για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Σας ευχαριστούμε για άλλη μία φορά για τη συνεργασία και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας.

Με εκτίμηση,

Η Ομάδα Έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης»

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ 2021-2022»

Αγαπητοί φίλοι και φίλες εκπαιδευτικοί,

Η Ομάδα μας σεβόμενη τα αιτήματα που έχει λάβει για παράταση στην ημερομηνία υποβολής των Σχεδίων Δράσης και κατανοώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα, ορίζει νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής, τη  Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022.

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης των Έργων παραμένει η Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022.

Τονίζουμε πως η διαδικασία χρηματοδότησης των ΕΠΑ.Λ  έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει να τηρείται σειρά προτεραιότητας στην επεξεργασία και στην έγκριση των Προτάσεων σας. Υπενθυμίζουμε πως η επεξεργασία των αρχείων προϋποθέτει την ταχυδρομική παραλαβή του Σχεδίου Δράσης σας από το Φορέα μας.

Η Ομάδα Έργου, στηρίζει κάθε σχολική μονάδα που έχει τη διάθεση να εμπλακεί δημιουργικά και να εντάξει Δράσεις που αναβαθμίζουν την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία, εμπλέκουν τους μαθητές και προβάλλουν το Έργο των ΕΠΑ.Λ.

Καλή και δημιουργική συνέχεια!

Η Ομάδα Έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης»

«ΝΟΗΣΙΣ - Ενημερωτική ημερίδα για την κατάρτιση, υποβολή και υλοποίηση Σχεδίων Δράσης 2021-22 στο πλαίσιο του προγράμματος Μ.Ν.Α.Ε.»

Η Ομάδα Έργου του Νόησις στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου Υποβολής Σχεδίων Δράσης πραγματοποίησε διαδικτυακή «Ενημερωτική Ημερίδα Σχεδίων Δράσης 2021-2022» την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 11:30-13:30 με σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και τη γόνιμη αλληλεπίδραση μαζί τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης», διαχειριστής του οποίου είναι το ΝΟΗΣΙΣ.

Η συνάντησή πραγματοποιήθηκε μέσω του συνδέσμου:

https://thessalonikisciencecenterandtechnologymuseumnoesis.my.webex.com/meet/mnae.

Στις εισηγήσεις των εκπροσώπων του Φορέα η Κυρία Κυριακίδου, Συντονίστρια του προγράμματος, παρουσίασε το πλαίσιο των Σχεδίων Δράσης και την εξέλιξη τους μέσα σε αυτά τα 4 έτη υλοποίησης. Η Κυρία Ηλιάδου, υπεύθυνη επικοινωνίας, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση του Τεχνικού Δελτίου και επεσήμανε τα κομβικά σημεία επιτυχούς ολοκλήρωσης των δράσεων. Η Κυρία Κωστίκα, υπεύθυνη οικονομικών, παρουσίασε το έγγραφο του Προϋπολογισμού και επεξήγησε τη ροή των οικονομικών διαδικασιών προς διευκόλυνση της πραγματοποίησης των δαπανών. Στη συνέχεια, ο πληροφορικός της Ομάδας, Κύριος Μπιλμπίλης, προχώρησε στη επίδειξη των δυνατοτήτων και της χρήσης της ιστοσελίδας που φιλοξενεί το Έργο. Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων του 1ου ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας και του 2ου ΠΕΚΕΣ Βορείου Αιγαίου. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα από τους συμμετέχοντες, τα οποία διευκρινίστηκαν από του εκπροσώπους της Ομάδας Έργου.

Το ΝΟΗΣΙΣ ευχαριστεί για ακόμη μία φορά όλους τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ που με τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής τους απέδειξαν το ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας, καθώς και την αφοσίωση τους στο εκπαιδευτικό Έργο παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες.

«ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατάρτιση και υποβολή των Σχεδίων Δράσης 2021-22 στο πλαίσιο του προγράμματος Μ.Ν.Α.Ε.»

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 01/11/2021 και ώρα 12.00-14.00 μ.μ. διαδικτυακά, από τον σύνδεσμο https://minedu-secondary.webex.com/meet/mkokkal . Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Κυρία Κοκκαλιάρη, τον Κύριο Μάλαμα και την Κυρία Σωτηροπούλου υπεύθυνους του 3ο ΠΕΚΕΣ σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του 1ου, 2ου, 4ου, 5ου και 6ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής για το ΜΝΑΕ. Η επιμόρφωση απευθύνονταν στους/στις Διευθυντές/-ριες των ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ., τους/τις Συντονιστές/-ίστριες των Σχεδίων Δράσης και τους/τις εκπαιδευτικούς, που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν Σχέδια Δράσης για το 2021-2022, των σχολείων των ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας και Δυτικής Αττικής, καθώς και της υπόλοιπης Αττικής.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η παρουσίαση βέλτιστων τρόπων υλοποίησης Σχεδίων Δράσης και συμβουλευτική καθοδήγηση προς όφελος των Επαγγελματικών Λυκείων. Προς τούτο προσκλήθηκαν ο αν. Προϊστάμενος της Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ιωάννης Καπουτσής και εκπρόσωποι από το ‘Noesis’, που έχει την Υποστήριξη και τη Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης. Οι εισηγήσεις εκ μέρους του Φορέα παρουσιάστηκαν από τις Κυρίες Κυριακίδου, Συντονίστρια Ομάδας Έργου Προγράμματος ΜΝΑΕ και Ηλιάδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Προγράμματος για την Αττική.

Το ΝΟΗΣΙΣ ευχαριστεί θερμά του υπεύθυνους συντονιστές των ΠΕΚΕΣ Αττικής για την πρόσκληση και για το ουσιαστικό έργο που επιτελούν στη διάχυση και υλοποίηση του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης».

Παράταση υλοποίησης Σχεδίων Δράσης 2020-2021 έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Η Ομάδα μας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε λόγω των γενικότερων συνθηκών και θέλοντας να διευκολύνει την επιτυχή υλοποίηση των Έργων σας, αποφάσισε να παρατείνει την ολοκλήρωση των Σχεδίων Δράσης έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, ημερομηνία που συμπίπτει με τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους.

Με βάση αυτό το δεδομένο διαμορφώνονται νέες προθεσμίες και για τις παρακάτω διαδικασίες:

  • Αποστολή αιτήματος Τροποποίησης Προϋπολογισμού έως 21/5/2021.
  • Αποστολή αιτημάτων Χρηματοδότησης έως 21/5/2021.
  • Εξοφλήσεις Τιμολογίων έως 18/6/2021.

 

Παραμένουμε στη διάθεση σας προς κάθε υποστήριξη και ζήτημα που ανακύψει.

Η Ομάδα του «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ- Σχέδια Δράσης»

«Συμμετοχή σε διημερίδα του ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΕΥΕΞΙΑΣ των ΕΠΑ.Λ»

Ο Διευθυντής Έρευνας, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης του Νόησις και Υπεύθυνος του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης» Κύριος Μάτσος Βασίλειος, αποδέχτηκε με χαρά και τιμή την πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής των Συντονιστριών Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε) ΠΕ 87, για να εισηγηθεί σε διημερίδα του ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ-ΕΥΕΞΙΑΣ των ΕΠΑ.Λ. Η διημερίδα υλοποιήθηκε διαδικτυακά σε πανελλαδική εμβέλεια στις 17 και 18 Απριλίου 2021.

Την οργάνωση της διημερίδας ανέλαβαν οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ 87 Κυρίες Καπερνέκα (2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Νοτίου Αιγαίου), Μπελτέ (4ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής), Τσακμαλή (2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Κεντρικής Μακεδονίας), Τσεγγελίδου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ) και Χατζηπέτρου (1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής). Το Νόησις διατηρεί άριστη συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου στο πλαίσιο του προγράμματος από το 2018, συνεργασία η οποία έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην υλοποίηση και διαχείριση του Έργου.

Η εισήγηση του Κυρίου Μάτσου αφορούσε συγκεκριμένα τη μέχρι σήμερα δράση του Τομέα Υγείας Πρόνοιας Ευεξίας με τη συμμετοχή του στην Πράξη «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» (MIS 5011051), που εντάσσεται στη δράση εθνικής εμβέλειας «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020) με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Η διημερίδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων Διευθυντών/ριών, εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Λ. και Συντονιστών Έργου.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Από σήμερα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας βοηθητικά βίντεο που θα σας διευκολύνουν στην ανάρτηση Μηνιαίων Αναφορών, Παραδοτέων και Τιμολογίων για τα νέα Σχέδια Δράσης 2020-2021!

Δείτε εδώ το βίντεο υποβολής Μηνιαίας Αναφοράς και Παραδοτέου

Δείτε εδώ το βίντεο υποβολής Τιμολογίου

Πρόσκληση Χορήγησης Υποτροφίας (Για Σπουδαστές ΕΠΑΛ) - Κληροδοτήματος Κ. Κατσέα για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021


Τόπος Υποτροφίας:

Ελλάδα

Τύπος Υποτροφίας:

Υποτροφία

Προέλευση Φοιτητών:

Έλληνες Φοιτητές

Αρμόδιο Τμήμα ΑΠΘ:

Τμήμα Κληροδοτημάτων

Ημερομηνία Λήξης Υποβολής:

Παρασκευή, 2 Απρίλιος 2021 – 2:00pm

Για περισσότερες πληροφορίες και τα σχετικά έγγραφα :

http://www.klirodotimata.web.auth.gr/node/1185

«Επιμορφωτικό-ενημερωτικό σεμινάριο για Σχέδια δράσης (παράταση υποβολής) και Σύμβουλο Καθηγητή στα ΕΠΑ.Λ. της δράσης Μ.Ν.Α.Ε.»

Η Ομάδα Έργου των Σχεδίων Δράσης αποδέχτηκε για άλλη μία φορά με μεγάλη χαρά την πρόσκληση για συμμετοχή και υπενθύμιση της παράτασης των ημερομηνιών υποβολής των Σχεδίων Δράσης 2020-2021 στην επιμορφωτική δράση του 3ου ΠΕΚΕΣ Αττικής σε συνδιοργάνωση με 22 ακόμη ΠΕΚΕΣ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021 και ώρα 12:00-14:00 διαδικτυακά στο σύνδεσμο: https://minedu-secondary.webex.com/meet/orxar.

 

Η επιμόρφωση προγραμματίστηκε από τους/τις Συντονιστές/ριες Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής, Μαγδαληνή Κοκκαλιάρη, υπεύθυνη συντονίστρια της δράσης ΜΝΑΕ στο 3ο ΠΕΚΕΣ, Κωνσταντίνο Μάλαμα, Χάρι Ορφανό και Δήμητρα Σωτηροπούλου, επιμορφωτικό-ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα:

Ο Σύμβουλος Καθηγητής της δράσης Μ.Ν.Α.Ε.: Εμπειρίες και Προοπτική

και αφορούσε στους/ις Διευθυντές/ριες των ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ., Συντονιστές/ριες της Δράσης ΜΝΑΕ και εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει ή προτίθενται να αναλάβουν ρόλο Συμβούλου Καθηγητή της δράσης Μ.Ν.Α.Ε.

Στο σεμινάριο χαιρέτησε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη δράση ΜΝΑΕ του Υ.ΠΑΙ.Θ. Καπουτσής Ι. Στη συνέχεια, το Νόησις εκπροσωπήθηκε από την Κυρία Ηλιάδου (Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ομάδας ΜΝΑΕ) και την Κυρία Κυριακίδου (Συντονίστρια Ομάδας ΜΝΑΕ), οι οποίες αναφέρθηκαν στην ημερομηνία παράτασης των υποβολών των Σχεδίων Δράσης έως τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και τη δυνατότητα υλοποίησης δράσεων express προσαρμοσμένες στις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες. Για την εφαρμογή του θεσμού του Συμβούλου Καθηγητή τοποθετήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Δέλλιος Δ., Κεσελόπουλος, Λαζόπουλος Ζ., Μακρογιαννάκης Γ., Κουλίνου Θ., Μπομπολάκη Κ., Στεργίου Ε., και Τρακαντζίδης Ι. των ΕΠΑΛ 2ου Νέας Σμύρνης, 1ου Χαλκίδας, Αιγινίου, 1ου Ρόδου, 3ου Εσπερινού Αγ. Αναργύρων, 1ου Χανίων, Λαγκαδά και 2ου Χαλκίδας αντίστοιχα.

Ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της δράσης «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ» και μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εν λόγω Δράση, Κονταξή Α. τ. Σχολικό Σύμβουλο, Νικολάου Ν. τ. Σχολικό Σύμβουλο, Λαμπίδη Α. Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια και Σιγανού Α. Κοινωνική Ανθρωπολόγο τ. Σχολική Σύμβουλο.

Νέα Παράταση Υποβολής Σχεδίων Δράσης 2020-2021

Aγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Το ΝΟΗΣΙΣ αντιλαμβάνεται τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν στη σχολική κοινότητα από την άρση της δια ζώσης εκπαίδευσης. Ο Φορέας μας, λοιπόν, θα συνεχίσει να δέχεται τα Σχέδια Δράσης σας έως τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

Σκοπός μας είναι η χρηματοδότηση του συνόλου των ΕΠΑ.Λ. της χώρας με σεβασμό στις Αρχές που διέπουν τα Σχέδια Δράσης, από τον Σχεδιασμό μέχρι την Υλοποίηση και Παρουσίασή τους.

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης των Έργων παραμένει η Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, ενώ η τακτοποίηση των πληρωμών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021.

Η Ομάδα Έργου, στηρίζει κάθε σχολική μονάδα που έχει τη διάθεση να εμπλακεί δημιουργικά και να εντάξει Δράσεις που αναβαθμίζουν την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία, εμπλέκουν τους μαθητές και προβάλλουν το Έργο των ΕΠΑ.Λ..

Δείτε το βίντεο που ετοίμασε η ομάδας μας για να εμπνευστείτε!

Συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο  mnae@noesis.edu.gr

Η Ομάδα Έργου ΜΝΑΕ-Σχέδια Δράσης του ΝΟΗΣΙΣ

Παράταση Υποβολής Σχεδίων Δράσης 2020-2021

Αγαπητοί φίλοι εκπαιδευτικοί,

Αντιλαμβανόμενοι τις αντικειμενικές δυσκολίες που όλοι βιώνουμε και λόγω των αιτημάτων σας για παράταση στην ημερομηνία υποβολής των Σχεδίων Δράσης, ορίζουμε νέα καταληκτική ημερομηνία, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2020.

Για τα Σχέδια Δράσης που ήδη έχουν υποβληθεί, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επεξεργασία και στην έγκριση τους.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με την υποβολή και υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης σας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Η Ομάδα Έργου ΜΝΑΕ-Σχέδια Δράσης του ΝΟΗΣΙΣ

«Επιμορφωτικό σεμινάριο για την κατάρτιση και υποβολή των Σχεδίων Δράσης 2020-21 στο πλαίσιο του προγράμματος Μ.Ν.Α.Ε.»

Η Ομάδα Έργου των Σχεδίων Δράσης με χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση για συμμετοχή στο επιμορφωτικό σεμινάριο που συνδιοργάνωσαν στις 25/11/20 οι υπεύθυνοι των Σχεδίων Δράσης των ΠΕΚΕΣ Αττικής, Κα Κοκκαλιάρη, Κος Μάλαμας, Κος Ορφανός και Κα Σωτηροπούλου. Η ενημέρωση απευθύνονταν στους/ις Διευθυντές/ύντριες των ΕΠ.Α.Λ. και Ε.Κ., στους/ις συντονιστές/ίστριες των Σχεδίων Δράσης και στους/ις εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να υλοποιήσουν τη δράση ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ του προγράμματος Μ.Ν.Α.Ε. των σχολείων των Δ.Δ.Ε. Γ Αθήνας, Δυτική Αττικής και των άλλων Δ.Δ.Ε. Αττικής.

Το σεμινάριο είχε στόχο να αναζητηθούν, προς όφελος των Επαγγελματικών Λυκείων, βέλτιστοι τρόποι υλοποίησής τους κατά το 2020-21, μιας χρονιάς που ξεκίνησε με ειδικές συνθήκες και διαφαίνεται δύσκολη. Την Ομάδα Έργου του ΝΟΗΣΙΣ για τα Σχέδια Δράσης εκπροσώπησαν η Κα Ειρήνη Ηλιάδου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του προγράμματος για την Αττική και η Κα Κυριακίδου, Συντονίστρια Ομάδας Έργου.

Πρόσκληση Υποβολής Σχεδίων Δράσης 2020-2021

Το ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν τη σχολική χρονιά 2019 -2020 στην Πράξη «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»» με κωδικό MIS 5011051 και προσκαλεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τα 406 ΕΠΑ.Λ. όλης της χώρας  να υποβάλουν νέα Σχέδια Δράσης. Η Δράση «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Χρηματοδότηση Σχεδίων Δράσης

Για κάθε ΕΠΑΛ το οποίο θα υποβάλει Σχέδιο Δράσης στο Πρόγραμμα το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 2430€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Υποβολή Σχεδίου Δράσης

Τα ΕΠΑΛ τα οποία υποβάλλουν για πρώτη φορά Σχέδιο Δράσης καλούνται να αποστείλουν email: mnae@noesis.edu.gr, ζητώντας κωδικό πρόσβασης, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα του Προγράμματος. Τα ΕΠΑΛ που δημιούργησαν και ενεργοποίησαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές το λογαριασμό τους, μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα με τους υπάρχοντες κωδικούς πρόσβασης.

Μετά την ενεργοποίηση του λογαριασμού στην ιστοσελίδα, κάθε ΕΠΑΛ αφού συμβουλευτεί τον Οδηγό Διαχείρισης, μπορεί να υποβάλλει τα απαραίτητα έγγραφα Τεχνικού Δελτίου Σχεδίου Δράσης και του Προϋπολογισμού.

Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής Σχεδίων Δράσης θα είναι διαθέσιμο από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 ηλεκτρονικά καθώς και ταχυδρομικά, με τη σημείωση πάνω στο φάκελο: «ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ – ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» για το πρόγραμμα «Μία νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» στη διεύθυνση:

 ΚΔΕΜΤ-ΝΟΗΣΙΣ

6ο ΧΛΜ οδού Θεσσαλονίκης – Θέρμης

Τ.Θ. 60330

Θέρμη 57001 Θεσσαλονίκη

Σημαντική Σημείωση: Η διαδικασία αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης θα ξεκινά, μόνο μετά την παραλαβή από το Φορέα Διαχείρισης των απαραίτητων εγγράφων και ταχυδρομικά.

Η ομάδα του Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης

COVEs mapping study-page-001

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο CEDEFOP προβάλει καινοτόμες μεθόδους μάθησης και προτείνει τα Σχέδια Δράσης ως καλή πρακτική»

«Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ – Σχέδια Δράσης»Παράδειγμα καλής πρακτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδοΤο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) είναι ο οργανισμός της ΕΕ που φέρνει σε επαφή όλους τους ενδιαφερομένους του τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προωθώντας την ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ στον τομέα αυτό. Στην έκδοση σχετικά με τη χαρτογράφηση  των «Κέντρων Αριστείας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη» ο πυλώνας των Σχεδίων Δράσης του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» χαρακτηρίζεται ως καινοτόμος εκπαιδευτική πρακτική, λόγω της ενεργούς εμπλοκής των μαθητών στη διαδικασία της μάθησης. Συγκεκριμένα, το άρθρο τονίζει την παρουσία δικτύου εννέα πιλοτικών Επαγγελματικών Λυκείων, τα οποία στηρίζουν  την εφαρμογή του μεγάλου αυτού εγχειρήματος από το ξεκίνημά του το 2018.Από το 2018 με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, έως τη φάση διεύρυνσης στα 398 ΕΠΑ.Λ. της χώρας οι Επιστήμες, η Τεχνολογία και τα Πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε τόπου προάγονται μέσα από τις συλλογικές Δράσεις των ίδιων των μαθητών. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και η επικοινωνία της εμπειρίας, τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και πανελλαδικά. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η σύνδεση με την τοπική κοινωνία μέσω της εξωστρέφειας και η προβολή του Έργου των Σχεδίων Δράσης.Το ΝΟΗΣΙΣ χαιρετίζει κάθε αναγνώριση της δημιουργικής προσπάθειας που συντελείται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ως Φορέας Διαχείρισης στηρίζει πρακτικές καινοτομίας και ανάπτυξης σε πανελλαδικό επίπεδο.Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο:COVEs mapping study

Η υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης 2019-2020 παρατείνεται έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Ο Φορέας μας αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες που έχετε να αντιμετωπίσετε λόγω των εξελίξεων και θέλοντας να διευκολύνει την επιτυχή ολοκλήρωση των Σχεδίων Δράσης 2019-2020 παρατείνει την υλοποίησή τους έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020.

Οι εξοφλήσεις των δαπανών θα μπορούν να πραγματοποιούνται μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Επισημαίνεται πως όσα σχολεία έχουν ολοκληρώσει τις Υποδράσεις τους δεν χρειάζεται να εκμεταλλευτούν το διάστημα της παράτασης και μπορούν να ολοκληρώσουν το Έργο μέχρι τέλος Ιουνίου.

Η ομάδα του Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης

Πρόταση δημιουργίας ψηφιακής τάξης για τα Σχέδια Δράσης

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και υγιείς!

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία ορισμένων ΕΠΑΛ να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό χώρο στην υφιστάμενη ιστοσελίδα τους, ο οποίος φιλοξενεί το Σχέδιο Δράσης τους.

Σκοπός της συγκεκριμένης προσθήκης είναι η εξ αποστάσεως διατήρηση της συνεργασίας μαθητών και καθηγητών για την υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης.

Προτροπή μας είναι, αν σας εξυπηρετεί, να προχωρήσετε και εσείς σε αυτή την καλή πρακτική, ακολουθώντας τα βήματα του οδηγού που θα βρείτε παρακάτω. Η παραπάνω ενέργεια θα σας βοηθήσει να εκμεταλλευτείτε παραγωγικά το δύσκολο αυτό διάστημα και με την επαναλειτουργία των σχολείων να ολοκληρώσετε ομαλότερα το έργο σας.

Διευκρινίζουμε πως η συγκεκριμένη ενέργεια είναι προαιρετική και αποτελεί απλά μία πρόταση του Φορέα μας για την διευκόλυνσή σας.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό που θα βοηθήσει να δημιουργήσετε την ψηφιακή σας τάξη από εδώ.

Καλή δύναμη και υγεία!
Η ομάδα του Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης

Το ΝΟΗΣΙΣ στηρίζει τα Σχέδια Δράσης στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία και ζωηρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece.

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, 1000 έφηβοι «επιχειρηματίες» παρουσίασαν τις έξυπνες ιδέες τους και παρέδωσαν μαθήματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ανάμεσά τους και μαθητές των συνεργαζόμενων με το ΝΟΗΣΙΣ ΕΠΑ.Λ..

Στο πλαίσιο του «ΜΝΑΕ- Σχέδια Δράσης» η Oμάδα του ΝΟΗΣΙΣ  είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον χώρο  διεξαγωγής της έκθεσης. Είδε από κοντά όλα τα projects, συνομίλησε με τους συνεργαζόμενους καθηγητές, ενημερώθηκε από τους ίδιους τους μαθητές για τη δημιουργική διαδικασία που ακολούθησαν και τους συνεχάρη  για την άρτια υλοποίηση και παρουσίαση τους.

Με τις Εικονικές τους Επιχειρήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων : το ΕΠΑ.Λ. Βρυσών με τα “CREteeth” χειροποίητα προϊόντα στοματικής  υγιεινής, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας σε συνεργασία με το 1ο ΕΠΑ.Λ. Σερρών, με το εκπαιδευτικό ρομποτικό τους όχημα και το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νικήτης με τα “FYSIS’AIM” προϊόντα τους.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για το έργο τους.

Και εις ανώτερα παιδιά!

Δυνατότητα ανάρτησης τιμολογίων, παραδοτέων και μηνιαίων αναφορών

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η δυνατότητα ανάρτησης τιμολογίων, παραδοτέων αλλά και μηνιαίων αναφορών είναι πλέον διαθέσιμη!

Καλή συνέχεια στο έργο σας,
Η Ομάδα Έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης»

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019-2020

Ανακοινώνεται η παράταση της ημερομηνίας υποβολής των Σχεδίων Δράσης μέχρι και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019.

Για τα Σχέδια Δράσης που ήδη έχουν υποβληθεί, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επεξεργασία και στην έγκριση τους.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια για την υποβολή των Σχεδίων Δράσης των σχολείων σας.

Η Ομάδα Έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης»

Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Μια Νέα Αρχή στα τα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη και Διαχείριση Σχεδίων Δράσης 2019-2020»

Το Νόησις στις 12 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποίησε Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Μια Νέα Αρχή στα τα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη και Διαχείριση Σχεδίων Δράσης 2019-2020» στον χώρο του αμφιθεάτρου του Νόησις.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες της ημερίδας:

Πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων με τους συντονιστές έργου των ΠΕΚΕΣ

Το ΝΟΗΣΙΣ στις 16, 17 και 18/10 πραγματοποίησε μία σειρά συναντήσεων με τους συντονιστές έργου των ΠΕΚΕΣ. Οι συναντήσεις προγραμματίστηκαν, διά ζώσης και μέσω τηλεδιασκέψεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ήδη καλλιεργηθεί με τις συγκεκριμένες δομές από την προηγούμενη χρονιά υλοποίησης του έργου «Μια Νέα στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης». Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση σε σχέση με την έναρξη των υποβολών των Σχεδίων Δράσης για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» των ΠΕΚΕΣ ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία τους στο κάλεσμα του ΝΟΗΣΙΣ και πληροφορήθηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση των 306 Σχεδίων Δράσης της χρονιάς 2018-2019, για τις κομβικές ημερομηνίες που σχετίζονται με τις καινούριες υποβολές των ΕΠΑΛ, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η ομάδα υποστήριξης του ΝΟΗΣΙΣ, προκειμένου να απλοποιηθεί συνολικά η διαδικασία και να διευκολυνθούν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

Τέλος, οι συντονιστές των ΠΕΚΕΣ μετά την ενημέρωση τους για το ενδιαφέρον του Φορέα να συμπεριλάβει το σύνολο των ΕΠΑΛ την τρέχουσα χρονιά, εξέφρασαν τη διάθεση να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.