COVEs mapping study-page-001

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο CEDEFOP προβάλει καινοτόμες μεθόδους μάθησης και προτείνει τα Σχέδια Δράσης ως καλή πρακτική»

«Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ – Σχέδια Δράσης»

Παράδειγμα καλής πρακτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) είναι ο οργανισμός της ΕΕ που φέρνει σε επαφή όλους τους ενδιαφερομένους του τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προωθώντας την ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ στον τομέα αυτό. Στην έκδοση σχετικά με τη χαρτογράφηση  των “Κέντρων Αριστείας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη” ο πυλώνας των Σχεδίων Δράσης του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» χαρακτηρίζεται ως καινοτόμος εκπαιδευτική πρακτική, λόγω της ενεργούς εμπλοκής των μαθητών στη διαδικασία της μάθησης. Συγκεκριμένα, το άρθρο τονίζει την παρουσία δικτύου εννέα πιλοτικών Επαγγελματικών Λυκείων, τα οποία στηρίζουν  την εφαρμογή του μεγάλου αυτού εγχειρήματος από το ξεκίνημά του το 2018.

Από το 2018 με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, έως τη φάση διεύρυνσης στα 398 ΕΠΑ.Λ. της χώρας οι Επιστήμες, η Τεχνολογία και τα Πολιτισμικά χαρακτηριστικά κάθε τόπου προάγονται μέσα από τις συλλογικές Δράσεις των ίδιων των μαθητών. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας και η επικοινωνία της εμπειρίας, τόσο σε επίπεδο σχολικής μονάδας όσο και πανελλαδικά. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η σύνδεση με την τοπική κοινωνία μέσω της εξωστρέφειας και η προβολή του Έργου των Σχεδίων Δράσης.

Το ΝΟΗΣΙΣ χαιρετίζει κάθε αναγνώριση της δημιουργικής προσπάθειας που συντελείται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ως Φορέας Διαχείρισης στηρίζει πρακτικές καινοτομίας και ανάπτυξης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

COVEs mapping study

 

Η υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης 2019-2020 παρατείνεται έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Ο Φορέας μας αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες που έχετε να αντιμετωπίσετε λόγω των εξελίξεων και θέλοντας να διευκολύνει την επιτυχή ολοκλήρωση των Σχεδίων Δράσης 2019-2020 παρατείνει την υλοποίησή τους έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020.

Οι εξοφλήσεις των δαπανών θα μπορούν να πραγματοποιούνται μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020. Επισημαίνεται πως όσα σχολεία έχουν ολοκληρώσει τις Υποδράσεις τους δεν χρειάζεται να εκμεταλλευτούν το διάστημα της παράτασης και μπορούν να ολοκληρώσουν το Έργο μέχρι τέλος Ιουνίου.

Η ομάδα του Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης

 

Πρόταση δημιουργίας ψηφιακής τάξης για τα Σχέδια Δράσης

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και υγιείς!

Επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία ορισμένων ΕΠΑΛ να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό χώρο στην υφιστάμενη ιστοσελίδα τους, ο οποίος φιλοξενεί το Σχέδιο Δράσης τους.

Σκοπός της συγκεκριμένης προσθήκης είναι η εξ αποστάσεως διατήρηση της συνεργασίας μαθητών και καθηγητών για την υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης.

Προτροπή μας είναι, αν σας εξυπηρετεί, να προχωρήσετε και εσείς σε αυτή την καλή πρακτική, ακολουθώντας τα βήματα του οδηγού που θα βρείτε παρακάτω. Η παραπάνω ενέργεια θα σας βοηθήσει να εκμεταλλευτείτε παραγωγικά το δύσκολο αυτό διάστημα και με την επαναλειτουργία των σχολείων να ολοκληρώσετε ομαλότερα το έργο σας.

Διευκρινίζουμε πως η συγκεκριμένη ενέργεια είναι προαιρετική και αποτελεί απλά μία πρόταση του Φορέα μας για την διευκόλυνσή σας.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό που θα βοηθήσει να δημιουργήσετε την ψηφιακή σας τάξη από εδώ.

Καλή δύναμη και υγεία!
Η ομάδα του Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης

Το ΝΟΗΣΙΣ στηρίζει τα Σχέδια Δράσης στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία και ζωηρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Θεσσαλονίκης του Junior Achievement Greece.

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, 1000 έφηβοι «επιχειρηματίες» παρουσίασαν τις έξυπνες ιδέες τους και παρέδωσαν μαθήματα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ανάμεσά τους και μαθητές των συνεργαζόμενων με το ΝΟΗΣΙΣ ΕΠΑ.Λ..

Στο πλαίσιο του «ΜΝΑΕ- Σχέδια Δράσης» η Oμάδα του ΝΟΗΣΙΣ  είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον χώρο  διεξαγωγής της έκθεσης. Είδε από κοντά όλα τα projects, συνομίλησε με τους συνεργαζόμενους καθηγητές, ενημερώθηκε από τους ίδιους τους μαθητές για τη δημιουργική διαδικασία που ακολούθησαν και τους συνεχάρη  για την άρτια υλοποίηση και παρουσίαση τους.

Με τις Εικονικές τους Επιχειρήσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων : το ΕΠΑ.Λ. Βρυσών με τα “CREteeth” χειροποίητα προϊόντα στοματικής  υγιεινής, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας σε συνεργασία με το 1ο ΕΠΑ.Λ. Σερρών, με το εκπαιδευτικό ρομποτικό τους όχημα και το 1ο ΕΠΑ.Λ. Νικήτης με τα “FYSIS’AIM” προϊόντα τους.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για το έργο τους.

Και εις ανώτερα παιδιά!

Δυνατότητα ανάρτησης τιμολογίων, παραδοτέων και μηνιαίων αναφορών

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η δυνατότητα ανάρτησης τιμολογίων, παραδοτέων αλλά και μηνιαίων αναφορών είναι πλέον διαθέσιμη!

Καλή συνέχεια στο έργο σας,
Η Ομάδα Έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης»

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2019-2020

Ανακοινώνεται η παράταση της ημερομηνίας υποβολής των Σχεδίων Δράσης μέχρι και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019.

Για τα Σχέδια Δράσης που ήδη έχουν υποβληθεί, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επεξεργασία και στην έγκριση τους.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια για την υποβολή των Σχεδίων Δράσης των σχολείων σας.

Η Ομάδα Έργου «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης»

Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Μια Νέα Αρχή στα τα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη και Διαχείριση Σχεδίων Δράσης 2019-2020»

Το Νόησις στις 12 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποίησε Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Μια Νέα Αρχή στα τα ΕΠΑ.Λ. – Υποστήριξη και Διαχείριση Σχεδίων Δράσης 2019-2020» στον χώρο του αμφιθεάτρου του Νόησις.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες της ημερίδας:

Πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων με τους συντονιστές έργου των ΠΕΚΕΣ

Το ΝΟΗΣΙΣ στις 16, 17 και 18/10 πραγματοποίησε μία σειρά συναντήσεων με τους συντονιστές έργου των ΠΕΚΕΣ. Οι συναντήσεις προγραμματίστηκαν, διά ζώσης και μέσω τηλεδιασκέψεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ήδη καλλιεργηθεί με τις συγκεκριμένες δομές από την προηγούμενη χρονιά υλοποίησης του έργου «Μια Νέα στα ΕΠΑΛ-Σχέδια Δράσης». Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση σε σχέση με την έναρξη των υποβολών των Σχεδίων Δράσης για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» των ΠΕΚΕΣ ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία τους στο κάλεσμα του ΝΟΗΣΙΣ και πληροφορήθηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση των 306 Σχεδίων Δράσης της χρονιάς 2018-2019, για τις κομβικές ημερομηνίες που σχετίζονται με τις καινούριες υποβολές των ΕΠΑΛ, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η ομάδα υποστήριξης του ΝΟΗΣΙΣ, προκειμένου να απλοποιηθεί συνολικά η διαδικασία και να διευκολυνθούν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί.

Τέλος, οι συντονιστές των ΠΕΚΕΣ μετά την ενημέρωση τους για το ενδιαφέρον του Φορέα να συμπεριλάβει το σύνολο των ΕΠΑΛ την τρέχουσα χρονιά, εξέφρασαν τη διάθεση να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.